kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Utasadat-információs rendszer elindul

10 dolog, amit tudni fog rólad a kormány: pár hónap, és elindul a rendszer!

Május 1-jével elindul az új rendszer Magyarországon.

Forrás: Femina.hu

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, tavaly év végén döntés született az európai uniós utasadat-nyilvántartási rendszerről, melynek bevezetése már évek óta napirenden volt Európában.

Míg azonban korábban például a Magyar Idők is arról számolt be, hogy több uniós országban is késik majd a rendszer kiépítése, Magyarországon már 2016. május 1-jével megkezdi éles működését.

A terrorizmus visszaszorítása a cél

Magyarországon a program létrehozására vonatkozó támogatást a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ kapta, melynek célja az lesz, hogy a légiutas-forgalom adatainak rögzítése által sikerüljön időben tudomást szerezni a gyanús személyekről, illetve a terroristákról.

A rendszer a schengeni övezeten kívülre utazókról, illetve az onnan érkezőkről gyűjt majd információkat, melyeket hat hónapig őriz majd meg. Az adatokat a légitársaságok továbbítják majd a központnak a járat tervezett indulása előtt 12 órával, illetve a felszállás után.

Az utasokról többek között a következő adatokat továbbítják majd a Magyar Idők információi, illetve az általuk hivatkozott hatályos hazai jogszabály alapján:

 • családi és utónév
 • az indulási, a tranzit- és a célállomás
 • a jegykiállítás időpontja
 • az utassal együtt utazók neve és száma
 • az utas által közölt kapcsolattartási adatok
 • az utas lakó- és tartózkodási helye
 • az utas címe, telefonszáma, e-mail címe
 • fizetési vagy számlázási információk
 • a repülőjegyre vonatkozó adatok
 • az utazás körülményeire vonatkozó információk.

Mindemellett olyan adatok is bekerülhetnek a rendszerbe, mint például a foglalási név, az utazásközvetítő neve, a poggyászra vonatkozó információk, illetve az ülőhely száma.

A rendszer bevezetéséről már 2010 óta beszélnek az Európai Unióban, számos aggályt vetett azonban fel az adatvédelem, eszerint ugyanis a rendszer bevezetése olyan alapvető jogokat sértene, mint a magánélethez és az adatvédelemhez való jog.

Így spórolhatsz legtöbbet az utazáson: a szállásod ingyenes lesz!

A kanapészörfölés egyik előnye, hogy, ha csatlakozol hálózatához, ingyen kapsz szállást egy, a célországban élő tagtól. De ennél is fontosabb, hogy közelebbről ismerheted meg az adott ország kultúráját.

Még nincs hozzászólás
Femina mesék és színezők
  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.