kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

A 3 legszebb úti cél Magyarországon

A 3 legszebb úti cél Magyarországon
Hidegben is gyönyörűek

Ha eleged van az unalmas hétköznapokból, akkor keresd elő a túracipőd, és szívj friss, vidéki levegőt!

Szerző: Kaiser O., Papp M.

Attól, hogy hűvösebbre váltott az időjárás, még nem kell egész hétvégén a négy fal között ülnöd. Keresd elő a vastagabb pulcsikat, és a túracipődet, és szabadulj ki a nagyvárosi fogságból. Ha egyébként is vidéken laksz, a következő három várost akkor is érdemes célba venned, hiszen egyedülálló szépségük, és a csodálatos környezet, amely körülöleli őket, mindenkit képes rabul ejteni.

Magyarország egyik legszebb sarka: a Fertő-tó és Fertőd

A Fertő-tó magyarul mocsaras, lefolyástalan környékéről kapta a nevét - németül Neusiedler See - egy partján fekvő kisvárosról. Egynegyede magyar terület, és mondjuk úgy: ezt mostanában kezdjük felfedezni.

Annak ellenére, hogy a közeli Fertőd és Fertőrákos nevezetességei már rég kedvelt és látogatott látványosságok, a tó mintha nem lett volna rajta Magyarország térképén. Az osztrák oldal már régen Bécs talán legkedveltebb üdülőhelye.

Különös viselkedésű vízfelület a Fertő. 1866 és 1869 között teljesen kiszáradt. 1883-ban viszont mai területének kétszeresére duzzadt, elöntötte a Hanság jelentős részét is. Átlagos mélysége csupán másfél méter, ám a délkeleti magyar részen akár egy méterrel magasabb, mint másutt, olyan erős állandó északnyugati szélnyomás szorítja a vizét a mi oldalunkra.

Kulturális értékeit, népművészeti emlékeit, élővilágát ma már mindkét országban nemzeti park védi. Napjainkban a Fertő-tó rohamléptékkel zárkózik fel legkedveltebb látványosságaink sorába.
Ha pedig a Fertőt veszi valaki célba, akkor érdemes Fertődre is ellátogatnia. Az Eszterházáról 1950-ben átnevezett Fertőd a 18. században élte fénykorát, majd 1950 után kezdte ismét visszanyerni népszerűségét. Helyreállítása, falai között a kulturális élet megindulása is ekkorra tehető, ma pedig ismét régi fényében ragyog.

Legfontosabb látványosságok: a Fertő-tavi kikötő, a Fertő-tavi Nemzeti Park, Fertődön az Esterházy-kastély.
Megközelíthetőség, szállás és további információ: www.fertod.hu »

Hazánk történelmi szíve: Eger

A legtöbb magyar emlékei között Eger a várral kezdődik, amelynek meghódítására negyven napnyi ostrom sem volt elegendő 150 ezer töröknek.

Az ország 10 csodaszép nemzeti parkja
Az ország 10 csodaszép nemzeti parkja
10 kirándulóhely itthon, ha a hidegben is kimozdulnálA 10 legvirágosabb hely Magyarországon14 gyönyörű hegyvidéki kirándulóhely itthonAz ország leggyönyörűbb arborétumaiA 15 legromantikusabb magyar kisvárosLillafüred, az ország legromantikusabb kirándulóhelyeAz ország 10 legszebb természeti csodája10 hely itthon, amire a magyarok a legbüszkébbek10 kirándulóhely itthon, ami ősszel is gyönyörűA legnépszerűbb nyaralóhelyek Magyarországon

Pedig Eger nem a várral kezdődött, azt csak a tatárjárás után nyert engedelem után kezdték el építeni 1248-ban. A város viszont már az ezredforduló előtt létezett, az államalapításkor pedig a tíz frissen alapított püspökség egyike lett.
A mai Eger szíve az Esterházy-tér.

A Főszékesegyház és a Líceum monumentális kapcsolata az ország talán legszebb kétpólusú terévé szervezte a város egyik főterét. Az épületkettős korelnöke a Líceum, a mai Esterházy Károly Főiskola, amelynek egyik tornyában kapott helyet a kor egyetlen magyarországi, akkor világszínvonalú csillagvizsgáló obszervatóriuma. Később a felszerelés elavult, viszont alkalmassá vált egy Csillagászati Múzeumot befogadni. Múzeumszámba megy még a Líceum könyvtára is, többek között Mikes Kelemen törökországi leveleinek kéziratával.

A Főszékesegyház pedig hazánk egyik legnagyobb egyházi építménye: csodálatos Moser-orgonája páratlan a maga nemében, ahogy kincsestára is, mely szintén nyitva áll a nagyközönség előtt.
Emellett Eger pincéi, borai, az ezekben bővelkedő Szépasszony-völgye magával a várossal vetekedő nevezetesség és látványosság. A nevezetes pincék között például az egyik legérdekesebbnek nincs is köze a borhoz igazán: az Istenes-pince valójában álcázott imaház.

Legfontosabb látványosságok: az egri Vár, Dobó István síremléke, a minaret, a Főszékesegyház és a Líceum, a Gárdonyi Múzeum, az Istenes-pince.
Megközelíthetőség, szállás és további információ: www.eger.hu »

A bor otthona: Tokaj

Tokaj és a szőlő eggyé forrt, mintha egyszerre születtek volna. Tokaj az egyetlen néven megnevezett település, amely a Himnuszban helyet kapott. Első írásos emléke még Kőrév néven említi, mint két folyón is átkelőhelyet adó, fontos csomópontot.

A tatárjárás után IV. Béla olasz szőlőművesekkel telepíttette újra a hegyoldalt - onnan számíthatjuk a rendezett tokaji borgazdálkodás kezdetét. Tokaj virágkora mégis csak a 18. század végére teljesedett ki. Az idesereglő kereskedők előjogokat biztosító védszövetségekbe, kompániákba szerveződtek. A jelentős görög és örmény csoport mellett még olasz kolónia is működött itt. Nagy Péter cár a fejedelemmel kötött szerződést udvara borellátására, ő maga szőlőt bérelt itt, és házat vett Tokajban. Nem puszta nagyzolás tehát Tokaj és borának jelmondata: királyok bora, a borok királya.

Míg a hegyoldalban a Tisza és a Bodrog összefolyásánál a település, addig a hegyben annak föld alatti tükörképe fejlődött tekintélyt parancsolóvá. A szinte átláthatatlan pincelabirintus legszebbike a Rákóczi-pince, amelynek nagyterméből 24, együttesen másfél kilométernél is hosszabb járat ágazik el.
Érdemes még megtekinteni a Rákóczi-Dessewffy kastélyt is, amely az építtető és utolsó birtokosa nevét őrzi, és a kincstár sótárnokának épületéül szolgált. Tokaj ugyanis nemcsak Hegyalja borának, de Erdély sóbányászatának is fővárosa, vám- és kereskedelmi központja volt.

Legfontosabb látványosságok: a Rákóczi-pince, a főtéri templom, a Rákóczi-Dessewffy kastély.
Megközelíthetőség, szállás és további információ: www.tokaj.hu »

A cikk Magyarország 1000 csodája című könyv alapján készült.

Első randis helyek Budapesten, amiről még nem hallottál

A mozis randik korszaka lejárt. Első találkozáskor sokkal fontosabb egy mélyebb beszélgetés, melyhez akár szabadban is találhatsz helyszínt.

Még nincs hozzászólás

Magyarország legöregebb fái

Vannak fák, amelyek csak csodával határos módon maradtak életben.
Utazás
90 napos fogyókúraprogram
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.