kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A cukor káros hatásai: elhízás és betegségek

Durván kövérít, savasít, és mindennap eszed - Mivel mérgezed magad nap mint nap?

Okkal mondanak le róla egyre többen a világban.

Szerző: Jász Virág
Forrás: Femina.hu

Mindennap fogyasztod, sokszor úgy, hogy észre sem veszed. Pedig durva hatásokkal van a testre, amelyek közül az elhízás csak egy. A cukor valóban méreg - de talán végre elindulhat egy világszintű változás.

Cukor, az élet ellensége: durván hangzik, de igaz

1977 és 2010 között az amerikaiak cukorfogyasztása 30%-kal nőtt, de a nyugati kultúrához tartozó világ szinte összes országára igaz a súlyos növekedés. Az USA és az Egyesült Királyság éppen ezért már konkrét törvényjavaslatokkal tervezi a cukorfogyasztás visszaszorítását, és nagyon igazuk van: a cukor sokkal komolyabb ellenség annál, mint hogy legyinteni lehetne rá.

A Harvard szerint a túlsúly fő okozója

A Harvard Egyetem egy korábbi kutatása a cukros üdítőket tette felelőssé azért, hogy rengeteg amerikai már gyerekkorában súlyosan elhízik.

A WHO pedig - a világszintű problémát látva - drasztikusan szigorítaná a napi ajánlott bevitelt. Ez jelenleg a napi összes kalóriabevitel 10%-a, ami 50 gramm cukor, de ezt szeretnék, ha 25 alá menne - pontosan az egyre nyilvánvalóbb élettani hatások miatt.

Így lehet halálos a cukorfogyasztás

A fehér cukorról, illetve minden más finomított szénhidrátról, például a fehér lisztről is elmondható, hogy a finomítás miatt nem rendelkeznek rosttartalommal. Emellett a fehér cukornak például a vitamintartalma is nulla - miközben a testből el is von vitamint.

Savasít

A cukor, illetve a finomított szénhidrátok fogyasztása megnöveli a savkiválasztást, ami többek közt a gyomorfekély és a reflux okozója is. Az ízületekben és az érrendszerben is gyulladásokhoz vezethet a túlzott elsavasodás.

Cukorbetegséget okoz, elhízáshoz vezet

A magas vércukorszint, illetve a glükózanyagcsere-problémák szív- és érrendszeri betegségeket okozhatnak. A vérben a cukor megköti a zsírt, ez az elhízás egyik okozója. Az elhízás pedig igencsak durva dolgokat művel a szervezettel: szívbetegségekhez és akár rákhoz is vezethet.

A cukorbetegség természetes gyógymódjai
A cukorbetegség természetes gyógymódjai
A 16 legjobb lúgosító táplálékRákellenes zöldségekA 15 legjobb vitaminforrásEzek a leggyakoribb irodai ártalmakÍme, a legerősebb náthaűző gyógynövények16 agypörgető táplálék8 magyar orvos, aki előrevitte a világotRák ellen! A tavasz 8 legerősebb antioxidáns csemegéjeAntioxidáns gyümölcsökEz a világ 8 legegészségesebb reggelije!

Közvetlen rákkeltő

A finomított szénhidrátok növelik a bélrák kialakulásának kockázatát, nőknél pedig a hasi hízás következtében a mellrákét.

Miért olyan nehéz leállni a cukorról?

A cukorfogyasztással talán a legnagyobb baj a fenti következmények mellett, hogy a vércukorszint ingadozását okozza, így olyan, mintha hirtelen feltöltene energiával, majd ugyanilyen hirtelen fáradtság, éhségérzet, sóvárgás lép fel - főleg magasabb szénhidráttartalmú ételek fogyasztása után, így szénhidrátfüggőség alakul ki. Elhagyását pedig nehezíti, hogy ha szándékosan nem is fogyasztod, nem tudatosan viszont igen. Rengeteg ételben szerepel adalékanyagként, amire talán nem is gondolnál. Hatásai pedig sajnos így is érvényesülnek.

Mit tudsz tenni?

8 hozzászólás
hgyi       2016-01-20 02:16
9.
eltüntette=eltüntesse
válasz a 8. kommentre (hgyi - 01-20)
hgyi       2016-01-20 02:14
8.
Az egyébként nem előnyös, ha bármilyen cukorfajta azonnal felszívódik. Ezzel is erősen megterheli a szervezetet (hirtelen megemelkedik a vércukorszint, majd ennek következtében az inzulintermelés, hogy mielőbb eltüntette a vérből a feleslegesen sok c... tovább »
válasz a 3. kommentre (Piros48 - 01-15)
hgyi       2016-01-20 01:29
7.
Van 110 éves nagydohányos is. Ez mégsem jelenti, hogy a dohányzás egészséges, csak vannak emberek, akik szervezete jobban tolerálja.
válasz a 4. kommentre (gondi - 01-15)

Eleget tudsz a cukorról?

Vajon eleget tudsz a cukorról, vagy még van néhány homályos folt ezen a területen?
Egészség
90 napos fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.