kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Szent Adrás törésvonal Carizzo síkság

A hely, ahol szó szerint kettéhasadt a föld
Máig folyamatosan mozog a síkság

A Carizzo-síkságon élesen kivehető a leglátványosabb törésvonal.

Szerző: Erdős Liza
Forrás: Femina.hu

A Szent András-törésvonal a Csendes-óceáni, illetve az Észak-amerikai kőzetlemezek találkozásánál alakult ki, és mintegy 1370 kilométer hosszan húzódik az amerikai egyesült államokbeli Kalifornia nyugati partjai mentén.

A törésvonal
A Painted Rock környéke
A híres vadvirágok

A törésvonal bolygónk egyik leginkább félelmetesnek tűnő geológiai képződménye, hisz folyamatosan jelet ad a bolygó és a természet szinte felfoghatatlan erejéről: a Szent András-vonal mentén a föld, pontosabban a két kőzetlemez folyamatosan mozog ellentétes irányban, évente körülbelül öt centiméteres elmozdulást, valamint számtalan földrengést produkálva.

Itt látszik legjobban a törésvonal

A Carizzo-síkság egy 80 kilométer hosszú, illetve 24 kilométer széles földrajzi egység Kaliforniában, Los Angelestől körülbelül 160 kilométerre. Amellett, hogy híres vadvirágairól és különösen meleg éghajlatáról, legnevezetesebb és legmegdöbbentőbb látványossága maga a Szent András-törésvonal, ugyanis tisztán, szabad szemmel is jól kivehető, ahogy keresztülszeli a síkságot.

Az itt látható szakasz a tudósok szerint a törésvonal legöregebb része, látványos mivolta pedig annak köszönhető, hogy a kedvező feltételek miatt itt kevésbé erodálódott a felszíne.

Emellett további, apróbb, a fővonallal párhuzamos törésvonalak is futnak a síkság területén, például a Big Spring, a San Juan, a Morales és a White Rock nevezetűek. A megfigyelésre a legalkalmasabb időszakot a hajnali, illetve alkonyati órák jelenik, ekkor vetődnek ugyanis úgy az árnyékok, hogy a földrajzi formák a lehető legélesebben kirajzolódjanak.

A világ 15 legbizarrabb természeti formája
A világ 15 legbizarrabb természeti formája
A 8 legviccesebb hely a bolygónA világ 20 leghatalmasabb látnivalója7 félelmetes, elhagyott látnivaló a bolygónA világ legijesztőbb helyeiA világ legbizarrabb hoteljei 7 kísérteties zarándokhely8 lenyűgöző, látványos tengerpart20 legendás úti cél a filmek szerelmeseinekA természet 15 szemet gyönyörködtető csodájaA világ 23 megdöbbentő, földöntúli tája

További látnivalók a síkságon

A terület azonban a törésvonal mellett is számos látnivalót tudhat magáénak: híresek színes, vadvirágos mezői, 13 veszélyeztetett fajnak is otthont ad, emellett itt található a híres, sós tó, a Soda Lake, valamint a síkság közepén magasodik a Painted Rock, melyen több ezer éves festmények láthatók.

A terület könnyen megközelíthető, a 166-os út a síkság déli része mellett halad el, az 58-as út pedig az északi részt szeli keresztül, emellett a Soda Lake út lehet a tökéletes megoldás, kivéve esős időben, mely könnyen ellehetetleníti a közlekedést.

Válassz!
Furcsa Google Earth-találatok
Nézd meg, milyen vicces, félelmetes vagy furcsa képeket találtak a netezők!

A síkság decembertől május végéig nyitva tartó látogatóközpontjában kapható olyan brosúra, melynek segítségével önállóan is bejárható a környék, azonban fel kell készülni arra, hogy a hely igen elszigetelt, területén nem találhatóak benzinkutak és élelmiszerboltok, emellett a forróság is igen nagy lehet.

Képek: en.wikipedia.org Carizzo Plain és Painted Rock szócikkei.

Megnéznéd személyesen is a helyet?

2 hozzászólás
kicsikocsi2       2012-10-01 11:36
3.
Nagyon szeretem az ilyen cikkeket, rengeteg érdekes és gyönyörű helyről írtok, lassan több oldalas listám lesz, hogy hová szeretnék eljutni. :)
tombenko       2012-09-30 23:01
2.
Azért nem ártana megemlíteni mondjuk Izlandot sem, vagy az afrikai törésvonalat...

Darvaza-kráter, a pokol kapuja

A Darvaza-kráter a világ egyik legfélelmetesebb helye. Nézd meg képeken!
Utazás

Rejtélyes Goluboe-tó Oroszországban

Az orosz Goluboe-tó a világ egyik legkülönösebb vize. Hogy miért?
Utazás
Sminkiskola

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.