kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Mi ez, és hogy került ide?

Mi ez, és hogy került ide?
A boszniai piramisok rejtélye

Ha a közeli országok egyik legtitokzatosabb úti céljára vagy kíváncsi, nézd meg te is ezt a helyet!

Szerző: Darányi Erika, Á.L.
Forrás: Femina.hu
2010.06.17.

Bosznia Hercegovinában az elmúlt évtizedben vélhetően Európa legősibb és legnagyobb piramisait tárták fel, a felfedezésről pedig úgy tartják, átírhatja az egész világtörténelmet.

Bár a mai napig számos kérdés merül fel a leletekkel kapcsolatban, a helyszín már most a turisták egyik legkedveltebb közép-európai célpontja, mely jelentős mértékben fellendítette a balkáni térség idegenforgalmát.

Az első európai piramisok

Bosznia-Hercegovina középső részén, a Zenica és Szarajevó közötti úton fekszik Visoko városa, ahol minden idők egyik legnagyobb közép-európai felfedezéséről rántották le a leplet a közelmúltban.

Bár legendák évszázadok óta szóltak arról, hogy a település fölött magasodó hegyet nem a természet alkotta, 2005 óta kezd bizonyossá válni, hogy az erdővel borított Visočica-hegyen terülnek el Európa legrégibb és legnagyobb piramisai.

A régészeti munkálatokat Semir Osmanagić amatőr régész kezdte meg 2005-ben, mára pedig - a piramis völgyét feltérképezve - már kilenc piramisalakzatot különböztetnek meg, melyek közül ötöt el is neveztek.

Így lett a helyieknek Nap, Hold, Sárkány és Szeretet piramisuk, valamint Föld templomuk. Osmanagić állítása szerint a felfedezett piramisok nem természetes képződmények, hanem ősi, emberi kézzel megmunkált alkotások.

2008-ban Szarajevóban megtartották az I. Nemzetközi Boszniai Piramisok Völgye Konferenciát, ahol a további kutatások fontosságát, valamint a régészeti oktatás bevezetését hangsúlyozták, annak ellenére, hogy a régésztársadalom nem nézte jó szemmel az ásatásokat, szerintük ugyanis a Visočica-hegyen középkori műemlékerőd áll, alatta pedig illír település, Osmanagić azonban a régészet minden szabályát félretéve, a hegy egyes kultúrtörténeti rétegeit átvágva látott neki az ásatásoknak.

A világ 23 megdöbbentő, földöntúli tája
A világ 23 megdöbbentő, földöntúli tája
A világ 20 leghatalmasabb látnivalójaKépeken a világ 10 legfélelmetesebb kísértetkastélyaA világ 15 titokzatos romvárosaA világ 29 legnépszerűbb turistacélpontja8 lenyűgöző, látványos tengerpartA természet 15 szemet gyönyörködtető csodája15 meseszép hely BudapestenA világ 15 legszebb őszi tájaA világ legijesztőbb helyeiA világ legbizarrabb hoteljei

Legenda vagy valóság?

A Nap piramis egyedüli a kilenc feltételezett piramis között, mely alakjában hasonlóságot mutat a jól ismert piramisokéval, és a Kheopsz-piramisokhoz hasonlóan az északi Sarkcsillag felé mutat, sőt, tájolása pontosan megegyezik a négy fő világtájjal.

A kutatók sok más hasonlóságot is felfedeztek az egyiptomi és a mexikói piramisok vonatkozásában, emellett számos légi- és űrfelvétel alátámasztotta, hogy a Nap piramis szabályos háromszög alakkal bír, mely, bár létrejöhet a természet munkája által is, rendkívül ritka.

A völgyben továbbá öt olyan alakzatot találtak, melynek legalább kettő, de olykor három oldala is háromszöget formál. Bár az egyiptomi piramisok építőanyagához hasonló kőtömböket és borítást is felfedeztek a hegy megbontása során, valamint a hőtérképek szerint is az valószínűsíthető, hogy az alakzatok üregesek, tényleges bizonyíték a különleges formák mibenlétére máig nincs.

Magyar nyomok a piramisokban

A feltételezett piramisok közelében talált barlangban és alagútban fellelt írásos köveket több kutató is vizsgálta, melynek során a székely-magyar rovásírás 39 betűjéből eddig 21 betűt sikerült azonosítani.

Bár az írásjelek jelenleg nem alkalmasak arra, hogy a piramisnak vélt képződmény korát megbecsüljék, vagy elméleteket állítsanak fel, a kutatásoknak mindenképp érdekes eredménye, hogy a piramis barlangjában olyan, két szójelből álló feliratot fedeztek fel, mely hasonló elven íródott, mint a mexikói totonák piramison található felirat.

Rejtélyes, misztikus helyek
Rejtélyes, misztikus helyek
A világ 10 legcsúnyább épületeA 8 legviccesebb hely a bolygónA világ legszebb kertjei7 félelmetes, elhagyott látnivaló a bolygónEz a világ 11 legélhetőbb városa: te szépnek tartod őket?A világ 7 legmodernebb csodája: ilyen lesz a jövő7 kísérteties zarándokhely20 legendás úti cél a filmek szerelmeseinekA világ 15 leggyönyörűbb palotájaKépeken a leggazdagabbak nyaralói: nem házakat, szigeteket vesznek

A feltételezések szerint a boszniai piramist - mely Osmanagič szerint akár 34 ezer éves is lehet - kultikus helyként használták, ahol a világoszlopot, a Tejutat vagy az égig érő fát tisztelték, még akkor is, ha nem piramis volt, hanem természetes módon képződött hegy.

A piramisok völgye ma turistalátványosság

Bár korántsem biztos, hogy valóban piramisokról van szó, a leleteket övező kultusz a helyiek között egyre nagyobb méreteket ölt - számtalan piramisokkal kapcsolatos szuvenírt szerezhetnek be például az idelátogatók, és sorra épülnek a szálláshelyek -, és turisták százezrei keresik fel a várost minden évben, hogy saját szemükkel lássák a felfedezéseket.

A nemzetközi média is intenzíven foglalkozik a turisztikai újdonsággal, melyért a helyiek igen hálásak, hiszen a vélt vagy valós piramisok az egész világ érdeklődését felkeltették.

Ha sikerül bebizonyítani, hogy Bosznia-Hercegovina ezen részén valóban piramisok vannak, akkor a Nap piramisnak keresztelt építmény 220 méteres magasságával, szabályos háromszög alakjával a gízai piramisokhoz hasonló tiszteletet és népszerűséget vívhat ki magának.

Ha saját magad akarsz meggyőződni a hegy látványának piramisokéhoz hasonló voltáról, és ellátogatnál Visokóba, Zenica és Szarajevó felől egyaránt meg tudod közelíteni az utóbbitól 25 kilométerre fekvő települést.

Kép: hu.wikipedia.org.

Még nincs hozzászólás

Befalazott múmiák Magyarországon - A város, ahol megnézheted

A Fehérek templomában hazánk legrejtélyesebb leleteit fedezték fel. Nézd meg a múmiák városát!
Utazás

Titokzatos tündérföldi kaptárkövek a Bükkben - Varázslatos képek

Ősi temetkezési helyek, kelta sírok vagy a honfoglalók áldozati oltárai? Nézd meg te is a kaptárköveket!
Utazás
Terhesség hétről hétre
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.