kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Útlevél igénylés

Azt hitted, ingyenes lett? Sokan bíztak benne, de 14 ezer forintba kerül

Szinte ez az egyetlen igazolvány, ami nem ingyenes az okmányirodában. Te sem tudtad?

Forrás: Femina.hu

A kormány által elfogadott bürokráciacsökkentő csomag részeként számos állampolgári okmány kiállítása, pótlása vált ingyenessé 2016. január 1-től.

Ezzel nemcsak a zsebedben maradhat több pénz, de egyúttal az okmányirodai ügyintézés is lerövidül. Van azonban egy igazolvány, mely sajnos nem szerepel a listán. Bár sokan bíztak benne, a nem uniós országokba történő utazáshoz szükséges útlevélért továbbra is fizetni kell.

2016-tól ingyenessé váló okmányok

 • Lakcímkártya.
 • Diákigazolvány.
 • Forgalmi engedély.
 • Személyi igazolvány.
 • Gépjárműtörzskönyv.
 • Pedagógus igazolvány.
 • Jogosítvány első alkalommal történő kiállítása.
 • Mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának cseréje.
 • Erkölcsi bizonyítvány - évente négy alkalommal ingyenes.

Lopás, családi állapot változása

Fontos kitétel, hogy ha ellopják az irataidat, azok pótlása teljesen ingyenes lesz. Jó hír a házasulandóknak, hogy ingyenes okmánycserére számíthat az, aki a családi állapot megváltozás miatt változtat nevet. Ezután tehát nem kell beleszámolni az esküvő költségeibe az akár több tízezer forintra rúgó költséget.

Az útlevél nem lesz ingyenes!

A fenti listából kitűnik, hogy szinte az egyetlen okmány, ami 2016-tól nem lesz ingyenes, az az útlevél. Igénylése kizárólag személyesen történhet, tehát muszáj ellátogatod az okmányirodába érvényes személyi igazolványoddal - esetleg jogosítványoddal -, illetve lakcímkártyáddal, valamint igazolványképeddel. Amennyiben azért igényelsz új útlevelet, mert a korábbi lejárt, úgy azt is vidd magaddal. Ne lepődj meg: az okmányirodában ujjlenyomatot is kell adnod az útlevél igényléséhez - ez alól csak a 12 év alatti gyerekeket kapnak felmentést.

Útlevélárak 2016-ban

 • 6 éves kor alatt: 2500 forint - 3 évre szóló igazolvány.
 • 6-18 év között: 2500 forint - 5 évre szóló igazolvány.
 • 18-70 év között: 14 000 forint - 10 évre szóló igazolvány.
 • 18-70 év között: 7500 forint - 5 évre szóló igazolvány.
 • 70 éves kor felett: 2500 forint - 10 évre szóló igazolvány.

Egyéb költségek, gyorsított eljárás

Amennyiben az útlevélbe idegen nyelvű bejegyzés szükséges, úgy mindezeken felül plusz 2000 forintot kell fizetned. A normál eljárás menete 20 napos, ha azonban ez számodra soknak bizonyul, kérhetsz soron kívüli ügyintézést bármelyik hazai okmányirodában: ez 7 napot vesz igénybe, és 19 ezer forint pótdíjat kell fizetned érte.

Létezik még sürgősségi útlevél-kiállítás, amellyel 3 napon belül kézhez kapod az okmányt - de ezért már 29 ezer forint pótdíjjal számolhatsz -, míg az azonnali, vagyis 24 órán belüli útlevél-kiállítás pótdíja 39 ezer forintra rúg. Ez utóbbi kettőt kizárólag a budapesti Központi Okmányirodában - a XIII. kerületi Visegrádi utcában - kérheted.

7 hozzászólás
AgiHugi       2016-03-03 02:01
8.
Mit jelent az, hogy idegen nyelvu bejegyzes? Ilyen korabban nem volt!
XY...       2016-02-29 16:18
7.
Bocsánat! Egy nem szócska kimaradt az első mondatból. A mondat javítva: Máskor  nem kellene "hasrautés" alapján fontos dolgokról tájékoztatni az olvasókat.
válasz a 6. kommentre (XY... - 02-29)
XY...       2016-02-29 16:16
6.
Máskor kellene "hasrautés" alapján fontos dolgokról tájékoztatni az olvasókat. Nem kell más csinálni, csak felmenni az "Ügyfélkapu"-ra. Az ott olvasható információk legalább biztosan megállják a helyüket. Én is onnan ollóztam ki, a jogsi, forgalmi és... tovább »

E-kártya januártól

Jelentős változás jön a személyi okmányok terén. Érdemes ezekkel tisztában lenni.
Terasz

Ellopott bankkártya és útlevél

Ha bajba kerülsz turistaként, nem árt, ha tudod, mit kell tenned.
Utazás
Tisztítókúra
  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.