kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Így irtsd ki a trójai vírust! - 3 egyszerű lépésben

Így irtsd ki a trójai vírust! - 3 egyszerű lépésben

Még a legveszélyesebbnek tartott trójai vírus ellen is van megoldás. Ahelyett, hogy búcsút intenél a gépednek, mentsd meg tippjeinkkel!

Forrás: Femina.hu

A számítógép és az internet elterjedése sok előnnyel jár, de az örömbe rögtön üröm is vegyül, amikor a gép egyszer csak minden ok nélkül hibát jelez, és kezelhetetlenné válik. A világhálóra kilépve sajnos számolnod kell azzal, hogy a hasznos alkalmazások mellett a kártékony programok is megtalálják a géped.

Saját magad is megbirkózhatsz azonban a problémával, ha tisztában vagy a hívatlan vendégek természetével és ellenszerükkel. Ismerd meg közelebbről az egyik legveszélyesebb vírust és a legjobb módszereket a kiirtására!

Ahány vírus, annyiféle károkozás

Az informatikai szakkönyvekben a számítógépet megtámadó vírusokkal kapcsolatban merül fel a férgek és az úgynevezett trójai programok neve.
A kétfajta számítógépes támadást a laikusok nem tudják megkülönböztetni egymástól, pedig kártékonykodásuk módja eltérő.

A trójai programok tulajdonképpen nem vírusok, és nem is férgek, hanem olyan önálló alkalmazások, melyek első pillantásra hasznosnak tűnnek, de közben kártékony kódot tartalmaznak. Nevüket az ókori mondában szereplő trójai faló után kapták, mivel pontosan úgy működnek, ahogy a harcosokat rejtő építmény, és remekül rejtőzködnek. Leginkább tesztprogramok formájában terjednek és pusztítanak. Mint időzített bombák, indításuk után azonnal működésbe lépnek, és futásuk alatt tönkretesznek más programokat. Szélsőséges esetben képesek akár a teljes irányítást egy külső irányító kezére játszani, de legtöbbször egyszerűen csak nyitva hagynak egy úgynevezett hátsó kaput, melyen keresztül egy ismeretlen harmadik bármikor hozzáférhet a géped tartalmához.

A leginkább akkor gyanakodhatsz a jelenlétükre, ha az internetforgalmad jóval nagyobb, mint amennyit ténylegesen használtál, vagy, ha a gépeden hirtelen megszaporodnak a vírusok.

Fegyverként és megelőzésként: vírusirtó programok
Ma már nem létezhet számítógép vírusirtó program nélkül. Tökéletes vírusölő program persze nem létezik, de az olyan megbízható szoftverek, mint a Norton, a McAfee vagy a NOD32 programjai általában nem hagynak cserben. Ezek ráadásul nem csupán a vírusfertőzés megakadályozásánál hasznosak, hanem az ellenük folytatott harcban is. Az antivírus-szoftverek nem olcsók, de még mindig kevesebbe kerülnek, mint egy fertőzött gép helyreállítása.

Tedd karanténba a trójai programokat!

Bármilyen operációs rendszered van, egy trójai fertőzés esetén az első lépés a gép újraindítása. A szakemberek tanácsa szerint érdemes a vírusirtást csökkentett módban végezni. Keresd a Vizsgálat és Karantén menüpontokat, és indítsd el a trójai utáni kutatást. A megtalált kártevőt a szoftver karanténba teszi, majd külön parancsra eltávolítja azt.

Ha a trójai csak a Lomtárba kerül, az nem elég, ezzel csak láthatatlanná tetted, de valójában a gépedben maradt. A káros programot a Shift gomb nyomva tartása mellett tudod véglegesen törölni a Del gombbal.

Tipp
Az informatikusok a tűzfalat is hatékony megoldásnak tartják, mivel ezen sok betolakodó már eleve fennakad. Szélsőséges esetben azonban előfordulhat, hogy a problémádon csak a fontos fájlok kimentése és az operációs rendszer újratelepítése segít.

Kutasd fel manuális módszerrel!

Ha nincs vírusirtód, vagy nem elég jó a programod, te magad is lefuttathatsz egy keresést a trójai programok után. De készülj fel, ehhez a művelethez kell némi szakértelem és türelem, legfőképpen pedig odafigyelés! Válaszd a Start menüben a Futtatás menüpontot, és írd be a regedit parancsot. Ezzel megnyílik a registry, vagyis a regisztrációs adatbázis szerkesztőprogramja.

A bal oldali részen navigálj a HKEY LOCAL MACHINE mappába, és kattints a Run feliratra. Az itt található, automatikusan elinduló programok közül az a gyanús, melyhez nem tartozik elérési útvonal. Ha nem vagy biztos benne, hogy vírussal van-e dolgod, a gyanús fájl egész nevére keress rá az interneten. Így könnyen kiderítheted, hogy az valóban vírusra utal-e.

Inaktiváld a gyanús elemeket!

Mindegyik programról derítsd ki, hogy melyik könyvtárba tartozik - használd a Start menü Keresés funkcióját -, ha pedig olyat találsz, amiről nem tudod, micsoda, függeszd fel a működését. Ehhez kattints jobb gombbal a nevére, válaszd a Rename pontot, és írd a program neve elé - az idézőjelen belülre - a rem szócskát.

Ezt az átvizsgálást leginkább az internat.exe, SysTray.exe és a RunServices mappákban érdemes elvégezned, mivel ezek a trójai programok fő búvóhelyei. Előfordulhat, hogy hasznos programokat kapcsolsz ki, és ezáltal a gép nem indul el rendesen -  ezeknél töröld a beírt remet.

Fontos!
A felfüggesztett sorokat csak egynapi próbateszt után töröld véglegesen a regisztrációs adatbázisból. Ha azonban nem vagy biztos a dolgodban, inkább kérd informatikus segítségét.

Lassan szűkül majd a kör, és végül tényleg csak a gyanús programok maradnak. A végső módosítások után zárd be a registryt, és indítsd újra gépet.

3 hozzászólás
anonymous       2010-02-18 11:23
4.
csatlakozom vildiko-hoz :) registry-t nem szerencsés piszkálni ha az ember nem igazán ért hozzá! A Norton meg a Nod32 helyett inkább az Avast! 5.verziót ajánlanám , ingyenes és megközelítőleg ugyanolyan jó mint a Norton vagy Nod32 (sőt a Norton le is... tovább »
lacimaci       2010-02-13 14:24
3.
Kedves szerkesztők! Szeretnék 1 cikket írni a virágkötészetről.Ugyanannyi tapasztalatom van a témában, mint a fenti cikk írójának a számítástehnikában. (Ő már látott számítógépet, én is láttam virágcsokrot...)
anonymous       2010-02-12 12:39
2.
Hát, hogy is kezdjem: A 3 tippből 2 használható: a., A víruskereső progi használata b., Tűzfal progi használata némi szakértelemmel! Hozzávéve a karanténnal ill. a teljes törléssel kapcsolatos tanácsokat is. De amit a manuális részben írtak az TELJES... tovább »

Bárki ellenőrizheti, milyen oldalakat néztél meg az interneten

Ha nem vagy elég figyelmes, bárki könnyedén nyomon követheti internetezési szokásaidat.
Terasz

Duplázd meg a számítógép élettartamát - Egyetlen eszközzel!

A számítógéped is megérdemli a törődést, legfőképpen azért, mert azzal az élettartamát is növelheted.
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.