kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Több millióan voltak kíváncsiak a diktátor holttestére

Több millióan voltak kíváncsiak a diktátor holttestére
Olyan, mintha ma is élne

A kínai vörös turizmus rekordokat döntött.

Szerző: MTI
Forrás: MTI

A kínai vörös turizmus további bővítését szorgalmazza az ország legmagasabb szintű politikai vezetésének sorrendben ötödik tagja, a kultúráért és propagandaügyekért is felelős Li Csang-csun - adta hírül az MTI.

Rendszerint hosszú sorok kígyóznak Mao Ce-tung mauzóleuma előtt

Li a hírek szerint Dél-Kínában felkeresett egy forradalmi temetőt és Mao Ce-tung néhai államelnök egykori lakhelyét, továbbá más Csingkangsan és Nancsang városi vörös nevezetességeket is meglátogatott.

Mi az a vörös turizmus?

A vörös kultúra és benne a vörös turizmus nem új keletű Kínában, de hangsúlyosan legutóbb tavaly, a Kínai Kommunista Párt megalakításának 90. évfordulójához kapcsolódóan esett szó róla.

A születésnap miatt tízezrek vonultak a forradalmi, háborús emlékhelyekhez - elsősorban Mao Ce-tung mauzóleumához, ahol az egykori diktátor bebalzsamozott holtteste található -, múzeumokba, emlékeztek az alapítókra, keresték fel a forradalom állomáshelyeit.

Külön útlevelet is kiadtak, melybe bélyegzőlenyomatokat gyűjthetnek a kirándulók az ország minden táján. Az egyes helyszíneken Mao-relikviák, dísztárgyak, szobrok, jelvények, tollak, kulcstartók, könyvek, albumok tömkelege várja a kirándulókat.

Négymilliárd ember lett vörös turista

Eddig mintegy négymilliárd turista kereste fel a kapcsolódó helyeket. 2010-ben a vörös turizmus - szolgáltatatásai révén - 912 ezer közvetlen munkahelyet teremtett, míg több mint 3,7 millió embernek közvetetten jelentett munkát.

A világ 10 leghátborzongatóbb szellemvárosa
A világ 10 leghátborzongatóbb szellemvárosa
7 kísérteties zarándokhelyA 8 legviccesebb hely a bolygón7 félelmetes, elhagyott látnivaló a bolygónA világ legijesztőbb helyeiKépeken a világ 10 legfélelmetesebb kísértetkastélyaA világ legbizarrabb hoteljei 15 kultikus város, amit látnod kell15 misztikus várrom MagyarországonÉlhető városok a világban: te szépnek tartod őket?A világ 15 titokzatos romvárosa

A múzeumok, emlékhelyek ugyan ingyenesek, de az ágazat éves bevétele elérte a 130,2 milliárd jüant, vagyis a 4,4 milliárd dollárt. A különböző történelmi pontok könnyebb eléréséhez autópályákat építettek, egyes helyeken repülőtereket alakítottak ki, és több mint száz vasútállomást hoztak létre.

A területtel foglalkozók szerint a turisták számának évi 15%-os növekedésével számolva 2015-re a vörös turizmusban részt vevők száma elérheti az évi 800 milliót. Ezzel közvetlenül további mintegy 500 ezer embernek, közvetve pedig kétmilliónak biztosítanak majd munkalehetőséget.

Ennek ellenére a nyugati világban a jelenség rendkívüli mértékben megosztja a közvéleményt: sokak számára érthetetlen az a személyi kultusz, mely egy olyan emberhez köthető, aki közel 70 millió ember halált okozta.

Képek: www.environmentalgraffiti.com.

Te megnéznél hasonló emlékműveket?

Még nincs hozzászólás

Földönkívüliek építették a hólyagos dombokat? A rejtélyes Mima Mounds

A furcsa amerikai dombok létrejöttét máig számos titok övezi. Nézd meg őket!
Utazás

Így néznek ki Csernobil halott fái: megdöbbentő képeken 8 furcsa erdő

Kísérteties történetek és különös látvány: a következő erdőket érdemes megnézni!
Utazás
Anya és gyerek

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.