kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Mit kell csinálni a reptéren?

Ezt olvasd el, ha még sohasem csináltad: minden, amit tudnod kell a repülésről

Mi történik a reptéren pontosan? Hogyan csomagolj?

Forrás: Femina.hu

Bár fapados járatokra ma már egészen barátságos árakon kaphatsz jegyet, előfordulhat, hogy eddig még nem volt szerencséd repülőre szállni.

Ha a közeljövőben esel át a légi tűzkeresztségen, néhány dolgot tudnod kell arról, hogy pontosan mi is vár rád a reptéren, illetve mire figyelj a csomagolásnál.

Csomagolj okosan!

Már a repülőjegy vásárláskor érdemes végiggondolni, hogy mekkora csomagot készülsz magaddal vinni az útra. Ha ugyanis elegendő lesz egy kisebb bőrönd - kézipoggyász -, melynek mérete legtöbbször 55x40x 20 centiméterben és 10 kilogrammban van maximalizálva - bár ez légitársaságonként változhat -, amit magaddal vihetsz a fedélzetre, kevesebbet kell fizetned. Ezen a kis bőröndön kívül általában egy kézitáskát - retikült - is felvihetsz a gépre.

Amennyiben tudod, hogy ez kevés lesz, kalkulálj feladandó poggyásszal, aminél a súlyhatár légitársaságonként 20-32 kilogramm között mozog.

Ezt nem viheted a fedélzetre

Fontos, hogy a kézipoggyászban és a kistáskában nem lehet semmilyen szúró- és vágóeszköz, például kés, manikűrolló, reszelő - ilyesmi csak a feladott bőröndben szállítható.

Ugyancsak nem vihetsz magaddal 10x100 milliliternél nagyobb kiszerelésben folyadékot. Fontos, hogy ezeket egy 1 literes, átlátszó, zárható zacskóban kell a kézipoggyászban elhelyezni, majd a biztonsági ellenőrzésnél megmutatni. A biztonsági vizsgálatot követően már nagyobb kiszerelésű folyadékot is vehetsz a tranzitban, amit felvihetsz a fedélzetre.

Ellenőrizd indulás előtt!

Természetesen fontos, hogy legyen érvényes útleveled, illetve ha az Európai Unión belül utazol, érvényes személyi igazolványod. Indulás előtt ellenőrizd, hogy nálad van-e a repülőjegyed, és arról is győződj meg, hogy melyik terminálról - 1-es vagy a 2-es - indul géped.

A reptéren

A reptérre a gép indulása előtt két órával kell megérkezned, mivel a becsekkolás és a poggyászellenőrzés sok időt vehet igénybe. Ha már kint vagy a reptéren, először is indulási oldalt kell választanod, majd keresd az utazási irodád képviselőjét a repülőjegyeddel és a poggyászoddal. Ha nincs ilyen, azt a pultot kell megkeresned, ahová a célállomásod tartozik.

Check in

Itt megkapod a beszállókártyádat, és ha van, itt adhatod fel a nagyobb méretű csomagot, miután megmutattad a repülőjegyedet és a személyi igazolványodat vagy az útleveledet. Itt a feladott poggyász azonosító matricáját is megkapod - erre akkor lehet szükséged, ha elveszik vagy sérül a csomagod.

Biztonsági ellenőrzés

Miután becsekkoltál, lesz még egy-másfél órád a gép indulásáig: ez idő alatt átesel egy biztonsági ellenőrzésen, majd bejutsz a tranzitba, ahol vásárolhatsz újságot, ennivalót, ihatsz egy kávét.

Ahol még kérdezhetsz
Ha bármilyen egyéb kérdésed felmerülne a reptéri tennivalókkal kapcsolatban, hívd bátran Liszt Ferenc repülőtér információs telefonszámát: +36 1 296 70 00.

A biztonsági ellenőrzés során a kézipoggyászodat felteszed a futószalagra - ha vannak benne 100 milliliteres folyadékok zacskóban, azt ki kell venned, egy külön tálcára kell helyezned. Ebbe a tálcába mehetnek még a magadon viselt fémholmik - például ékszer, öv -, és a magasabb szárú vagy magas sarkú cipőt, illetve a kabátot is le kell venni.

Ugyancsak külön ki kell pakolni a mobiltelefont és a laptopot. Itt ha bármi olyasmit találnak nálad, amit a cikk elején, az Ezt nem viheted a fedélzetre című bekezdésben említettünk, annak örökre búcsút inthetsz. Miközben a csomagok átmennek a futószalagon, neked egy fémdetektoros kapun kell átsétálnod. Ha jelez a detektor, egy azonos nemű határőr megmotoz és kézi fémdetektorral is ellenőriz.

A biztonsági ellenőrzést követően vedd magadhoz a kézipoggyászodat és a levetett holmikat, majd irány a tranzit.

Beszállás

Ha vásároltál, kávéztál, meg kell keresned az információs táblákon, hogy hányas kapun keresztül és pontosan mikor - általában a gép indulása előtt fél órával - kezdődik meg a repülőgépbe történő beszállás. Beszálláskor a jegyedet és a személyidet vagy az útleveledet kell felmutatnod.

Ezt követően egy folyosón keresztül vagy egy busszal tudsz a repülőgéphez jutni. Ha felszálltál, a légiutas-kísérők üdvözölnek, és segítnek, ha nem találnád meg a beszállókártyán feltüntetett helyedet. A csomagodat helyezd el a fejed felett lévő tárolóba, illetve az előtted lévő ülés alatt, majd foglald el a helyed, és várd a felszállást.

Még nincs hozzászólás
6 hét 6 kiló fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.