Julia Ormond
foglalkozás:
színésznő
kor:
52 év
születési idő:
1965. január 4.
születési név:
Julia Karin Ormond
születési hely:
Epsom, Egyesült Királyság
csillagjegy:
Címkék: julia ormond
kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Világsztár   /   Sztárlexikon   /  

Julia Ormond életrajz, cikkek, képek, videók

Ilyen volt, ilyen lett: Julia Ormond
Képekben a változás

Julia Ormond színpadi szerepekkel kezdte, majd a kamerák világába is belekóstolt, túl a negyvenen is aktív.

Szerző: Boros Mariann
Forrás: Femina.hu

Julia Ormond 1965. január 4-én született az angliai Epsomban. Jómódú családból származik, négy testvére van. Ugyan szülei korán elváltak, gyerekeiknek továbbra is mindent megadtak, Juliát egy jóhírű magániskolába járatták, ahol  rögtön belekóstolt a színjátszásba.

A gimnáziumi évek alatt sem csökkent a színház iránti érdeklődése, érettségi után a Webber-Douglas Academy of Dramatic Art művészeti iskolában folytatta tanulmányait, diplomáját 1988-ban szerezte meg.

Színházban kezdte

Karrierjét a színpadon kezdte, egyik legemlékezetesebb alakítását Emily Brontë Üvöltő szelek című klasszikusának színpadi változatában nyújtotta, ahol a főhősnő Catherine bőrébe bújt. Alakításával kiérdemelte a londoni kritikusok által a legjobb kezdő színésznőnek adományozott díjat.

A színházszerető közönség láthatta még többek között A salemi boszorkányokban, de 1989-től már a tévé képernyőjén is feltűnt a Traffic című sorozatban. 1992-ben megkapta első jelentősebb filmszerepét a Sztálin című életrajzi drámában, melyben a diktátor második feleségét keltette életre.

Emmyt kapott

Az igazi ismertséget a két évvel későbbi Szenvedélyek vihara hozta meg számára - a filmben Anthony Hopkins, Aidan Quinn és Brad Pitt voltak a partnerei, egy év múlva pedig Harrison Ford szerelmét játszotta a Sabrinában.

Az ezredforduló után is feltűnt egy-egy alkotásban, ám kétségtelen, hogy legjelentősebb alakításait a fenti két filmben nyújtotta. Saját bevallása szerint elege lett a feszített hollywoodi tempóból, ezért inkább kevesebb munkát vállal. 2010-ben két drámában, a Temple Grandinban és a Bűnösnek nyilvánítva címűben láthattuk, előbbiért Emmy-díjjal jutalmazták.

A barna színésznő első férjét is a színháznak köszönheti: az Üvöltő szelekben a szerelmét, Heathcliffet életre keltő Rory Edwardsszal a valóságban is egymásba szerettek, és 1989-ben összeházasodtak. Ám a szerelem nem bizonyult olyan tartósnak, mint a híres Brontë-regényben, hat év után válás lett a vége. 1999-ben másodszor is az oltár elé állt Jon Rubin politikai aktivista oldalán. Kislányuk, Sophie 2004-ben jött világra, ám 2008-ban ez a frigy is véget ért.

Még nincs hozzászólás
Tudtad?
Bár nem az a tipikus Julia Ormond bombázó, három egymást követő alkotásban is érte versengtek a férfiak: a Szenvedélyek viharában című moziban Henry Thomas, Brad Pitt és Aidan Quinn, a Sabrinában Harrison Ford és Greg Kinnear, az Első lovagban pedig Sean Connery és Richard Gere.
Főbb szerepei
2010 Temple Grandin
2008 Benjamin Button különös élete
1995 Sabrina
1994 Szenvedélyek viharában
Főbb díjai, jelölései
2010 Emmy-díj
2006 Krzysztof Kieslowski Award
2002 Golden Satellite Award-jelölés
1995 ShoWest Award
Sztárlexikon

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.