kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Képeken a legnépszerűbb nudista túraútvonalak Európában

Képeken a legnépszerűbb nudista túraútvonalak Európában
Te kipróbálnád?

Aki egyedi élményre vágyik, az manapság ruha nélkül indul túrázni.

Szerző: Klimó Petra
Forrás: Femina.hu

Egy sport nemcsak az adrenalinlökettől válhat extrémmé, de a mozgásforma körülményei is különlegessé tehetik: a meztelen kirándulások kedvelői egy egész életfilozófiát kapcsolnak a ruhátlan túrákhoz. Az első látásra bizarrnak tűnő hobbi Nyugat-Európában már sokakat meghódított, így egyre több szervezett formában megvalósuló, csoportos túrát indítanak naturista szervezetek. Aki kedveli a nudista strandok szabad hangulatát, élvezni fogja a pucér kirándulásokat is, mivel jóval többről van szó, mint az öncélú meztelenkedés.

A Fekete-erdő a legkedveltebb naturista terep
Az eldugott helyeket keresik fel
A hegyi tavakat különösképp kedvelik
Hivatalos túraútvonalat is kialakítottak

Több pucérkodásnál

Az elkötelezett naturisták a természettel való szorosabb viszonyt hirdetik: eszerint a környezettudatos életmód éppúgy hozzátartozik a naturista gyakorlathoz, mint az egészséges, természetes alapanyagokból összeállított étrend vagy a kényelmes otthoni tevékenységek, akár a ruhátlan porszívózás.

A tudatos ideológiai hozzáállás az, ami megkülönbözteti a naturizmus rajongóit a pajzán meztelenkedőktől. Nem a másik nem mustrálása vagy a szabad szex a cél, sőt, a legtöbb szervezet előírásában szerepel a szexmentesség. Szemben az alkalmi meztelenkedőkkel, akik például csak a napozás idejére szabadulnak meg a ruhadaraboktól, a naturisták, ha csak tehetik, a meztelenséget választják.

Bizonyos helyzetekben ugyanakkor zavaró lehet egy nudista csoport látványa, ezért a pucér túrázók különösen ügyelnek arra, hogy az útvonal ne egy felkapott kirándulóhely legyen: léteznek külön meztelen turisták számára kialakított ösvények és kirándulóutak, ahol táblákkal figyelmeztetnek a naturista túrázókra.

Németország a nudista túrázók Mekkája

2010 májusában avatták fel Németország első hivatalos nudista túraútvonalát a Fekete-erdőben. Heinz Ludwig, a kezdeményezés megálmodója egy 18 kilométeres túraösvényt alakított ki a ruhátlan kirándulók számára Dankerode és Wippertalsperre városok között, a Harz-hegységben.

A legjobb naturista strandok Horvátországban
A legjobb naturista strandok Horvátországban
A 10 legnépszerűbb nyaralóhely 2011-benA legszebb horvát tengerpartokA világ 15 leggyönyörűbb palotája9 kihagyhatatlan hely, ha Brüsszelben járszKépeken Karintia 2 varázslatos ékszerdoboza: Millstatt és Klagenfurt 20 meglepő érdekesség Máltáról, amiről talán nem is hallottálLillafüred, az ország legromantikusabb kirándulóhelye7 félelmetes, elhagyott látnivaló a bolygónÉlhető városok a világban: te szépnek tartod őket?Villach, a téli sportok kánaánja

A hagyományos, rövidnadrágos túrázókat az erdei útvonal egy pontján táblák figyelmeztetik: aki nem akar meztelen turistákkal találkozni, forduljon vissza, és térjen át másik útvonalra. Az ösvény közelében van egy kis tó is, ami a nudista strandolók egyik kedvenc helyévé vált - aki szeretne a túra után megpihenni vagy fürödni egyet, itt azt is meztelenül teheti meg. A német naturista mozgalomnak már mintegy 50 ezer aktív tagja van, és külföldről is egyre többen látogatnak az itteni hegyekbe a szabadszellemű meztelenkedők.

A legfelkapottabb helyszínek közé tartozik az előbbi mellett Rothaargebirge régiója, Spessart vagy a Pfalz-erdő. De nudista erdei sétákat és túrákat szerveznek több nyugat-európai országban is: egy brit naturista csoport például egész évre leszervezte a kirándulásokat fix helyszínekkel és időpontokkal, melyekhez bárki csatlakozhat - persze előzetes információkat küldenie kell magáról. Mindemellett itthon is szerveznek hasonló kirándulásokat és vízitúrákat.

Tiltások és a nudista túrázás szabályai

A német hegyvidék mellett a legnépszerűbb naturista túraparadicsomok közé tartozott a Svájci-Alpok egészen addig, amíg több régióban fellázadtak a helyiek a furcsa szokás ellen.

Spessart vidéke
Rothaargebirge régió

Két éve Appenzell Innerrhoden tartományban népszavazással döntöttek a lakosok arról, hogy a meztelen kirándulók eltűnjenek a környékről. A döntés értelmében az, aki ruhátlanul rója a helyi erdőket, büntetésre számíthat: kétszáz frankot köteles fizetni a meztelenkedésért. Ahhoz, hogy elkerüljék a tömeget és a bámészkodó tekinteteket, a meztelen kirándulók általában hétköznap kora reggeli időpontot választanak. Ez a napszak azért is tökéletes, mert még nincs forróság, az út során több erdei állattal találkozhatnak, és élvezhetik a csöndes természetet.

A naturista kirándulók kerülik a forgalmas utakat, és arra is ügyelnek, hogy amíg el nem érik az elhagyottabb ösvényt, addig felöltözve maradjanak. Gyakorlati tanács, hogy - mivel nagyobb felületen éri a bőrt a nap - elengedhetetlen a fényvédő bőrápoló használata, és a sérülésekre is jobban kell ügyelni ilyenkor. Zokni és túracipő viselése szintén biztonsági okokból ajánlott. Arra is felhívják a figyelmet, hogy lehetőleg vegyes csoportokban induljanak útnak a meztelen túrázók, így elkerülhetők a kellemetlen incidensek.

Képek: en.wikipedia.org, Black Forest szócikk, Tango7174, Chrisg, thegreatdestinations.blogspot.com; www.jossgrund-im-spessart.de; biketrackers.blogspot.com.

Budai várséta, ha csak egy órád van

A Világörökség részeként számon tartott budai várnegyed alapos felfedezése több napba is beletelhet, azonban akkor is érdemes tenned itt egy sétát, ha csak egy órád van arra, hogy új élményekkel és energiával töltődj fel.

Még nincs hozzászólás

3 meseszép tengerparti falu, ami nagyon olcsó lesz idén

Szívesen nyaralnál a tengernél, de inkább egy csendes és mesebeli helyen? Íme, három kiváló úti cél.
Utazás

Ezek a legnépszerűbb nudista strandok Európában - Óriás képgalériával!

Téged is hidegen hagy a bikinidivat? A következő strandok tetszeni fognak.
Utazás
4 hét 4 kiló fogyókúraprogram
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.