kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Több millióan voltak kíváncsiak a diktátor holttestére

Több millióan voltak kíváncsiak a diktátor holttestére
Olyan, mintha ma is élne

A kínai vörös turizmus rekordokat döntött.

Szerző: MTI
Forrás: MTI

A kínai vörös turizmus további bővítését szorgalmazza az ország legmagasabb szintű politikai vezetésének sorrendben ötödik tagja, a kultúráért és propagandaügyekért is felelős Li Csang-csun - adta hírül az MTI.

Rendszerint hosszú sorok kígyóznak Mao Ce-tung mauzóleuma előtt

Li a hírek szerint Dél-Kínában felkeresett egy forradalmi temetőt és Mao Ce-tung néhai államelnök egykori lakhelyét, továbbá más Csingkangsan és Nancsang városi vörös nevezetességeket is meglátogatott.

Mi az a vörös turizmus?

A vörös kultúra és benne a vörös turizmus nem új keletű Kínában, de hangsúlyosan legutóbb tavaly, a Kínai Kommunista Párt megalakításának 90. évfordulójához kapcsolódóan esett szó róla.

A születésnap miatt tízezrek vonultak a forradalmi, háborús emlékhelyekhez - elsősorban Mao Ce-tung mauzóleumához, ahol az egykori diktátor bebalzsamozott holtteste található -, múzeumokba, emlékeztek az alapítókra, keresték fel a forradalom állomáshelyeit.

Külön útlevelet is kiadtak, melybe bélyegzőlenyomatokat gyűjthetnek a kirándulók az ország minden táján. Az egyes helyszíneken Mao-relikviák, dísztárgyak, szobrok, jelvények, tollak, kulcstartók, könyvek, albumok tömkelege várja a kirándulókat.

Négymilliárd ember lett vörös turista

Eddig mintegy négymilliárd turista kereste fel a kapcsolódó helyeket. 2010-ben a vörös turizmus - szolgáltatatásai révén - 912 ezer közvetlen munkahelyet teremtett, míg több mint 3,7 millió embernek közvetetten jelentett munkát.

A világ 10 leghátborzongatóbb szellemvárosa
A világ 10 leghátborzongatóbb szellemvárosa
7 kísérteties zarándokhelyA 8 legviccesebb hely a bolygón7 félelmetes, elhagyott látnivaló a bolygónA világ legijesztőbb helyeiKépeken a világ 10 legfélelmetesebb kísértetkastélyaA világ legbizarrabb hoteljei 15 kultikus város, amit látnod kell15 misztikus várrom MagyarországonÉlhető városok a világban: te szépnek tartod őket?A világ 15 titokzatos romvárosa

A múzeumok, emlékhelyek ugyan ingyenesek, de az ágazat éves bevétele elérte a 130,2 milliárd jüant, vagyis a 4,4 milliárd dollárt. A különböző történelmi pontok könnyebb eléréséhez autópályákat építettek, egyes helyeken repülőtereket alakítottak ki, és több mint száz vasútállomást hoztak létre.

A területtel foglalkozók szerint a turisták számának évi 15%-os növekedésével számolva 2015-re a vörös turizmusban részt vevők száma elérheti az évi 800 milliót. Ezzel közvetlenül további mintegy 500 ezer embernek, közvetve pedig kétmilliónak biztosítanak majd munkalehetőséget.

Ennek ellenére a nyugati világban a jelenség rendkívüli mértékben megosztja a közvéleményt: sokak számára érthetetlen az a személyi kultusz, mely egy olyan emberhez köthető, aki közel 70 millió ember halált okozta.

Képek: www.environmentalgraffiti.com.

Te megnéznél hasonló emlékműveket?

Budai várséta, ha csak egy órád van

A Világörökség részeként számon tartott budai várnegyed alapos felfedezése több napba is beletelhet, azonban akkor is érdemes tenned itt egy sétát, ha csak egy órád van arra, hogy új élményekkel és energiával töltődj fel.

Még nincs hozzászólás

Így néznek ki Csernobil halott fái: megdöbbentő képeken 8 furcsa erdő

Kísérteties történetek és különös látvány: a következő erdőket érdemes megnézni!
Utazás

Földönkívüliek építették a hólyagos dombokat? A rejtélyes Mima Mounds

A furcsa amerikai dombok létrejöttét máig számos titok övezi. Nézd meg őket!
Utazás
Karácsonyi mesék és színezők
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.