kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A petefészekciszták bizarr fajtája: dermoid ciszta

A petefészekciszták bizarr fajtája: dermoid ciszta
Tünetek és kezelés

Hogyan kerül fog, szőrszál vagy haj a ciszta belsejébe? És hogyan veheted észre a rendellenességet?

Forrás: Femina.hu

A petefészek a női nemi hormonok termelődésének legfontosabb helye. Itt érik meg - normál ciklus mellett - 28 naponként egy-egy petesejt. A tüszőrepedés elmaradása vagy valamilyen szervi betegség kapcsán azonban ciszta alakulhat ki.

Az úgynevezett funkcionális petefészekciszta gyakori jelenség, szinte minden nő szervezetében előfordul. Legtöbb esetben azonban magától felszívódik, még mielőtt észrevennéd. Az organikus petefészekciszták már ritkábban alakulnak ki, ezek egyik típusa a dermoid ciszta.

A petefészekciszták két nagy csoportja

Funkcionális petefészekciszta

A petefészekciszták alapvetően funkcionálisak illetve organikusak lehetnek. Előbbi csoportba azok a folyadékkal teli képződmények tartoznak, melyek a petefészkek normális működéséből adódóan alakulnak ki. Gyakran stressz vagy szorongás következtében nem reped meg időben a tüsző, és tüszőfolyadék szaporodik fel benne. Mivel hormont termel, befolyásolja a szervezet működését - így például a rendszertelen menzesszel hívja fel magára a figyelmet. Kezelést azonban az esetek többségében nem igényel, néhány hónap alatt magától felszívódik.

Organikus petefészekciszta

Szemben a funkcionális petefészekcisztával, az organikus valamilyen szervi betegség kapcsán fejlődik ki. Daganatos és nem daganatos eredetű egyaránt lehet.

Képeken 13 durva rákkeltő!
Képeken 13 durva rákkeltő!
Ez a 7 legveszélyesebb E-szám az élelmiszerekben Így néz ki a Föld szexcsakrája! Képeken 7 gyógyító hely a világbanEzek a leggyakoribb irodai ártalmak8 mindennap használt irodai eszköz, ami megbetegítŐk élnek a legrövidebb ideig Európában8 hétköznapi táplálék mellrák ellenKépeken a legjobb hazai gyógyfürdőkA leggyakoribb női fertőzések természetes ellenszerei16 módszer a menstruációs görcs csökkentésére8 dolog, ami biztosan meghosszabbítja az életed

Nem daganatos eredetű például az úgynevezett csokoládéciszta, mely az endometriózissal összefüggésben alakul ki. Jóindulatú ciszta az úgynevezett mirigydaganat - adenóma -, míg rosszindulatú daganattá fejlődhetnek a savós cisztaadenómák. A dermoid ciszta az organikus petefészekciszták azon csoportja, mely általában a méhen belüli fejlődéssel áll összefüggésben.

Menstruációs görcsök ellen

A petefészekciszta nem ritkán erős menstruációs görcsökkel jár együtt. Nőgyógyász szakértőnk elmondja, mit tehetsz a fájdalom ellen.

A menstruációs görcsök csillapítása

Sok nő bizonytalan abban, hogy mit szabad tenni a menstruációs fájdalom ellen és mit nem. Vajon mikor jön el az a pillanat, amikor már orvosi segítség szükséges? Most minden kiderül.

Készítette: Koronczay Edit

Dátum: 2010. április 7.
Készítette: Femina.hu

Mi is az a dermoid ciszta?

A petefészek állományában még a magzatfejlődés idején betokozódott rendellenes sejtmaradványokból jön létre a dermoid ciszta. Kialakulásának oka kisebb méhen belüli fejlődési rendellenesség.

Ez gyakran különféle szöveti elemeket tartalmaz: például hajszálakat, szőrt, fogat, apró csontokat. További jellegzetessége, hogy más daganatoktól eltérően nem csupán egy csíralemezből, hanem mindháromból fejlődik ki.

Belső felszínét elszarusodó laphám fedi, melyen szőrszálak alakulhatnak ki, és faggyút is termel. A dermoid ciszta már születéskor jelen van a szervezetben, ám évtizedekig rejtve marad. Ahogy azonban felnőttkorban növekedésnek indul, az alábbi panaszokkal hívja fel magára a figyelmet.

Tünetei

  • Alhasi feszülés.
  • Fájdalmas menzesz.
  • Kismedencei fájdalmak.
  • Rendszertelen menstruáció.

Kezelési lehetőségek

Amennyiben a fent említett panaszokat tapasztalod, mindenképpen szükséges a műtéti beavatkozás. Ez történhet feltárásos módon, de endoszkópos eljárással is.

Ez utóbbi esetén egy apró, egy centiméteres bemetszést ejtenek a hasfalon, melyen át tükrözéses módszerrel - a has felnyitása nélkül - leválasztják a petefészekről a cisztát. Tehát lényegében ugyanúgy eltávolítható, mint a funkcionális ciszta.

Nem csak a petefészekben!

A magzati korból visszamaradt, kissé bizarr dermoid ciszták a test szinte bármely pontján előfordulhatnak. Olykor a nyakba ágyazódnak be, de előfordulhatnak akár az agyban is. Ilyen esetekben is szükséges az eltávolításuk.

Még nincs hozzászólás

Mennyi vért veszítesz a menstruáció alatt? - Mikortól számít kórosnak?

Gyanakszol, hogy túl erős a vérzésed, de nem tudod, pontosan mennyi is a normális mennyiség?
Egészség

5 életmentő szűrővizsgálat nőknek, amit vegyél komolyan!

Nem csak duma, hogy a szűrővizsgálatok életet menthetnek. Fiatalon se feledkezz meg róluk!
Egészség
Tisztítókúra

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.