Natalie Portman
foglalkozás:
színésznő
kor:
35 év
születési idő:
1981. június 9.
születési név:
Natalie Hershlag
születési hely:
Jeruzsálem, Izrael
csillagjegy:
Címkék: natalie portman
kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Világsztár   /   Sztárlexikon   /  

Natalie Portman életrajz, cikkek, képek, videók

Fotók! Ilyen volt, ilyen lett: Natalie Portman - Ma 31 éves
Képekben a változás

Natalie Portman kislányként kezdte karrierjét, 2011-ben megkapta az Oscar-díjat.

Szerző: Boros Mariann
Forrás: Femina.hu

Natalie Portman 1981. június 9-én látta meg a napvilágot az izraeli Jeruzsálemben, egy színésznő és egy kutatóorvos egyetlen lányaként. Még kislány volt, amikor családjával Connecticutba költöztek, később pedig New Yorkban telepedtek le.

Négyéves kora óta táncol, és csupán tízéves volt, amikor egy modellügynök felfedezte, miközben zsebpénz-kiegészítés gyanánt egy pizzériában dolgozott. Bár a kitűnő tanuló lány eleinte idegenkedett a modellkedéstől, végül mégis igent mondott, ám hamar rájött, hogy a színészet érdekli igazán.

Csillagok háborújával a csillagok közé

Nyári színjátszó táborokban bontogatta szárnyait, majd 1994-ben, 13 éves korában megkapta élete első filmszerepét a nagysikerű Leon, a profiban, Jean Reno oldalán.
A következő években több mellékszerepet is kapott - egyebek mellett feltűnt a Szemtől szemben, a Varázsige: I Love You és a Támad a Mars! című filmekben, azonban az igazi áttörést a Csillagok háborúja Amidala hercegnőjeként érte el. Három filmre szerződött, és a szerep a nagy hollywoodi csillagok közé repítette.

Fiatal kora ellenére gondosan megválogatta, milyen felkérésekre mond igent, így a Lolita főszerepét visszautasította, de a modern Rómeó és Júlia-feldolgozásban sem vállalta el a főszerepet, ugyanis úgy gondolta, hogy Leonardo DiCaprio túl idős hozzá - így végül Claire Danes keltette életre a tragikus sorsú szerelmespár női tagját.

Oscar-díjjal jutalmazták

A gyönyörű színésznő tehetségét a szakma és a közönség egyaránt méltatja: az ezredfordulón Golden Globe-ra jelölték a Mindenütt jóban nyújtott alakításáért, öt évvel később a Közelebb főszerepéért pedig magát a díjat is hazavihette. A drámáért Oscar-díjra is jelölték, ám azt végül Cate Blanchett kapta meg.

A 2008-as New York, I Love You című romantikus moziban Rifka karakterét formálta meg, ugyanakkor a kamera másik oldalán szintén kipróbálta magát: társrendezőként és forgatókönyvíróként is közreműködött. Még abban az évben életre keltette A másik Boleyn lány című életrajzi drámában Anna Boleyn alakját, 2009-ben pedig a Testvérekben láthattuk.

Nyárra várja első gyermekét

2010-ben kapta meg a karrierjében kétségtelenül mérföldkőnek számító Black Swan - azaz a Fekete hattyú - főszerepét. A megszállottan küzdő balerina hiteles megformálásáért az egyébként is karcsú színésznő mintegy tíz kilót fogyott, és hónapokig sanyargatta magát a szerep kedvéért. Kétségtelenül megérte a küzdelem, hiszen alakítását a legrangosabb szakmai díjakkal ismerték el: a BAFTA- és Golden Globe-díj mellett a legjobb színésznőnek járó Oscar-szobrocskát is hazavihette.

Nézd meg a legkedveltebb magyar és külföldi sztárokat a Sztárlexikonban!
Tetszett Natalie Portman? Íme, még több népszerű színész a Feminán:
Ilyen volt, ilyen lett: Maggie Gyllenhaal »
Ilyen volt, ilyen lett: Anne Hathaway »
Ilyen volt, ilyen lett: Sarah Polley »

A Fekete hattyú nem csupán a szakmai elismerést hozta meg számára, hiszen a forgatások során ismerkedett össze Benjamin Millepieddel, a New York City Ballet vezető táncosával. Hamar szerelem szövődött közöttük, és az események olyannyira felgyorsultak, hogy 2010 decemberében bejelentették, Natalie babát vár - kedvese pedig még abban a hónapban megkérte a színésznő kezét. 2011-ben megszületett kisfiuk, Aleph Portman-Millepied, majd 2012 februárjában bejelentették, hogy egy privát ceremónia keretein belül egybekeltek.

A színésznő a gyereknevelés után, most ismét karriere építésére koncentrál. Májusban kezdte forgatni Shakespeare egyik klasszikusát a Macbeth-et. A filmben Lady Macbeth-et alakítja, korhű kosztümös ruhákban.

Még nincs hozzászólás
Tudtad?
Natalie Portman a héberen és az angolon kívül japánul, arabul, franciául és németül is beszél. A Harvardon diplomázott pszichológia szakon, tanulmányai jelentek meg tudományos folyóiratokban. Harcos környezetvédő és vegetáriánus, több dokumentumfilm elkészítésében közreműködött, bevételeinek tetemes részét pedig jótékony célra fordítja.
Főbb szerepei
2010 Fekete hattyú
2004 Közelebb
1999 Mindenütt jó
1994 Leon, a profi
Főbb díjai, jelölései
2011 BAFTA-, Golden Globe-, Oscar-díj
2005 BAFTA-, Oscar-jelölés, Golden Globe-díj
2000 Golden Globe-jelölés
1997 YoungStar Award-jelölés
Sztárlexikon

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.