kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

5 veszélyes betegség a fülcsengés hátterében

5 veszélyes betegség a fülcsengés hátterében

A füledben zúgó hang nemcsak kellemetlen, de komolyabb betegség okát is jelezheti. Ismerd fel a tettest, mielőtt súlyosabb problémát okozna!

Forrás: Femina.hu

Csengő, zúgó, sziszegő hangok zajonganak a füledben? A folyamatosan vagy szaggatottan hallható zörejekről nem tudsz megfeledkezni, zavarják mindennapi tevékenységedet, és a kikapcsolódást is lehetetlenné teszik. Nem is szabad figyelmen kívül hagynod a tüneteket, hiszen a háttérben mindig meghúzódik valamilyen kezelésre szoruló betegség.

A panaszt orvosi segítséggel megszüntetheted, ezért érdemes minden esetben utánajárnod fülzúgásod kiváltó okának.

Középfülgyulladás

A betegség heveny formája egyértelműen felhívja magára figyelmedet, ugyanis szinte elviselhetetlen fülfájással társul. Azonban ne tévesszen meg, ha a fülzúgáson és enyhe feszítő érzésen kívül semmi mást nem tapasztalsz. Az idült középfülgyulladás sokáig lappangó formában is rombolhatja egészségedet. Kialakulhat egy ártalmatlan nátha szövődményeként vagy az orr-garat mandula megbetegedésének következtében. Füledben a légnyomás megváltozik, a dobhártya behúzódik, és a vákuum hatására savós váladék szivárog a középfülbe. A kezelés menete attól függ, milyen korán fordulsz orvoshoz.

Ha közvetlenül mandulagyulladás után keletkezik a probléma, antibiotikumokkal is megoldódhat a panasz. Gyakran sor kerül a felhalmozódott savós váladék leszívására. Ha elhanyagolod a tüneteket, a folyadék annyira besűrűsödhet, hogy elváltozik a dobhártya - ekkor már csak a műtét segít.

Vérkeringési zavar

Minden olyan probléma, melynek során az agyi erekben a vérkeringés sebessége eltér az optimális mértéktől, fülzúgáshoz vezethet. Az alacsony vérnyomás kevésbé veszélyes, ám annál kellemetlenebb panasz.
Ahelyett, hogy koffeintartalmú italok mértéktelen fogyasztásától várnál megoldást, próbáld ki a reggeli hideg-meleg váltózuhanyt, a rozmaringteát, és gyakori, kis étkezések mellett fogyassz legalább két liter folyadékot naponta.

Szintén gyakori ok a magas vérnyomás - erre gyanakodj, ha a csengő hang mellett szédülést, fejfájást, nehézlégzést és látászavart tapasztalsz. Azonban a kórosan alacsony vérnyomás is kiválthatja a fülcsengést, ekkor fáradékonyság, állandó fázékonyság, gyengeség, akár ájulás is hatalmába keríthet. A magas vérnyomás könnyen vezethet súlyosabb betegséghez! Orvosod dönti el, hogy gyógyszeres kezelést alkalmaz, vagy elegendő az életmódváltás. Fontos, hogy csökkentsd a sófogyasztást, és feledkezz meg a kávéról, zsírban gazdag húsfélékről. A mértékkel végzett, ám rendszeres testedzés sikeresen csökkenti tüneteidet.

15 hatékony szívvédő táplálék
15 hatékony szívvédő táplálék
A 15 legjobb vitaminforrásEzek a leggyakoribb irodai ártalmakAntioxidáns gyümölcsökRákellenes zöldségek8 beltéri allergén, ami a te otthonodban is jelen vanA cukorbetegség természetes gyógymódjaiÍme, a legerősebb náthaűző gyógynövényekA 16 legjobb lúgosító táplálékEzért van migréned! Képeken 8 gyakori kiváltó ok16 agypörgető táplálék

Méniére-betegség

Rohamokban jelentkező szédülés is társul fülzúgásodhoz? Ez a legjellemzőbb tünet ennél a betegségnél, melyet a fülben található helyzetérzékelő szerv kitágulása okoz. Ennek hatására folyadék szaporodik fel, és sérül az egyensúly-érzékelés. A betegséget fertőzés és sérülés is kiválthatja.

Veszélyt jelző tünetek

 • Állandó vagy időszakos fülcsengés.
 • Hirtelen jelentkező szédülés.
 • Nyomásérzés a fülben.
 • Hányinger.
 • Szorongás.

Az orvosi kezelés mindig a kiváltó okoktól függ. Tüneteid csökkentésére nyugtatókat, hányingert és szédülést csökkentő gyógyszereket kapsz. A rohamszerű szédülés esetén lényeges az ágynyugalom, a konyhasófogyasztás kerülése, és átmenetileg csökkentsd a folyadékbevitelt.

A hallóideg jóindulatú daganata

A koponyán belül kifejlődő daganatfajta nem jelent súlyos veszélyt, de nyomja a halló- és egyensúly-érzékelő ideget. Ezáltal gyakran vált ki fülzúgást, bizonytalan járást, szédülést, esetleg arcod egyik felének fájdalmát. A betegség rendszerint lassan alakul ki, előfordulhat, hogy a kezdeti fülcsengéshez csak évek múlva kapcsolódik a többi, jellegzetes panasz. Orvosod első lépésben hallás- és szemvizsgálatot végez, majd computer-tomográf segítségével meggyőződik róla, hogy valóban ez a betegség áll-e tüneteid hátterében. Műtéttel eredményesen és véglegesen megszabadulhatsz a problémától, ám nagyon fontos a korai felismerés, mert elhanyagolt esetben az érintett oldalon elveszítheted hallásodat.

Porckorongkopás

Kellemetlen nyakfájásra panaszkodsz nap mint nap, és fejed elfordításakor ijesztően csikorgó hangokat hallasz? Ha a fülcsengés mellett ezek a tünetek sem ismeretlenek, könnyen lehet, hogy nyakcsigolyáid kopása okozza a panaszokat. Az egyes csigolyák egyéb szervekkel is szoros kapcsolatban állnak, ezért kapcsolódhat a kopáshoz a fülzúgás, a fejfájás és a karok zsibbadása. A betegség nemcsak idősebb korban alakulhat ki, a helytelen testtartás, a nem megfelelő táplálkozás és a túlsúly gyakori kiváltó ok.

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

 • A hosszan tartó ülőmunkát szakítsd meg rendszeresen rövid tornával!
 • Sportolás során ne feledkezz meg a bemelegítésről és nyújtásról sem!
 • A lúgos étrend, a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a telített, állati zsiradék kerülése csökkenti a betegség kialakulási kockázatát.
 • Fekhelyed legyen minél keményebb, és barátkozz meg a reggeli tornával!

A kezelés során a gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók mellett a gyógytorna és a porcok egészségét támogató táplálékkiegészítők is segítenek. Ha az orvos által javasolt gyógyszerek mellett nem feledkezel meg az életmódváltásról, nem kell attól tartanod, hogy megszűnő tüneteid hamarosan visszatérnek.

Még nincs hozzászólás

Milyen betegségeket jelez előre a szédülés? Ne vedd félvállról!

Csak egy ártatlan tünet - gondolnád. Pedig a gyakori szédülés hátterében egészségügyi problémák is meghúzódhatnak.
Egészség
4 hét 4 kiló fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.