kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Megelőzi a rákot, égeti a zsírt és vérképző

Megelőzi a rákot, égeti a zsírt és vérképző
Mi az?

A vörösbor számos egészségvédő hatással bír, melyeket maximálisan kihasználhatsz, ha helyesen fogyasztod.

Forrás: Femina.hu

A különböző alkoholfajták közül talán a vörösbor büszkélkedhet a legtöbb egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsággal. Ismerd meg, hogyan érdemes fogyasztanod a sötét nedűt, ha fogyni szeretnél, meg akarod előzni a daganatos betegségeket, esetleg vérszegény vagy. Ahhoz azonban, hogy minél jobban kihasználhasd jótékony hatásait, csak minőségi bort emelj le a boltok polcairól!

Rákellenes vörösbor

Számos kutatás kimutatta, hogy a mértékkel fogyasztott vörösbor egészségvédő hatással bír. Többféle antioxidáns vegyületet is tartalmaz, ezek egyike a resveratrol. A Journal of Applied Toxicology nevű külföldi folyóiratban megjelent tanulmány szerint az anyag védelmet biztosít egy veszélyes karcinogén, a benzopyren ellen.
Az állatkísérletek tanulsága szerint a vörösbor fogyasztásával akár felére is csökkenthető a DNS-sérülések száma a szervezetben. Ha további információkra vágysz a témában, kattints ide!

Vörös hús mellé vörösbort!

A magas zsírtartalmú vörös húsok emésztése során szabadgyökök szabadulnak fel, melyek sejtszinten kezdik meg káros tevékenységüket. Egy izraeli kutatócsoport vizsgálatainak eredményei szerint azonban, ha a vörös húsokhoz egy pohár vörösbort is fogyasztasz, minimalizálhatod a káros hatást. Joseph Kanner és munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a vörösbor nem csupán a véráramba kerülve, hanem már a gyomorba jutva kifejti jótékony hatását.

A vizsgálatok rámutattak, hogy a vörös húsok fogyasztása során egy malondialdehid nevű vegyület szabadul fel, mely összefüggésben áll a daganatos betegségek, az érelmeszesedés, sőt, még a cukorbetegség kialakulásával is. A vörösborban található polifenolok - antioxidáns hatású vegyületek - azonban megakadályozzák a malondialdehid felszívódását.

15 hatékony szívvédő táplálék
15 hatékony szívvédő táplálék
Rák ellen! A tavasz 8 legerősebb antioxidáns csemegéjeAntioxidáns gyümölcsökRákellenes zöldségekA 15 legjobb vitaminforrásA cukorbetegség természetes gyógymódjaiÍme, a legerősebb náthaűző gyógynövényekA 16 legjobb lúgosító táplálék16 agypörgető táplálék8 hétköznapi táplálék mellrák ellen8 dolog, ami biztosan meghosszabbítja az életed

Fogyj vörösborral!

Bár az alkoholos italok kalóriatartalma magas, egy átfogó amerikai kutatás arra mutatott rá, hogy a vörösbort fogyasztó nők nagyobb eséllyel maradnak karcsúak, mint absztinens társaik.

A bostoni Brigham and Women's Hospital munkatársai 13 éven át kísérték figyelemmel 19 ezer - 39 évesnél idősebb - nő testsúlynövekedését. Ezen idő alatt azok a nők híztak a legtöbbet, akik egy csepp alkoholt sem fogyasztottak, azok pedig a legkevesebbet, akik napi egy-két deciliter vörösbort ittak.

A jelenség magyarázatát a kutatók a májműködés megváltozásában látják. Véleményük szerint, ha rendszeresen elfogyasztasz egy-két deciliter vörösbort, a májad egy külön módszert fejleszt ki az alkohol lebontására. Ennek következtében az alkohol nem zsírrá, hanem hővé alakul át. Ha tehát száz kalóriát viszel be a szervezetedbe egy pohár vörösborral, annak nagyobb része ég el, mint akkor, ha ugyanez a kalóriamennyiség hamburgerrel jut be.

Vörösbordiéta

Az eredmények azonban nem jelentik, hogy megoldást jelent a súlyproblémákra, ha mindennap megiszol egy fél üveg vörösbort! Ám a korábbi cikkünkben szereplő vörösbordiétát érdemes kipróbálnod.

Vérképző hatás

A vashiányos vérszegénység egyik ismert népi gyógymódja a vörösborfogyasztás. Ennek oka azonban nem a magas vastartalom: ha a borban sok vas lenne, gyorsan megromlana. Ám, ha közvetlenül nem is, közvetve jó hatással van a vérképzésre. A vörösborban található flavonoidok például segítséget nyújthatnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezáltal pedig az egész szervezetre jó hatással lehet napi egy pohár vörösbor.

Így fogyaszd a vörösbort!

Ha vashiányos vérszegénységgel küzdesz, fogyassz naponta egy deciliter vörösbort étkezés előtt. Étvágyfokozó hatása miatt közvetve segít a vérszegénység leküzdésében. Ha azonban túlsúllyal küzdesz, nem ajánlott ez a megoldást.

A vörös- vagy a fehérbort szereted?

3 hozzászólás
retipipiter       2011-12-17 23:21
4.
Ez nagyon jó!!! (chuckle):D:D
válasz a 3. kommentre (segall - 12-17)
segall       2011-12-17 21:45
3.
Hogy melyiket szeretem? A fehéret tisztán, a vöröset pedig.................piszkosul!!!  ;):P
director       2011-12-17 20:22
2.
Hát ez tetszik, én is szívesen iszom meg néha egy pohárka vörösbort. Nem feltétlenül azért, mert hasznos (bár így van), hanem mert jól is esik. Emellett szívesen iszom a ganodermás kávét is, amely amellett hogy finom, szintén jótékonyan hat az egészs... tovább »

Mennyi alkoholt iszol egy héten? - Ennyi lenne az egészségügyi határérték

Hasonlítsd össze a WHO ajánlását a saját alkoholfogyasztási szokásaiddal! Mi az eredmény?
Egészség

A fűszeres forralt bor receptje - Minden porcikádat átmelegíti

A farkasordító hidegben, amikor a lábujjadtól a fejed búbjáig átfagysz, jólesik egy pohár gőzölgő forralt bor.
Karácsony
Bőrmegújító program
hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.