kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Szívroham és rák ellen

Szívroham és rák ellen
A csodatevő fekete tea

Itt az ideje eloszlatni a félreértéseket a teáról: egészséges, vagy éppen káros? Attól függ, hogy melyik tea. Lássuk a feketét!

Szerző: Lám Luca
Forrás: Femina.hu

Fekete, fehér, zöld, színes

A tea színe minden esetben attól függ, hogy a fogyasztást milyen előkészítési eljárások előzik meg. A zöld teát gőzölik, a fekete teát fonnyasztják és napon érlelik, a fehér teának pedig csak szárítják a leveleit. A színesekben pedig színezék van, illetve gyümölcsök.

A színeknek, ízeknek és csomagolásoknak köszönhetően kedvedre válogathatsz a teák között, és használhatod őket minden meghitt baráti alkalomra, vagy szürcsölgetheted egyedül a fotelban ücsörögve is.

Fekete tea – egészséges?

A fekete tea évezredes múltra tekint vissza, Európában a XVII. században, míg hazánkban az 1800-as években terjedt el fogyasztása. A köztudatban azonban az él, hogy a tea, akárcsak a kávé egészségtelen, hiszen koffein tartalmú és gyorsító hatású. De vajon igazak-e ezek a félelmek?

Sokan azért fogyasztanak teát kávé helyett, mert amíg a kávéban koffein van, addig a teában csak tein. Tévedés azonban ezzel védekezni. A tein ugyanis felépítését és tartalmát tekintve, ugyanaz, mint a koffein, azonban egészen máshogy szívódik fel a szervezetben, tehát mások az élettani hatásai. Amíg a koffein azonnal felszívódik, ráadásul a gyomorban, a tein fokozatosan teszi ezt és a bélben. Így fogyasztásával nem tapasztalhatóak a koffeinnel járó jellegzetes gyomorbántalmak és egyéb panaszok. Arról nem is beszélve, hogy élénkítő hatása is sokkal tovább tart már egy csésze után is.

Jótékony hatások

Sőt, nem csak, hogy nem káros, hanem sok esetben nagyon is egészséges és hasznos a fekete tea fogyasztása. Összetevőinek köszönhetően tisztító hatású, tehát segít megszabadulni olyan mérgektől, melyek hosszú távon súlyos betegségek okozói lehetnek.

Daganatos betegségek ellen

A daganatos betegségek kialakulásában most már egyértelműen fontos szerepet játszik a növényi eredetű táplálékokban található anyagok, vagy éppen azok hiánya. Ilyen többek között az ártalmas szabadgyökök termelése. A szabadgyökök a szervezet molekuláihoz kapcsolódva súlyos sejtkárosodást okoznak, valamint újabb szabadgyökök felszabadulásához vezetnek. Így károsítják a szöveteket, elősegítik az öregedést, hozzájárulnak a rákos elfajulásokhoz, sőt az ízületi gyulladásokhoz, az Alzheimer-kórhoz és a szívrohamhoz is.

Vannak azonban olyan antioxidáns hatású természetes anyagok, melyek a szabadgyököktől megszabadítják a szervezetet, ezzel csökkentve az imént felsorolt betegségek kialakulásának esélyét. Ilyen antioxidáns hatása van többek között a fekete teának. Nem egy vizsgálat kimutatta már, hogy ha minden nap meginnál nem több, mint egy csésze fekete teát, a daganatok kialakulásának esélye megfeleződne – természetesen ha nincs valamilyen egyéb, súlyosan egészségkárosító szokásod, mint például a dohányzás.

Szív- és érrendszeri betegségek ellen

A zöld teáról köztudott, de a fekete teánál is igazolt az a tény, hogy hosszútávon segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A hatás nem csak megelőzés céljából eredményes, hanem az újabb szívrohamok kialakulásának megakadályozásában is.

Egy átfogó amerikai vizsgálat szerint, mely a összehasonlító elemzést végzett a többi országban mért adatok között, ha naponta 3 deci fekete teát fogyasztanánk, 11 százalékkal lehetne csökkenteni világszinten a szívrohamok számát.

De nem csak közvetlenül a szívet, hanem az egész érrendszert védi a tea. Csökkenti a koleszterin szintet, valamint erősíti az erek belső falát, mely által azok ellenállóbbá válnak az érelmeszesedéssel szemben is.

Egyéb hatások

Természetesen a fekete tea nem csak a szívet és a sejteket védi. Erős baktériumölő hatással rendelkezik, így például segít megakadályozni a szájban történő, baktérium okozta fertőzéseket, a fogszuvasodást, vagy az ínybetegségeket is.

Érdemes elgondolkoznod azon, hogy kávé helyett fekete tea kerüljön a polcra, hiszen kivételesen nem arról van szó, hogy jót kell rosszra cserélni, hiszen a tea finom, ráadásul ébren tart, akárcsak a kávé.

Így élj egészségesen a sztárok szerint!

Az egészséges életmódnak egyre több követője van. Figyelni kell többek között az ideális táplálkozásra és a testedzésre. Vajon a napi 14-16 órát dolgozó sztároknak van idejük az egészséges életmódra is figyelni?

Készítette: Koronczay Edit

Még nincs hozzászólás

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Bár az öregedés téged sem kerülhet el, bizonyos aranyszabályok betartásával sokat tehetsz azért, hogy sokáig megőrizd az egészségedet.
Egészség

4 sosem hallott tény a kávéról - Diabétesz, rák és szívbetegség ellen

Sokáig károsnak hitték, napjainkban azonban egyre több érv szól amellett, hogy a kávé igenis egészséges.
Egészség
6 hét 6 kiló fogyókúraprogram
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.