kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Ezt tedd, ha folyton lefagy a számítógéped!

Ezt tedd, ha folyton lefagy a számítógéped!

Számos oka lehet annak, hogy a számítógéped időről időre megadja magát. Eláruljuk, melyek azok, amelyek ellen te is tehetsz.

Szerző: Mondovics Pálma
Forrás: Femina.hu

Ha előzetes figyelmeztetés nélkül, gyakran megakad a számítógéped, és semmilyen billentyűparancsra nem reagál, az nemcsak idegesítő, hanem azt is jelzi, hogy valami nincs rendben vele. Bár ilyenkor - általában - egyszerűen újraindíthatod a Ctrl, Alt és Del billentyűk egy időben történő lenyomásával vagy a kikapcsoló gombjával, ez csak ideig-óráig oldja meg a dolgot: ha korábban többször is lefagyott, az újraindítást követően is le fog.

Jobban teszed, ha utánajársz annak, mi is okozhatja a leállását, és a problémát kezeled, nem pedig csak a tüneteket. A következőkben megismerhetsz néhány gyakori okot, mely a lefagyás mögött állhat, továbbá azt is, hogy ezeket hogyan küszöbölheted ki - akkor is, ha csak egyszerű felhasználó vagy.

Ellenőrizd a hőmérsékletét!

A számítógép működését jelentősen befolyásolja a hőmérséklete. Nem csupán a gépház hűtéséről gondoskodnak ventilátorok, hanem a gép működéséhez szükséges, egyik leglényegesebb elem, a processzor hűtéséről is.

Ha bármelyik ventilátor meghibásodik, vagy teljesítménye csökken a rátelepedett por következtében, az a gép működésére is hatással van: a készülék túlmelegszik, ami a lefagyásért is felelős lehet. A ventilátorok tisztítása egyszerű: a számítógép borításának leszerelése után levegőspray-vel fújd át őket alaposan, vagy egy kis finom szőrű ecset segítségével szabadítsd meg őket a portól. Amennyiben ez nem segít, cseréltesd ki őket szervizben vagy egy hozzáértő barátodat kérd meg erre.

A processzor vagy az alaplap meghibásodása is okozhatja a gép rendszeres lefagyását. Ha nem vagy profi programozó, ezek állapotát saját magad nem tudod felmérni, de gyaníthatod, hogy valamelyik okozhatja a gondot, ha minden mást rendben találsz. Ha nem vagy biztos benne, hogy mi a baja a gépednek, vidd szervizbe!

Vírusok is okozhatnak galibát

A gyakori lefagyás hátterében olyan kártékony programok is állhatnak, mint az egyszerű internetezés vagy levelezés során beszerezhető vírusok.

15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz
15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz
Ezért fogy el a fizetésed!10 lépés a jól működő számítógépért7 dolog, amire szükséged van a fűtésszezonban!7 bevált módszer a kiadások csökkentésére10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásbanA 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásban15 magyar találmány, ami megváltoztatta a történelmetSzívszorító képek: megdöbbentő helyek, ahol emberek élnekTúl párás a lakásod?Ilyen házakban élnek a leggazdagabbak

Egyébként sem árt legalább hetente egy teljes körű vírusellenőrzés tartanod a számítógépeden, ha azonban folyton leáll, és csak az újraindításra reagál, akkor tanácsos az újraindítást követően azonnal lefuttatnod az ellenőrzést, majd törölni a vírust vagy a vírust tartalmazó fájlokat - ebben a vírusirtó programod segít. Vírusirtó szoftvernek minden gépen lennie kell. Ha a tiéden nincs, vagy már régi, akkor vásárolj egyet minél előbb, vagy tölts le egy ingyenes verziót az internetről - utóbbiak között is akad jó néhány, mely megfelelő védelmet nyújt a kártékony programokkal szemben.

Ha nem ismersz egyetlen ingyenesen letölthető vírusirtó programot sem, de szükséged lenne egy megbízhatóra, kattints ide! »

Amikor a memória a ludas

A számítógép rendszeres lefagyását gyakran okozhatja a memóriájának meghibásodása is. Elsőre talán bonyolultnak tűnhet egy egyszerű felhasználó számára a memória tesztelése, ám egyáltalán nem az. Csupán egy pendrive-ra van szükség hozzá, valamint a Memtest86+ programra, melyet ingyen letölthetsz a Memtest.org weboldalról. Itt a főoldalon kattints a Download (Pre-built & ISOs) linkre, majd a következő oldalon a Download - Auto-installer for USB Key (Win 9x/2k/xp/7) linkre.

Mentsd el a felugró ablak javaslatára a zip fájlt, csomagold ki, csatlakoztasd a pendrive-ot a számítógépedhez, majd kattints kétszer a zip fájlban talált exe fájlra. Ezzel elindítod azt: a program a pendrive-ra telepíti magát. Amint végzett, a pendrive-ot a gépben hagyva indítsd újra az utóbbit. A számítógépedet az újraindulás után azonnal a Memtest veszi kezelésbe, azaz ellenőrzi a memória állapotát.

Amennyiben nem talál hibát, az azt jelenti, hogy a memóriáddal nincs gond, ám, ha egyetlen hibát is felfedez, akkor a számítógépeden már csak egy új memória segít. Vidd szervizbe a számítógéped, és cseréltesd ki a memóriát - ha más gond nem volt a gépeddel, többé nem fog lefagyni.

4 hozzászólás
ancikaaa       2013-06-27 12:14
5.
Ez így mind jó és szép, de megfelelő informatikai háttér nélkül kevés esélyünk van, hogy normálisan működjön számítógépünk. Hibába toldozgatjuk, foltozgatjuk, új memória, erősebb processzor, attól még nem oldódik meg a probléma. Hiszen a számtógép bo... tovább »
Supervisor       2013-04-15 21:14
4.
Nagyon hasznos a cikk. Kiegészítésként javasolnám az ingyenes  BlueScreenView nevű programot, magyar nyelv is van hozzá. Ez a program naplózza a hibákat és a Windows Minidump mappájába menti el. Egy parancsikon az asztalra, vagy a gyorsindítóba - ki... tovább »
hofipeti32       2011-11-04 10:48
3.
:(

3 alig ismert trükk, amivel gyorsabb lesz a Windows

Lassú, akadozik, és rendszeresen lefagyasztja a géped? Ismerj meg néhány trükköt, amivel felgyorsíthatod, és karban is tarthatod a Windows-t!
Terasz

Lassú a számítógéped? - A legjobb, ingyenesen letölthető programok

Internetezés közben számtalan fájl épül be a számítógépbe, melyek csak lassítják a munkát. Tüntesd el őket!
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.