Rák ellen jó, és fogyhatsz is vele!

Kerek, illatos, lédús, finom – ez mind-mind a narancs jellemzője. De azt tudtad, hogy segít a rák elleni küzdelemben, és fogyaszt is?

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már Szent-Györgyi Albert is megmondta: a narancs egyike a legfontosabb vitaminforrásoknak. Így is van, hiszen a benne lévő magas C-vitamin tartalom – a narancsban található bioflavonoidoknak köszönhetően - sokkal hatékonyabb, mint bármely tablettás vitamin, amit naponta beszednél. De nem csak vitamintartalma miatt ilyen fontos az egészség szempontjából.

Mire jó?

Ruténtartalmának köszönhetően gyógyítja a vérereket, nyugtatja az idegeket. A benne lévő nobelitin csökkenti a vér sűrűsödését és csomósodását. A C- és A-vitamin megelőzhetik a meghűléses betegségeket, jótékonyan hatnak a légzőszervi nyálkahártyákra is.

A narancsban lévő ásványok csökkentik a vérnyomást is. Savtartalma serkenti a gyomor és a belek működését, megkönnyíti a hasnyálmirigy munkáját. Rendszeres fogyasztásával megszűntethető a székrekedés. Bioflavont is tartalmaz, így vírus és baktériumölő is. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint erősíti az immunrendszert.

Narancs a magas koleszterin ellen

A narancsnak igen magas antioxidáns hatása van, akárcsak a legtöbb citrusfélének. Arra azonban csak nem olyan régen világított rá a tudomány, hogy az összes trópusi gyümölcs közül a narancs az, melynek héjában és gerezdjeit elválasztó hártyájában olyan növényi vegyületek találhatóak, melyek antioxidáns hatásukon kívül segítik a C-vitamin beépülését a szervezetbe, megakadályozzák lebomlását, és erősítik az érfalat.

Ez a felfedezés pedig egy lépéssel közelebb hoz a magas koleszterin okozta érbetegségek elkerüléséhez. Hiszen a narancs nagymértékben hozzájárul az LDL-koleszterin oxidációjának megakadályozásához, ami azért fontos, mert az oxidált koleszterin roncsolja az érfalakat. Így tehát nem pusztán erősíti ereinket, hanem meg is akadályozza azok táplálkozás általi károsodását is.

Narancs a jó illatért és ízért
A narancs héjában jellegzetes illatú és aromájú illóolajok találhatóak, melyeket a kozmetikában és az aromaterápiában egyaránt lehet használni. Nem csak parfümökben és szobaillatosítókban, hanem teákban és különböző édesítő aromákban is felismerhető a narancs jellegzetes íze.

Narancs rák ellen

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, gyümölcsök, zöldségek és magvak, melyek hatékonyan használhatóak fel a rák ellenei küzdelemben. Ezt a jótékony hatásukat általában a bennük található C-vitaminnak, folsavnak és karotinnak köszönhetik. Így a k-betűs zöldségeket és az almát például kifejezetten sokan alkalmazzák, mint rákellenes csodaszert.

Ha szeretnél erről többet megtudni, akkor kattints ide!

De azt tudtad, hogy a narancs hatása sem elhanyagolható?

A narancs antioxidánsai csökkentik a szabadgyökök káros hatásait, így segíthetnek egyes rákbetegségek megelőzésében. Megfelelő mennyiségű C-vitamin szervezetbe jutásával a gyomorban nem képződnek rákkeltő nitrozaminok. Holland és svéd kutatók tanulmányai arról számolnak be, hogy a citrusfélék rendszeres és bőséges fogyasztása mellett kisebb a gyomorrák kialakulásának esélye. A magas C-vitaminnak köszönhetően a mell- és a méhnyakrák kialakulásának esélye is csökken.

Narancs az immunrendszernek

Tudtad, hogy egyetlen átlagos méretű narancs tartalmazza a felnőttek számára szükséges C-vitamin mennyiségének kétszeresét? A C-vitamin pedig nem csak vírus- és baktériumölő szer, hanem összességében erősíti az immunrendszert. Az immunrendszer erősödése pedig alapvetően fontos minden betegség megelőzésében és leküzdésében.

Narancs az alaknak
Számos gyógyító és méregtelenítő hatása mellett a naranccsal fogyni is kiválóan lehet.
Fogyhatsz csak naranccsal is!
De fogyhatsz mindenféle narancsszínű zöldséggel és gyümölccsel is!
Ezt is szeretjük