kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Láttál már mesterséges fát?

Láttál már mesterséges fát?
Íme, a világ legújabb csodája

Boston fái olyanok, mintha a jövőben járnál, és még a levegőt is tisztítják. Nézd meg a képeket!

Forrás: Femina.hu

A környezetszennyezés napjainkban az egyik legnagyobb probléma, élén az óriási széndioxid-kibocsátással. A kutatók újabb és újabb ötletekkel állnak elő, hogy a nehézséget megoldják, de az igazán forradalmi felfedezés eddig váratott magára.

Bostoni felhőkarcolók
Naplemente Bostonban
Természetközeli város
Éjszakai fények Bostonban

A biotechnológia fellegvára

Boston az Amerikai Egyesült Államok egyik legrégebbi városa, története egészen 1630-ig visszavezethető. Bár a hosszú évszázadok alatt elsősorban felsőoktatási kínálatának gazdagsága miatt vált ismertté, mára a biotechnológia fellegvárává nőtte ki magát.

Ez a tudományág azért született meg, hogy az élő szervezeteket és azok végtermékeit, vagyis a káros anyagokat átalakítsák, a környezetet megtisztítsák. Ennek szellemében, hogy megoldják a levegőszennyezés problémáját, a Shift Boston nemrég pályázatot hirdetett.

A pályamunkák közül a párizsi Influx Stúdió munkája - Mario Caceres és Christian Canonico építészmérnökök mesterséges fáinak terveivel - igazán nagy figyelmet kapott, mivel segítségével úgy tűnik, megoldható lenne a széndioxid-probléma.

Megoldás a légszennyezésre

Bostonban a levegő széndioxid-tartalma nagyon magas a rengeteg gépjármű és ipari terület miatt. A probléma azonban nem egyedi, gondolj csak arra, amikor Budapesten korlátozták az autók forgalmát - egyik nap a páros, másik nap a páratlan rendszámmal rendelkezők hajthattak végig a főváros utcáin.

15 kultikus város, amit látnod kell
15 kultikus város, amit látnod kell
A 8 legviccesebb hely a bolygón7 félelmetes, elhagyott látnivaló a bolygónÉlhető városok a világban: te szépnek tartod őket?A világ legijesztőbb helyeiA világ legbizarrabb hoteljei 7 kísérteties zarándokhely8 lenyűgöző, látványos tengerpart20 legendás úti cél a filmek szerelmeseinekKépeken a leggazdagabbak nyaralói: nem házakat, szigeteket vesznekA világ 20 leghatalmasabb látnivalója

Sajnos az élő fák egyre kevesebb oxigént tudnak termelni, mesterséges társaik viszont hatékony megoldást jelentenének a levegőszennyezésre.

Még több bizarr hely
Ha szeretnél még több izgalmas, szokatlan természeti csodát és látnivalót megismerni, böngéssz Bizarr helyek című linkgyűjteményünkben!

A Treepods egy forradalmian új technika, mely a páratartalom egyfajta mozgatásán alapszik. Ez lehetővé teszi, hogy a levegőből a mesterséges fák elfogják a széndioxidot - és egyéb káros anyagokat -, méghozzá úgy, hogy ezzel egyidejűleg oxigént szabadítanak fel a levegőben.

A mesterséges fák éjszakai világítása
Ponyvaszerű alakzat

Ezek a fák a sárkányfa jellegzetes formája szerint készülnek, aminek elsősorban technikai funkciója van - a fák egyfajta ponyvát képeznek a levegőben, ezáltal annak áramlását is szabályozni tudják.

Műanyag környezet

Az első kat már ki is állították Boston utcáin, hogy a járókelők megszokhassák őket. A mesterséges fák nem másból, mint újrahasznosítható műanyagból készülnek, pont, mint a jól ismert ásványvizes PET-palackok.

Persze ennek a választásnak is megvan a maga magyarázata, legfőképpen az, hogy ezt a nyersanyagot igazán könnyen és olcsón be lehet szerezni. Azonban fontos szempontot játszott az elkészítés során az is, hogy a felhasznált anyag a különböző színezéseket jól viselje, nem utolsósorban pedig úgy lehessen vele dolgozni, hogy ellenálló, ugyanakkor formázható legyen, hiszen a k ágait kialakítani nem egyszerű feladat.

Élhető környezet mindenkinek

A mesterséges fák nemcsak a levegő megtisztításában játszanának a jövőben is jelentős szerepet, de egyfajta utcai bútorként használnák őket, egészen egyedi és modern városképet kölcsönözve Bostonnak.

A tervezők szerint a fáknak társadalmi szerepe is lenne: az emberek ágaik alatt az ökológiáról tanulhatnának, a gyerekek pedig játszhatnának. Sőt, olyan elképzelés is született, mely szerint a játszóeszközök - például a libikóka - használatával energiát is termelnének.

Képek: en.wikipedia.org Boston szócikke, Fcb981, Kunstlerbob, Magnus Manske.

Gyanús, ingyenes utazások

Ha egy ingyenes lehetőséget találsz, ne ijedj meg, hiszen nem biztos, hogy átverésről van szó!

Még nincs hozzászólás

Ahol máig lángol a föld - Döbbenetes képek a Tűzgyűrűből

A Kamcsatka-félsziget a Tűzgyűrű legfélelmetesebb és legvadabb része. Ilyet még biztos nem láttál.
Utazás

Képeken a világ legmegrázóbb emlékműve - Másfél millió gyermek emléke

Jad Vasem a világ egyik legmegrázóbb holokauszt-emlékhelye.
Utazás
Sminkiskola
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.