kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A szédülés leggyakoribb okai: 3 betegség, amire nem is gondolsz

A szédülés leggyakoribb okai: 3 betegség, amire nem is gondolsz

A szédülést nem szabad félvállról venni, mert igazán komoly betegségek is állhatnak a hátterében.

Forrás: Femina.hu

A kellemetlen érzés általában gyorsan elmúlik, azonban nem árt óvatosnak lenned, mert könnyen előfordulhat, hogy valamilyen betegség áll a tünetek hátterében. A szédülés vagy egyensúlyvesztés gyakori, ha hirtelen változtatsz testhelyzetet. Azonban ennél sokkal komolyabb probléma is megbújhat a háttérben. Derítsd ki, a te esetedben mi okozza a kellemetlen szédelgést!

Vertigo

A vertigo olyan szédülés, amikor azt érzed, hogy forog a környezeted. A betegség akkor alakul ki, amikor az agy hibásan rendezi össze a fülből, a szemből és az ízületekből érkező információkat. Gyakran hányinger és hányás kíséri. Okozhatja fülbetegség, Méniére-féle betegség, migrén, sclerosis multiplex, fejsérülés, vírusfertőzés, cukorbetegség és szélütés is.

Tünetei

 • Hányinger és hányás.
 • Szaggatott szemmozgás.
 • Fülzúgás vagy fülcsengés.
 • Nyomás vagy fájdalom a fülben.
 • Hirtelen szédülés és egyensúlyvesztés.

Kezelése

Ha ilyen jellegű tüneteid vannak, az orvos vizsgálatokat fog javasolni, amelyek segítenek a biztos diagnózis felállításában. Előfordulhat, hogy nyugtatót ír fel számodra, amelyek mellékhatására mindenképpen kérdezz rá. A gyógytornásszal végzett fej- és szemmozgató gyakorlatok is segíthetnek. Ha vertigorohamod van, feküdj le, és kerüld a hirtelen mozdulatokat egészen addig, míg a szédülés megszűnik, és utána is csak lassan kezdj neki mindennek, ne kapkodj.

A 15 legjobb természetes gyulladáscsökkentő
A 15 legjobb természetes gyulladáscsökkentő
Ezek a leggyakoribb irodai ártalmakA 10 leghatásosabb házi praktika napégés ellen8 beltéri allergén, ami a te otthonodban is jelen vanKépeken 8 házi gyógymód felfázás ellenEzért van migréned! Képeken 8 gyakori kiváltó ok8 dolog, ami biztosan meghosszabbítja az életedRák ellen! A tavasz 8 legerősebb antioxidáns csemegéjeA 8 legerősebb őszi méregtelenítő gyümölcsA 7 leghatékonyabb természetes fogfehérítőA 10 legjobb házi fortély izzadás ellen

Vestibularis neuritis és labirintitis

A vestibularis neuritis és labirintitis két olyan rendellenesség, amelyek a halló- és egyensúlyozó szerveket érintik. A labirintitisnél az egyensúlyérző szerv, míg a neuritisnél az ideg gyulladása következik be. A vestibularis neuritist és labirintitist fertőzés okozza, amelynek hatására begyullad a halló- és egyensúlyozó szerv, valamint az ideg. A két betegség tünetei nagyon hasonlóak egymáshoz, azonban labirintitis esetén fülcsengés és hallásvesztés is előfordulhat.

Élj egészségesen!

Az egészséges életmód ugyan nem garantálja, hogy sosem leszel beteg, de segít abban, hogy a szervezeted a lehető legjobban működjön.

Így élj egészségesen a sztárok szerint!

Az egészséges életmódnak egyre több követője van. Figyelni kell többek között az ideális táplálkozásra és a testedzésre. Vajon a napi 14-16 órát dolgozó sztároknak van idejük az egészséges életmódra is figyelni?

Készítette: Koronczay Edit

Dátum: 2010. március 21.
Készítette: Femina.hu

Tünetei

 • Látászavar.
 • Egyensúlyzavar.
 • Hányinger és hányás.
 • Képtelen vagy ülni, állni vagy járni.
 • Csökkent koncentrációs képesség.

Kezelése

Ha ezeket a tüneteket észleled magadon, mindenképpen kérj orvosi segítséget. A problémát általában gyógyszerekkel kezelik, amelyek enyhítik a hányingert és a szédülést az akut fázisban, és segítenek elmulasztani a betegséget.

Ha középfülgyulladásod van, lehetséges, hogy az orvos szteroidokat, antivirális szereket vagy antibiotikumokat ír fel. Amennyiben azonnali kezelésben részesülsz, valószínűleg nem szenvedsz maradandó károsodást. Ha a szédülés és egyensúlyzavar néhány hónapig fennáll, egyensúly-rehabilitációs gyakorlatok segíthetnek helyreállítni az agy egyensúlyozó képességeit.

A labirintitisből való teljes felépülés néhány hetet vehet igénybe. Elősegítheted a gyógyulást, ha a vertigo vagy egyensúlyzavar ellenére beiktatod a mozgást is a mindennapjaidba.

Cikkünk megírásában Dr. Sarah Jarvis A nők egészségkönyve című könyve segített, amely a Geopen Kiadó gondozásában jelent meg.

2 hozzászólás
Dr.GroszGabriella       2011-09-20 23:19
3.
Sajnos én is ugyanezt tapasztaltam!Évekkel ezelőtt kezdett csengeni a fülem.Azonnal orvoshoz mentem.Mivel nem kaptam megnyugtató választ elmentem még három másikhoz is. A négy orvos négyféle diagnózist állított fel.Azóta a helyzet fokozatosan romlik,... tovább »
válasz a 2. kommentre (philistin - 09-20)
philistin       2011-09-20 18:42
2.
Azért nem olyan egyszerű a betegség megállapítása, hogy elmegyek az orvoshoz és pont. Nekem 3 éve nem tudják megmondani melyik betegségem van a felsoroltak közül. Számos vizsgálaton vettem már részt, de semmi nem tudta 100 %-ban megerősíteni vagy cá... tovább »

Fejfájás, alvászavar, hátfájás - 3 tünet, hogy megbetegít a munkahelyed

Vedd észre, és cselekedj időben, ha a munkád az egészséged rovására megy!
Egészség

A hátfájás csak az első tünet - Az alattomos Bechterew-kór csalhatatlan jelei

Talán csak az ülőmunka okozza, de érdemes utánajárni a tünetnek.
Egészség
6 hét 6 kiló fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.