kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Nyírfacukor vagy sztívia

Nyírfacukor vagy sztívia: melyiket ajánlja a dietetikus?

Milyen előnyei vannak a sztíviának és a nyírfacukornak? Mikor melyiket érdemes választanod?

Forrás: Femina.hu

Ha szeretnél megszabadulni pár kilótól, vagy egyszerűen csak odafigyelnél a helyes táplálkozásra, érdemes minimalizálnod a cukorfogyasztást. Az édes ízek hiányát azonban ne mesterséges cukorpótlókkal védd ki, helyettük válaszd a nyírfacukrot vagy a sztíviát.

Milyen előnyei vannak ezeknek a természetes édesítőknek, és melyik mellett érdemes letenned a voksodat? Cikkünk megírásához Henter Izabella dietetikus nyújtott segítséget.

Ezért csökkentsd a cukorbevitelt!

Szinte az összes civilizációs betegség kialakulása összefüggésben áll a túlzott cukorfogyasztással. Az elhízás, a diabétesz, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a rák is szerepel azon a hosszú betegséglistán, amely a finomított szénhidrátok számlájára írható. Arról, hogy szakértők szerint mennyi is lenne a napi cukorfogyasztás felső határa, korábbi cikkünkben olvashatsz.

Sztívia

A sztívia - Stevia rebaudiana Bertoni -, más néven jázminpakóca sztíviaglükozidokat tartalmaz, melyeket a növény leveleiből nyernek ki. A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növényt az ott élő indiánok már évszázadok óta használják édesítésre és gyógyításra. Az Európai Unióban 2011 decembere óta engedélyezik az sztívia édesítőszerként való alkalmazását.

Háromszázszor édesebb a cukornál

A répacukorhoz képest a sztíviaglükozidok 250-300-szor édesebbek, emiatt a különböző ételekhez adva jóval kevesebb szükséges a sztíviából, mint a hagyományos kristálycukorból. Ugyanakkor könnyebben szokhatsz hozzá a még édesebb ízhez, ezért érdemes csínján bánnod vele.

A sztívia kapható por, folyadék és porított levél formájában is. Mivel - a mesterséges édesítőszerekkel szemben - hőstabil, bátran használható sütéshez, főzéshez. Nagy előnye, hogy gyulladáscsökkentő hatása is van, valamint ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. Hátránya viszont, hogy lehet egy kevés mellékíze.

Nyírfacukor

A xilánból származó cukoralkoholból hidrogénezés útján állítanak elő xilitet vagy nyírfacukrot. Ez az anyag nem csupán a nyírfa kérgében, de a szalmában, a kukoricacsőben és a mandula héjában is megtalálható.

A cukor kalóriatartalmának kétharmada

Édesítőereje megegyezik a répacukoréval, viszont energiatartalma, csupán kétharmada - 2,4 kalória/gramm. Előbbi négy kalóriát tartalmaz grammonként. A nyírfacukor sütéshez-főzéshez ideális, hiszen nem kell átszámítani a receptben megadott cukormennyiséget. Ugyanakkor karamellizálásra nem alkalmas, valamint kelt tésztát sem készíthetsz belőle - hiszen a nyírfacukor nem nyújt táptalajt a gombaféléknek, így az élesztőnek sem. Előnyként említhető még, hogy a xilit védi a fogakat is, íze pedig szinte teljes egészégben megegyezik a répacukoréval, csupán egy hűs utóízből érezheted a különbséget.

Természetes édesítők

Kattints az alábbi videóra, és tudj meg még többet a túlzott cukorfogyasztás káros hatásairól!

Használd ezeket édesítésre cukor helyett

A cukorfogyasztás akár egészségkárosító hatású is lehet. Ne ijedj meg, nem kell lemondanod az édes ízekről, hiszen léteznek mesterséges és természetes cukorpótlók is. Szakértőnk mindent elmond róluk.

Dátum: 2011. szeptember 25.
Készítette: Femina.hu

Mikor melyiket ajánlja a dietetikus?

Az édes íz szeretete velünk születik - mondja Henter Izabella -, legjobb, ha ezt a vágyadat normál ételek ízének érzékelésével elégíted ki. A kifinomult ízérzékelés tanulható, fejleszthető.

A sztíviakivonat folyékony, turmix és puding állagú ételekhez, a sztívialevél koktélokhoz, gyümölcssalátákhoz jól használható. A cukorbetegek étrendjébe is remekül beleillik.

A nyírfacukor a kevert, hajtogatott, linzer- és omlós tésztáknál jól helyettesíti a cukrot. A diabéteszes étrendben szénhidrát-beszámítással használható. Hátránya azonban, hogy túlzott fogyasztása hasmenést, haspuffadást válthat ki az arra érzékenyeknél.

Használd ezeket édesítésre cukor helyett

A cukorfogyasztás akár egészségkárosító hatású is lehet. Ne ijedj meg, nem kell lemondanod az édes ízekről, hiszen léteznek mesterséges és természetes cukorpótlók is. Szakértőnk mindent elmond róluk.

4 hozzászólás
Tibula35       2013-10-30 15:43
5.
Hallottatok már a Maya mentáról? állítólag ez egy új édes növény, amit könnyű termeszteni /ellenben a szteviával/, és gyógyhatása is van: http://gyogynovenypiac.nanoweb.hu/maya_menta
Tibula35       2013-10-30 15:43
4.
Hallottatok már a Maya mentáról? állítólag ez egy új édes növény, amit könnyű termeszteni /ellenben a szteviával/, és gyógyhatása is van: http://gyogynovenypiac.nanoweb.hu/maya_menta
monsi2013       2013-09-09 16:53
3.
Használhatom-e nyugodt szívvel az édesítőszereket, sztíviát a cukor pótlására? A nyírfacukorról is sok jót hallottam, csak jóval drágább mint az édesítőszerek. Ezen az oldalon: http://www.aspartame.hu/edesitoszerek találtam egy elég részletes leírá... tovább »

Sztívia

A sztívia segítségével akkor sem kell lemondanod az édes ízről, ha fogyókúrázol.
Diéta és fitnesz

A cukor kiiktatása

Ha édesszájú vagy, nem lesz könnyű lemondani a cukorról, de egy megfelelő terv sokat segít.
Diéta és fitnesz
Bőrmegújító program
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.