kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Jáki templom varázsereje

Gyorsan férjhez mész, ha megérinted: egy titokzatos magyar templom

A jáki templom állítólag varázserővel bír.

Szerző: Erdős Liza
Forrás: Femina.hu

A jáki templom hazánk egyik szimbolikus értékű műemléke, a legnagyobb és a legjobb állapotban fennmaradt nemzetségi templom, emellett azonban sokak szerint a nők zarándokhelye is. Amellett ugyanis, hogy kiemelkedő építészeti remek, állítólag varázserővel is bír.

A híres főbejárat
A templom ikertornyai
A templom hátsó része

Az egyik legszebb magyar templom

A jáki templom megépítése Jáki Márton nevéhez és nemzetségéhez köthető, aki kora egyik leghatalmasabb egyházi épületét kívánta létrehozni. Ez sikerült is neki, Ják nevezetessége máig európai hírnévnek örvend monumentalitása és művészi kivitelezése miatt.

A Szombathelytől néhány kilométerre található templomot 1256-ban szentelték fel, annak ellenére pedig, hogy a viharok és tűzvészek pusztították a századok során, emellett a Kőszeget ostromló törökök is súlyosan megrongálták, még ma is áll, sőt, hatalmas ikertornyai az egész környéket uralják, köszönhetően a festői elhelyezkedésnek a patakvölgy fölé magasodó dombon - a templom még 10-15 kilométerről is látszik. A templom utolsó átépítésére a 19. és 20. század fordulóján került sor Schulek Frigyes tervei alapján, ekkor igyekeztek eredeti formájára visszaállítani.

A háromhajós templom a román kori magyar építészet jelképe, melynek jegyeit akkor is könnyen megszemlélheted, ha nem mész be a belépő megfizetésével látogatható templomba. A parkszerű területtel körülvett templom leghíresebb része a díszes főkapu, valamint a bejárat fölötti homlokzat, melyet a román kori szobrászat ékkövei díszítenek.

Mindemellett a templom belsejét is érdemes megtekinteni, az ott található alkotások mellett a kevés ablak miatt jellemző sötétség miatt is, mely segít érzékeltetni a katedrálisok monumentális erejét, nem utolsósorban pedig a középkor hangulatát. Az áprilistól októberig nyitva tartó templombelső belépődíja felnőtteknek 350 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 200 forint, a díjért cserébe azonban látogatható a jáki Páti-ház is, ahol múzeum üzemel.

10 hely itthon, amire a magyarok a legbüszkébbek
10 hely itthon, amire a magyarok a legbüszkébbek
A kormány szerint minden magyarnak látnia kelleneA 10 legvirágosabb hely Magyarországon14 gyönyörű hegyvidéki kirándulóhely itthon15 meseszép hely BudapestenA 15 legromantikusabb magyar kisvárosLillafüred, az ország legromantikusabb kirándulóhelyeAz ország 10 legszebb természeti csodája15 misztikus várrom Magyarországon10 kirándulóhely itthon, ha a hidegben is kimozdulnál10 kirándulóhely itthon, ami ősszel is gyönyörű

Varázserőt tulajdonítanak neki

A legendák úgy tartják, a templomot korántsem csak látványa és építészeti jelentősége miatt érdemes felkeresni. A szóbeszéd szerint ugyanis az épületnek, pontosabban egyik, ősi kövének varázsereje van: a lányoknak és nőknek segít rátalálni az igaz szerelemre, valamint a boldog házasságra.

Ide menj kirándulni!

Ha Jákot már ismered, és máshova mennél kirándulni, nézd meg a videót, és tudd meg, melyek a budapestiek kedvenc helyei!

Ide menj kirándulni: a pestiek kedvenc helyei

Egy fárasztó hét után mindenkinek szüksége van lazításra, és, ha itt a jó idő, érdemes ezt a pár napot a szabadban eltölteni. Megkérdeztük, ki merre megy legszivesebben kirándulni, túrázni.

Dátum: 2012. július 6.
Készítette: Femina.hu

Állítólag van az északi falon egy tégla, melynek porát, ha valaki szerelme pogácsájába süti vagy levesébe főzi, hamarosan házasságra számíthat.

Fordított esetben azonban - tehát, ha egy férfi folyamodna hasonló praktikákhoz - mindez nem működik, sőt, akkor sem, ha egy nő nem saját kezével kapart magának port a téglából.

Képek: hu.wikpedia.org Jáki templom szócikke, Darinko, Cs-mester, TgrBot.

Láttad már a jáki templomot?

Még nincs hozzászólás

Várbazár felújítása

Hamarosan megkezdik a híres budai Várbazár felújítását. Nézd meg képen, milyen lesz!
Utazás

Hévíz a legnépszerűbb vidéki magyar város 2011-ben

Kiderült, melyik magyar városba látogatott el a legtöbb utazó.
Utazás
Terhesség hétről hétre

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.