kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Világsztár   /  

Hogy néznek ki a leghíresebb magyar szinkronhangok?

Hogy néznek ki a leghíresebb magyar szinkronhangok?

Főként szinkronszerepeik kapcsán ismerjük őket, pedig a színpadon és a kamerák előtt is remekelnek.

Forrás: Femina.hu
Manapság egy rövidke, ám borsos árú tanfolyam elvégzése után szinte bárki szinkronizálhat, aki tud magyarul - ám a karakter lényének visszaadásához tagadhatatlanul szükséges a színészi tapasztalat és a tehetség. Csupán a hang erejével, a hangszínnel és hanghordozással szerepet játszani embert próbáló feladat, nem véletlen hát, hogy a sikeres és népszerű szinkronszínészek, illetve -színésznők mind-mind a színpadról kerültek a hangstúdiókba. Ami a most következő hat színésznőt még különlegesebbé teszi, az az a tény, hogy nem csak varázslatos orgánumukkal, de bájukkal is kiragyognak a tömegből.

Balázs Ágnes

A Brüsszeli Szabadegyetemen, majd az ELTE bölcsészkarán magyar-francia szakon tanult, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet 1993-ban végezte el. Színészi pályafutását azonban már két évvel korábban megkezdte a Nemzeti Színház társulatában. 1994-től szabadfoglalkozású színművészként játszott a Buda Stage, a Karinthy Színpad és a Vidám Színpad előadásaiban.

Balázs Ágnes (Képek forrása: www.magyarszinhaz.hu, www.balazsagnes.hu)

Láthattuk például a Szentivánéji álom Hermiájaként, máskor a Chioggiai csetepaté című Goldoni-darab Orsettáját keltette életre a színpadon, de habkönnyű darabokban is nagy sikert aratott.  A képernyőn is feltűnt: a TV2 Segíts magadon! című műsorát vezette. A legtöbben azonban minden bizonnyal a Kisváros című sorozat Dióssy Nellijeként ismerik.

Számos szinkronszerep is kötődik a nevéhez: a Dallasban Michelle Stevens Beaumont Barnes, a Miért éppen Alaszka?-ban Mary Margaret O’Connel, az Onedin család új változatában Elizabeth Onedin, a Jóbarátokban Emily Waltham magyar hangja volt - hogy csak az ismertebbeket ragadjuk ki. Balázs Ágnes a művészet más ágaiban is otthonosan mozog. Szövegkönyvírója és zeneszerzője a 2001-ben bemutatott Isteni show című musicalnek, de forgatókönyvíróként is jegyzik.

Pályafutásának fontos állomása a 2007-es A piros bicikli című egyfelvonásos darab, melyet Ecséri Lilla és Heyman Éva naplója nyomán a holokauszt áldozatainak emlékére írt. Emellett több gyerekregénye is megjelent a Móra Kiadónál. A 42 éves színésznő férje Gáspár András színművész - ő szinkronizálja Jamie Olivert, idén áprilisban a hónap hangjának szavazták meg a magyarszinkron.hu szerkesztői és olvasói. A házaspárnak két gyermeke van: Barnabás 18, Bianka 12 éves.

Juhász Judit

Színészi tanulmányait 1987-ben a Nemzeti Színház Stúdiójában kezdte, 1992-ben pedig átvette diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színház társulatához szerződött. 2000-től a Pesti Magyar Színház művésze.

Juhász Judit (Képek forrása: www.iwiw.hu)

Már pályakezdőként nagy sikert aratott William Gibson Libikóka című darabjában - Székhelyi József rendezésében -, melyet a Várszínházban mutattak be. Színpadi partnerével, Tóth Sándorral a szerelem minden kínját és gyönyörét megjelenítette - a kritikusok pedig a jövő talentumaként emlegették. Az idő őket igazolta - a későbbiek során Juhász Judit prózai és zenés darabokban egyaránt bizonyított. Volt Ophelia a Hamletben, Melinda a Bánk bánban, de láthattuk az István, a király Gizellájaként vagy A dzsungel könyve Bagirájaként is.

Mindemellett feltűnt többek között az Európa messze van, a Halál sekély vízben című filmekben, valamint az Öregberény című sorozatban. Számos szinkronszerep kötődik a nevéhez. Az ő hangján szólalt meg az Álmomban már láttalak című filmben Corline Lane, a Betty nővérben Rosa Hernandez, a Holtodiglanban Ella Brice, a Sztárom a páromban Bella. 1994-ben megkapta a Gyulai Várszínház nívódíját, 1998-ban Rajz János-díjjal ismerték el művészetét. A negyven éves színésznő férjezett, néhány éve Ausztráliában él.

Major Melinda

Gubás Gabival ás Botos Évával járt együtt a debreceni drámatagozatos gimnáziumba. Későbbi pályatársai a Színház- és Filmművészeti Egyetemre felvételiztek - Melinda csak elkísérte őket. Ám a tanárok biztatták: ha már ott van, próbálja meg ő is. Első nekifutásra felvették.

Major Melinda (Képek forrása: www.nemzetiszinhaz.hu, www.luxadam.hu)

1998-ban, miután átvette színészdiplomáját, a Miskolci Nemzeti Színházhoz szegődött. A társulati tagságot egy év múlva szabadúszásra váltotta, 2002-ben pedig a Nemzeti Színház tagja lett. Számos színpadi szerep fűződik a nevéhez. Különösen közel állt hozzá a Sárga liliom renitens Rád Marija, akinek karakterébe - Mohácsi János rendező jóvoltából - a rögtönzésre is lehetősége nyílt, azaz félig-meddig maga írhatta meg a szerepet.

A főszereplő Hámori Gabriella egyik barátnőjét, Pirkó Vikit játszotta az Állítsátok meg Terézanyut! című filmben, mely Rácz Zsuzsa azonos című lektűrje alapján készült. Feltűnt A mi szerelmünkben és A hídemberben is. Több alkalommal kölcsönözte hangját Kate Winsletnek és Keira Knightley-nak. A Kórház a város szélén 20 év múlva című sorozatban dr. Machovcovát, a 112 - Életmentőkben Stefanie Feltent szinkronizálta. A 35 éves színésznő párjával egy főváros környéki településen él, kislánya, Orsolya Eszter három éves.

Pikali Gerda

A Hódmezővásárhelyről származó színésznő református gimnáziumba járt, és, bár szülei jogásznak szánták, ő a színi pálya mellett döntött. Már a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett is fellépett a Madách Színházban, 2000-ben pedig utolsó éves hallgatóként megkapta Az ember tragédiájában Éva szerepét. Alakítása olyannyira sikeres volt, hogy hamarosan szerződtették is. Emellett feltűnt a Ritter napja, a Montecarlo!, a Tarka képzelet, a Tékás és a Vityebszk felett című filmekben.

Pikali Gerda (Kép forrása: www.delmagyar.hu)

Saját bevallása szerint sokáig nem vágyott képernyőre, ám a TV2 felkérésére végül is igent mondott, és a Lazac című reggeli műsor egyik vezetője lett. Ekkoriban ismerkedett meg a csatorna Big Brother című valóságshow-jának egyik szereplőjével, Csongrádi Gézával, akivel hamarosan összeházasodtak, és két gyermekük is született: Marcell négy, Barnabás három éves.

Többek között Halle Berry-nek és Eva Mendes-nek kölcsönözte a hangját, de ő volt Sydney Cooke magyar hangja is a Walker, a texasi kopóban., valamint Simone Deveaux-é a Hősökben. A 31 éves színésznő az elmúlt években a családnak szentelte életét. Az idén azonban visszatért a kamerák elé: Gyöngyössy Bence Papírkutyák című filmjében Amanda, a guminő karakterébe bújt, emellett pedig felbukkan a 2009-es Rózsaszín sajt című francia-magyar moziban is. Színpadon szintén több darabban - Anconai szerelmesek, Sors bolondjai - is láthatják rajongói a Budaörsi Játékszínben.

Törtei Tünde

Már kicsi lányként is jeleskedett szavalásban, táncban, éneklésben, később zenei iskolába járt, zongorázott, balettozott. Mivel azonban a gyerekeket is nagyon szerette, óvónői szakközépiskolában, illetve főiskolán tanult tovább. A Harlequin Gyermekszínházban aztán sikeresen ötvözhette a művészetet a pedagógiával: rendszeresen fellépett, miközben az apróságokat is beavatta a színjátszás rejtelmeibe.

Törtei Tünde (forrás: Petőfi Színház)

Ezt követően a Magyar Színház négy éves iskoláját végezte el - vizsgaelőadása olyan jól sikerült, hogy a nagyjából kéttucatnyi végzős közül őt és egy társát meghívták egy évre Debrecenbe, ahol a Sok hűhó semmiért Heróját és a Chicago egy epizódszerepét játszhatta el. Pályafutását a Soproni Petőfi Színházban folytatta - drámákban, vígjátékokban és musicalekben egyaránt alkalma nyílt bebizonyítani tehetségét. Közben már szinkronizált is, ami mindig is kedves volt szívének, és idővel fő tevékenységévé vált.

A Kés/Alatt-ban Grace Santiago, a Vészhelyzetben dr. Neela Rasgotra, a Seven Days - Az időkapuban dr. Olga Vukavitch, a Vad angyalban Victoria Di Carlo Rapallo magyar hangja volt.
Emellett rendszeresen fellép a Juhász Zoltán kezdeményezésére létrejött Klub Színház előadásain - ami sokkal inkább szolgálat, mint munka számára. A társulat nem kötődik kőszínházhoz, ám szerencsére az ország számos pontjára hívják őket - működésük a magyar színjátszás hőskorát idézi.
A színésznőnek egyelőre nincs családja, ám a róla készült képeket elnézve valószínűleg már nem sokáig lesz így.

Urbán Andrea

A Nemzeti Színháznál kezdte pályafutását, később a Budapesti Független
Színpadhoz, majd a Budapesti Kamaraszínházhoz került. Hosszabb időt
töltött a Soproni Petőfi Színház társulatában, ahol számos kiváló
alakítás fűződött nevéhez.

Urbán Andrea (Kép forrása: a színésznő saját gyűjteményéből)

Állítása szerint nagy kedvencei közé tartozik A salemi boszorkányok Abigelje, a Hippolyt, a lakáj Terkája, a Sok hűhó semmiért Herója, A Karamazov testvérek Grusája, az Egerek és emberek Curley-néja, a Marica grófnő szubrettje és az Ábel Teklája.

Ezt követően a Budaörsi Játékszín társulatához szegődött, ahol többek
között az Aranykoporsó Titanilláját, a Kassai polgárok Genovéváját,
valamint a Barátom, Harvey! Mae Simmonsát jelenítette meg. Nem csak munkakapcsolat, hanem mély barátság is fűzi a Száguldó Orfeum megálmodójához, Ivancsics Ilonához. Több közös produkciót is jegyeznek - közülük talán a Panna, a pöttöm a legismertebb, melyben Andrea játszotta a főszerepet. Remélhetőleg a folytatás sem várat magára sokáig.

Az ő hangján szólalt meg a Beverly Hills-ben Donna, a Will és Grace-ben Grace, a Mcleod's lányaiban Tess, a Címlapsztoriban Amanda, az Afrika gyöngyszemében Joanna. A 37 éves színésznő életét jelenleg pici fia, az öt hónapos Barnus és persze a papa, Bozsó Péter színművész tölti ki, de lassacskán kezd visszatérni. Néhány szinkronmunkát már elvállalt, és színpadi szerepei egy részét is szeretné visszavenni - többek között a már említett Pannát.

6 hozzászólás
anonymous       2009-09-05 08:51
7.
Az én kedvenceim Spilák Klára, Udvaros Dorottya, Hegyi Barbara és Urbán Andrea . Örülök a cikknek, mert az említett színésznőknek eddig csak a hangját ismertem,  jó látni az arcokat is. Jó lett volna még olvasni róluk, hogy legközelebb miben láthatju... tovább »
válasz a 6. kommentre (anonymous - 09-04)
anonymous       2009-09-04 08:51
6.
sziasztok! áááááááááááááááá, urbán andrea nagy kedvencem, ő szinkronizálja a kedvenc sorozatomban, a las vegasban delindát. érdekes, hogy mennyire hasonlít rá, nem is gondoltam volna, hogy ilyen szép a szinkronhang is. szívesen olvasnék még ilyen cik... tovább »
anonymous       2009-08-29 14:53
5.
ezeket te mondod saját magadra, szerintem csak frusztrált vagy....  a helyesírás jogos, de most meg te nem a cikkhez szóltál hozzá, mert be kellett volna ismerned hogy jogos amit írtam.
válasz a 4. kommentre (jusztis - 08-29)

Így néznek ki a Dr. House sorozat szinkronhangjai

Ismerkedj meg a neves magyar színészekkel, akik megszólaltatják a világszerte népszerű sorozat szereplőit.
Világsztár

Így néz ki a 4 legdögösebb szőke filmcsillag magyar hangja

Szinkronhangként a legdögösebb pasikat hódítják meg. De vajon miként festenek a valóságban?
Világsztár
Sztárlexikon

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.