kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Mit kell csinálni a reptéren?

Ezt olvasd el, ha még sohasem csináltad: minden, amit tudnod kell a repülésről

Mi történik a reptéren pontosan? Hogyan csomagolj?

Forrás: Femina.hu

Bár fapados járatokra ma már egészen barátságos árakon kaphatsz jegyet, előfordulhat, hogy eddig még nem volt szerencséd repülőre szállni.

Ha a közeljövőben esel át a légi tűzkeresztségen, néhány dolgot tudnod kell arról, hogy pontosan mi is vár rád a reptéren, illetve mire figyelj a csomagolásnál.

Csomagolj okosan!

Már a repülőjegy vásárláskor érdemes végiggondolni, hogy mekkora csomagot készülsz magaddal vinni az útra. Ha ugyanis elegendő lesz egy kisebb bőrönd - kézipoggyász -, melynek mérete legtöbbször 55x40x 20 centiméterben és 10 kilogrammban van maximalizálva - bár ez légitársaságonként változhat -, amit magaddal vihetsz a fedélzetre, kevesebbet kell fizetned. Ezen a kis bőröndön kívül általában egy kézitáskát - retikült - is felvihetsz a gépre.

Amennyiben tudod, hogy ez kevés lesz, kalkulálj feladandó poggyásszal, aminél a súlyhatár légitársaságonként 20-32 kilogramm között mozog.

Ezt nem viheted a fedélzetre

Fontos, hogy a kézipoggyászban és a kistáskában nem lehet semmilyen szúró- és vágóeszköz, például kés, manikűrolló, reszelő - ilyesmi csak a feladott bőröndben szállítható.

Ugyancsak nem vihetsz magaddal 10x100 milliliternél nagyobb kiszerelésben folyadékot. Fontos, hogy ezeket egy 1 literes, átlátszó, zárható zacskóban kell a kézipoggyászban elhelyezni, majd a biztonsági ellenőrzésnél megmutatni. A biztonsági vizsgálatot követően már nagyobb kiszerelésű folyadékot is vehetsz a tranzitban, amit felvihetsz a fedélzetre.

Ellenőrizd indulás előtt!

Természetesen fontos, hogy legyen érvényes útleveled, illetve ha az Európai Unión belül utazol, érvényes személyi igazolványod. Indulás előtt ellenőrizd, hogy nálad van-e a repülőjegyed, és arról is győződj meg, hogy melyik terminálról - 1-es vagy a 2-es - indul géped.

A reptéren

A reptérre a gép indulása előtt két órával kell megérkezned, mivel a becsekkolás és a poggyászellenőrzés sok időt vehet igénybe. Ha már kint vagy a reptéren, először is indulási oldalt kell választanod, majd keresd az utazási irodád képviselőjét a repülőjegyeddel és a poggyászoddal. Ha nincs ilyen, azt a pultot kell megkeresned, ahová a célállomásod tartozik.

Check in

Itt megkapod a beszállókártyádat, és ha van, itt adhatod fel a nagyobb méretű csomagot, miután megmutattad a repülőjegyedet és a személyi igazolványodat vagy az útleveledet. Itt a feladott poggyász azonosító matricáját is megkapod - erre akkor lehet szükséged, ha elveszik vagy sérül a csomagod.

Biztonsági ellenőrzés

Miután becsekkoltál, lesz még egy-másfél órád a gép indulásáig: ez idő alatt átesel egy biztonsági ellenőrzésen, majd bejutsz a tranzitba, ahol vásárolhatsz újságot, ennivalót, ihatsz egy kávét.

Ahol még kérdezhetsz
Ha bármilyen egyéb kérdésed felmerülne a reptéri tennivalókkal kapcsolatban, hívd bátran Liszt Ferenc repülőtér információs telefonszámát: +36 1 296 70 00.

A biztonsági ellenőrzés során a kézipoggyászodat felteszed a futószalagra - ha vannak benne 100 milliliteres folyadékok zacskóban, azt ki kell venned, egy külön tálcára kell helyezned. Ebbe a tálcába mehetnek még a magadon viselt fémholmik - például ékszer, öv -, és a magasabb szárú vagy magas sarkú cipőt, illetve a kabátot is le kell venni.

Ugyancsak külön ki kell pakolni a mobiltelefont és a laptopot. Itt ha bármi olyasmit találnak nálad, amit a cikk elején, az Ezt nem viheted a fedélzetre című bekezdésben említettünk, annak örökre búcsút inthetsz. Miközben a csomagok átmennek a futószalagon, neked egy fémdetektoros kapun kell átsétálnod. Ha jelez a detektor, egy azonos nemű határőr megmotoz és kézi fémdetektorral is ellenőriz.

A biztonsági ellenőrzést követően vedd magadhoz a kézipoggyászodat és a levetett holmikat, majd irány a tranzit.

Beszállás

Ha vásároltál, kávéztál, meg kell keresned az információs táblákon, hogy hányas kapun keresztül és pontosan mikor - általában a gép indulása előtt fél órával - kezdődik meg a repülőgépbe történő beszállás. Beszálláskor a jegyedet és a személyidet vagy az útleveledet kell felmutatnod.

Ezt követően egy folyosón keresztül vagy egy busszal tudsz a repülőgéphez jutni. Ha felszálltál, a légiutas-kísérők üdvözölnek, és segítnek, ha nem találnád meg a beszállókártyán feltüntetett helyedet. A csomagodat helyezd el a fejed felett lévő tárolóba, illetve az előtted lévő ülés alatt, majd foglald el a helyed, és várd a felszállást.

Gyanús, ingyenes utazások

Ha egy ingyenes lehetőséget találsz, ne ijedj meg, hiszen nem biztos, hogy átverésről van szó!

Még nincs hozzászólás
90 napos fogyókúraprogram
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.