Sylvester Stallone
foglalkozás:
színész
kor:
70 év
születési idő:
1946. július 6.
születési név:
Sylvester Gardenzio Stallone
születési hely:
New York, New York, USA
csillagjegy:
kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Világsztár   /   Sztárlexikon   /  

Sylvester Stallone életrajz, cikkek, képek, videók

Fotók! Ilyen volt, ilyen lett: Sylvester Stallone - Ma 69 éves

Sylvester Stallone leginkább Rockyként és Rambóként ismert, de máig folyamatosan filmez.

Szerző: Bajtai András
Forrás: Femina.hu

Sylvester Stallone 1946. július 6-án született New Yorkban. Filmes karrierjét egy szoftpornófilmmel kezdte 1970-ben, egy évvel később pedig egy erotikus színházi előadásban is feltűnt.

A hetvenes évek első felében kisebb mellékszerepekben láthatták a nézők, a szemfülesek kiszúrhatták például Woody Allen Banánköztársaság című szatírájában vagy a Klute című film-noirban.

Oscar-rekorder lett

Az áttörést az 1976-os Rocky hozta meg számára, melynek forgatókönyvét három nap alatt írta meg, miután megnézte Muhammad Ali és Chuck Wepner bokszmeccsét. Eredetileg James Caan vagy Burt Reynolds játszotta volna a feltörekvő sportoló figuráját, de Stallone végül úgy döntött, ő maga testesíti meg az olasz csődört, Rocky Balboát.

A film hatalmas kritikai és közönségsiker lett, tíz Oscarra jelölték, amiből hármat meg is kapott, habár Stallonét végül sem íróként, sem pedig színészként nem díjazták. Dupla jelölésével azonban ő lett a harmadik olyan színész az Oscar történetében - Charlie Chaplin és Orson Welles után -, akit a legjobb színész és forgatókönyv kategóriában egyszerre jelöltek.

A nagy visszatérés

A nyolcvanas években a Rocky-folytatások után megteremtette másik ikonikus alakmását, a vietnami veterán John Rambót, akinek tavaly negyedszerre bújt a bőrébe. Az évtized végén a Tango & Cash-sel már elindult a B-filmek süppedős mocsarába vezető lejtőn, a kilencvenes években pedig szinte kivétel nélkül ilyen felemás alkotásokban vállalt szerepet.

Az ezredforduló után már kezdett róla megfeledkezni Hollywood, amikor 2006-ban a vén Rocky Balboa hattyúdalával tért vissza, amit legalább annyira imádtak rajongói, mint 2008-as Rambo-filmjét. Következő rendezését 2010-ben mutatták be, a The Expendables - A feláldozhatókban olyan nehézfiúkat láthattunk együtt a vásznon, mint Mickey Rourke, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Jason Statham, Jet Li, Forest Whitaker és Arnold Schwarzenegger. Az akciófilm folytatását augusztus 30-ától vetítik a hazai mozik, továbbá a tervek szerint 2013-ban, a The Tomb című filmben ismét Arnold Schwarzenegger partnere lesz.

Nézd meg a legkedveltebb magyar és külföldi sztárokat a Sztárlexikonban!
Tetszett Sylvester Stallone? Íme, még több népszerű színész a Feminán:
Ilyen volt, ilyen lett: Jean-Claude Van Damme »
Ilyen volt, ilyen lett: Bud Spencer »
Ilyen volt, ilyen lett: Denzel Washington »

Sylvester Stallone az évek során összesen háromszor nősült. Első feleségét, Sasha Czackot 1974-ben vette el, két fiuk született, ám 1985-ben elváltak. Nagyobbik gyermekük, Sage Stallone 2012-ben, 36 évesen hunyt el, szívrohamot kapott otthonában. Kisebbik fiuk, Seargeoh autista. 

Brigitte Nielsen mindössze három évig volt a felesége, amíg 1987-ben el nem váltak, jelenlegi párja pedig Jennifer Flavin, akivel 1997 óta él boldog házasságban - három lányuk van, Sophia, Sistine és Scarlett. Középső lánya tehetséges modell. Több éves szünet után, most újra sok felkérést kap, 2016-ban három filmje fog megjelenni.

Exkluzív interjú Jáksótól De Niróig

A budapesti Nobu étterem exkluzív megnyitóján olyan világsztárok is tiszteletüket tették, mint Jeremy Irons vagy Robert De Niro.

Még nincs hozzászólás
Tudtad?
Sylvester Stallonét 1984 és 2003 között összesen harminc alkalommal jelölték a legrosszabb alakítást nyújtó színészeknek járó Arany Málnára. Tíz alkalommal kapta meg a díjat, ezzel pedig csúcstartónak számít a férfi színészek körében. Az ezredfordulón még az évszázad legrosszabb színészének járó díjat is neki ítélték.
Főbb szerepei
2010 The Expendables - A feláldozhatók
1994 A specialista
1982 Rambo
1976 Rocky
Főbb díjai, jelölései
2005 World Stunt Award
1992 Cézár-díj
1986 People's Choice Award
1977 Golden Globe-, Oscar-jelölés
Sztárlexikon
hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.