kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Megelőzi a rákot, égeti a zsírt és vérképző

Megelőzi a rákot, égeti a zsírt és vérképző
Mi az?

A vörösbor számos egészségvédő hatással bír, melyeket maximálisan kihasználhatsz, ha helyesen fogyasztod.

Forrás: Femina.hu
2011.12.17.

A különböző alkoholfajták közül talán a vörösbor büszkélkedhet a legtöbb egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsággal. Ismerd meg, hogyan érdemes fogyasztanod a sötét nedűt, ha fogyni szeretnél, meg akarod előzni a daganatos betegségeket, esetleg vérszegény vagy. Ahhoz azonban, hogy minél jobban kihasználhasd jótékony hatásait, csak minőségi bort emelj le a boltok polcairól!

Rákellenes vörösbor

Számos kutatás kimutatta, hogy a mértékkel fogyasztott vörösbor egészségvédő hatással bír. Többféle antioxidáns vegyületet is tartalmaz, ezek egyike a resveratrol. A Journal of Applied Toxicology nevű külföldi folyóiratban megjelent tanulmány szerint az anyag védelmet biztosít egy veszélyes karcinogén, a benzopyren ellen.
Az állatkísérletek tanulsága szerint a vörösbor fogyasztásával akár felére is csökkenthető a DNS-sérülések száma a szervezetben. Ha további információkra vágysz a témában, kattints ide!

Vörös hús mellé vörösbort!

A magas zsírtartalmú vörös húsok emésztése során szabadgyökök szabadulnak fel, melyek sejtszinten kezdik meg káros tevékenységüket. Egy izraeli kutatócsoport vizsgálatainak eredményei szerint azonban, ha a vörös húsokhoz egy pohár vörösbort is fogyasztasz, minimalizálhatod a káros hatást. Joseph Kanner és munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a vörösbor nem csupán a véráramba kerülve, hanem már a gyomorba jutva kifejti jótékony hatását.

A vizsgálatok rámutattak, hogy a vörös húsok fogyasztása során egy malondialdehid nevű vegyület szabadul fel, mely összefüggésben áll a daganatos betegségek, az érelmeszesedés, sőt, még a cukorbetegség kialakulásával is. A vörösborban található polifenolok - antioxidáns hatású vegyületek - azonban megakadályozzák a malondialdehid felszívódását.

15 hatékony szívvédő táplálék
15 hatékony szívvédő táplálék
Rák ellen! A tavasz 8 legerősebb antioxidáns csemegéjeRákellenes zöldségekAntioxidáns gyümölcsökA 15 legjobb vitaminforrás16 agypörgető táplálékA cukorbetegség természetes gyógymódjaiÍme, a legerősebb náthaűző gyógynövények8 hétköznapi táplálék mellrák ellenEz a világ 8 legegészségesebb reggelije!A 8 legerősebb őszi méregtelenítő gyümölcs

Fogyj vörösborral!

Bár az alkoholos italok kalóriatartalma magas, egy átfogó amerikai kutatás arra mutatott rá, hogy a vörösbort fogyasztó nők nagyobb eséllyel maradnak karcsúak, mint absztinens társaik.

A bostoni Brigham and Women's Hospital munkatársai 13 éven át kísérték figyelemmel 19 ezer - 39 évesnél idősebb - nő testsúlynövekedését. Ezen idő alatt azok a nők híztak a legtöbbet, akik egy csepp alkoholt sem fogyasztottak, azok pedig a legkevesebbet, akik napi egy-két deciliter vörösbort ittak.

A jelenség magyarázatát a kutatók a májműködés megváltozásában látják. Véleményük szerint, ha rendszeresen elfogyasztasz egy-két deciliter vörösbort, a májad egy külön módszert fejleszt ki az alkohol lebontására. Ennek következtében az alkohol nem zsírrá, hanem hővé alakul át. Ha tehát száz kalóriát viszel be a szervezetedbe egy pohár vörösborral, annak nagyobb része ég el, mint akkor, ha ugyanez a kalóriamennyiség hamburgerrel jut be.

Vörösbordiéta

Az eredmények azonban nem jelentik, hogy megoldást jelent a súlyproblémákra, ha mindennap megiszol egy fél üveg vörösbort! Ám a korábbi cikkünkben szereplő vörösbordiétát érdemes kipróbálnod.

Vérképző hatás

A vashiányos vérszegénység egyik ismert népi gyógymódja a vörösborfogyasztás. Ennek oka azonban nem a magas vastartalom: ha a borban sok vas lenne, gyorsan megromlana. Ám, ha közvetlenül nem is, közvetve jó hatással van a vérképzésre. A vörösborban található flavonoidok például segítséget nyújthatnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezáltal pedig az egész szervezetre jó hatással lehet napi egy pohár vörösbor.

Így fogyaszd a vörösbort!

Ha vashiányos vérszegénységgel küzdesz, fogyassz naponta egy deciliter vörösbort étkezés előtt. Étvágyfokozó hatása miatt közvetve segít a vérszegénység leküzdésében. Ha azonban túlsúllyal küzdesz, nem ajánlott ez a megoldást.

A vörös- vagy a fehérbort szereted?

3 hozzászólás
retipipiter       2011-12-17 23:21
4.
Ez nagyon jó!!! (chuckle):D:D
válasz a 3. kommentre (segall - 12-17)
segall       2011-12-17 21:45
3.
Hogy melyiket szeretem? A fehéret tisztán, a vöröset pedig.................piszkosul!!!  ;):P
director       2011-12-17 20:22
2.
Hát ez tetszik, én is szívesen iszom meg néha egy pohárka vörösbort. Nem feltétlenül azért, mert hasznos (bár így van), hanem mert jól is esik. Emellett szívesen iszom a ganodermás kávét is, amely amellett hogy finom, szintén jótékonyan hat az egészs... tovább »

A 4 legerősebb rákmegelőző ital - Ezeket fogyaszd!

A vörösbor mellett más ital is hatékony segítséget nyújt a daganatos betegségek megelőzésében.
Egészség

A fűszeres forralt bor receptje - Minden porcikádat átmelegíti

A farkasordító hidegben, amikor a lábujjadtól a fejed búbjáig átfagysz, jólesik egy pohár gőzölgő forralt bor.
Karácsony
Bőrmegújító program
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.