kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Ramsko-tó eltűnt

Egy egész tó tűnt el a föld színéről! Megdöbbentő, amit a helyén találtak

Rejtélyes maradványok bukkantak fel a kiszáradt tómederben. Nézd meg videón, mi maradt a helyből!

Forrás: Femina/MTI

Kiszáradt a 12 kilométer hosszú, 1500 hektáron elterülő Ramsko-tó Észak-Hercegovinában, medréből pedig régi dzsámi, gyümölcsösök, házak, valamint temetők maradványai bukkantak elő - számolt be róla a helyi média.

A tavat 1968-ban hozták létre a Rama-folyóra épített vízerőmű vízforgalmának biztosítására. Kialakítására akkoriban 15,5 négyzetkilométer területet és 1147 objektumot árasztottak el, ezért 752 családnak, összesen 2939 embernek kellett elhagyni az otthonát.

Ma olyan, mint a sivatag

A Mostartól 70, Szarajevótól 110 kilométere lévő, népszerű turistalátványosságnak számító, rikítóan kék színű tó a felső-ramai katlanban bújik meg, szigeteivel, félszigeteivel és az őket összekötő hidakkal festői látványt nyújt.

Nemrég még ilyen volt a tó

A nemrég készült fotók és riportok alapján azonban most siralmas a látvány: minden olyan kopár, mint egy sivatagban. Szakemberek szerint a Ramsko-tó a vízügyi szempontból rossz év és a fokozott áramfogyasztás következtében száradt ki.

A tó környékén a legtöbben a turizmusból élnek vagy állatokat tenyésztenek. Ivo Ilcic vendéglátós az N1 csatornának arról beszélt, hogy valamikor a szenvedés szimbóluma volt a hely a kiköltöztetések miatt, később a szebb jövő reménye ébredt az emberekben.

A Hercegovina gyöngyszeme néven ismert terület óriási idegenfogalmi lehetőségekkel kecsegtetett, jelenleg viszont úgy néz, mint a szomorú múlt emlékeztetője - tette hozzá.

Kép: wikipedia.org, Martin Brož.

Még nincs hozzászólás

Barlang hotel étterem

Egészen varázslatos látványt nyújt a föld alatti hely.
Utazás

Víz alatti múzeum Spanyolországban

Őszinte képet festenek társadalmunkról és társadalmi problémáinkról is!
Utazás
Szerelmes idézetek

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.