Sylvester Stallone
foglalkozás:
színész
kor:
70 év
születési idő:
1946. július 6.
születési név:
Sylvester Gardenzio Stallone
születési hely:
New York, New York, USA
csillagjegy:
kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Világsztár   /   Sztárlexikon   /  

Sylvester Stallone életrajz, cikkek, képek, videók

Fotók! Ilyen volt, ilyen lett: Sylvester Stallone - Ma 69 éves

Sylvester Stallone leginkább Rockyként és Rambóként ismert, de máig folyamatosan filmez.

Szerző: Bajtai András
Forrás: Femina.hu

Sylvester Stallone 1946. július 6-án született New Yorkban. Filmes karrierjét egy szoftpornófilmmel kezdte 1970-ben, egy évvel később pedig egy erotikus színházi előadásban is feltűnt.

A hetvenes évek első felében kisebb mellékszerepekben láthatták a nézők, a szemfülesek kiszúrhatták például Woody Allen Banánköztársaság című szatírájában vagy a Klute című film-noirban.

Oscar-rekorder lett

Az áttörést az 1976-os Rocky hozta meg számára, melynek forgatókönyvét három nap alatt írta meg, miután megnézte Muhammad Ali és Chuck Wepner bokszmeccsét. Eredetileg James Caan vagy Burt Reynolds játszotta volna a feltörekvő sportoló figuráját, de Stallone végül úgy döntött, ő maga testesíti meg az olasz csődört, Rocky Balboát.

A film hatalmas kritikai és közönségsiker lett, tíz Oscarra jelölték, amiből hármat meg is kapott, habár Stallonét végül sem íróként, sem pedig színészként nem díjazták. Dupla jelölésével azonban ő lett a harmadik olyan színész az Oscar történetében - Charlie Chaplin és Orson Welles után -, akit a legjobb színész és forgatókönyv kategóriában egyszerre jelöltek.

A nagy visszatérés

A nyolcvanas években a Rocky-folytatások után megteremtette másik ikonikus alakmását, a vietnami veterán John Rambót, akinek tavaly negyedszerre bújt a bőrébe. Az évtized végén a Tango & Cash-sel már elindult a B-filmek süppedős mocsarába vezető lejtőn, a kilencvenes években pedig szinte kivétel nélkül ilyen felemás alkotásokban vállalt szerepet.

Az ezredforduló után már kezdett róla megfeledkezni Hollywood, amikor 2006-ban a vén Rocky Balboa hattyúdalával tért vissza, amit legalább annyira imádtak rajongói, mint 2008-as Rambo-filmjét. Következő rendezését 2010-ben mutatták be, a The Expendables - A feláldozhatókban olyan nehézfiúkat láthattunk együtt a vásznon, mint Mickey Rourke, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Jason Statham, Jet Li, Forest Whitaker és Arnold Schwarzenegger. Az akciófilm folytatását augusztus 30-ától vetítik a hazai mozik, továbbá a tervek szerint 2013-ban, a The Tomb című filmben ismét Arnold Schwarzenegger partnere lesz.

Nézd meg a legkedveltebb magyar és külföldi sztárokat a Sztárlexikonban!
Tetszett Sylvester Stallone? Íme, még több népszerű színész a Feminán:
Ilyen volt, ilyen lett: Jean-Claude Van Damme »
Ilyen volt, ilyen lett: Bud Spencer »
Ilyen volt, ilyen lett: Denzel Washington »

Sylvester Stallone az évek során összesen háromszor nősült. Első feleségét, Sasha Czackot 1974-ben vette el, két fiuk született, ám 1985-ben elváltak. Nagyobbik gyermekük, Sage Stallone 2012-ben, 36 évesen hunyt el, szívrohamot kapott otthonában. Kisebbik fiuk, Seargeoh autista. 

Brigitte Nielsen mindössze három évig volt a felesége, amíg 1987-ben el nem váltak, jelenlegi párja pedig Jennifer Flavin, akivel 1997 óta él boldog házasságban - három lányuk van, Sophia, Sistine és Scarlett. Középső lánya tehetséges modell. Több éves szünet után, most újra sok felkérést kap, 2016-ban három filmje fog megjelenni.

Még nincs hozzászólás
Tudtad?
Sylvester Stallonét 1984 és 2003 között összesen harminc alkalommal jelölték a legrosszabb alakítást nyújtó színészeknek járó Arany Málnára. Tíz alkalommal kapta meg a díjat, ezzel pedig csúcstartónak számít a férfi színészek körében. Az ezredfordulón még az évszázad legrosszabb színészének járó díjat is neki ítélték.
Főbb szerepei
2010 The Expendables - A feláldozhatók
1994 A specialista
1982 Rambo
1976 Rocky
Főbb díjai, jelölései
2005 World Stunt Award
1992 Cézár-díj
1986 People's Choice Award
1977 Golden Globe-, Oscar-jelölés
Sztárlexikon

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.