kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Ez a magyar kastély Angelina Jolie kedvence: te is bejárhatod a hétvégén

Ez a magyar kastély Angelina Jolie kedvence: te is bejárhatod a hétvégén

A turai kastély az ország egyik legszebbje, több filmet is itt forgattak.

Forrás: Femina.hu

A századok során volt már bárói rezidencia, szovjet főhadiszállás, kórház és iskola is, míg napjainkban, arra várva, hogy számos társához hasonlóan szálloda váljon belőle, főként filmforgatási helyszín, nem utolsósorban pedig a romantikus és titokzatos úti célok szerelmeseinek zarándokhelye. A turai kastély az ország egyik leggyönyörűbb épülete, nem véletlen, hogy Angelina Jolie is kiszemelte magának magyarországi útja során.

A turai kastély
A kastély légifotója
Jobb oldalon a pálmaház látható

Olyan, mint egy francia kastély

A gazdája után Schossberger-kastélynak is nevezett 19. századi épület kivitelezéséhez tíz évre volt szükség, a terveket pedig maga Ybl Miklós készítette el.

A festőiséget megcélozva a kastély a franciás neoreneszánsz stílust képviseli, egyúttal a Loire-menti mesekastély-építészet tökéletes magyar példája tornyaival, csipkéivel, a vele egybeépített pálmaházzal, csúcsdíszeivel és kéményeivel. Kialakítása és az építés ideje miatt gyakran nevezik az Operaház kistestvérének is a kastélyt.

Belül a romantikus hangulatot olasz jellegű folyosók és termek, kupolák, oszlopok és kőfaragások teszik teljessé, nem beszélve arról, hogy az épület rendkívül korszerűnek számított, ritka volt ugyanis, hogy egy vidéki kastély vízvezetékrendszerrel, angol toalettel, étellifttel, központi fűtéssel, árammal, valamint a nappali fényt biztosító tüköraknás megoldással is rendelkezzen.

A turai kastély lovagvárakat idéző, historizáló épületében tehát már ekkor összemosódott múlt és jelen, ezt a hangulatot pedig mind a mai napig őrzi, kevés ugyanis az olyan, hasonló jellegű épület Magyarországon, melynek ennyi zegzugát be lehetne járni.

Nem beszélve csodás, eredetileg fürdőmedencével és teniszpályával is rendelkező kastélyparkjáról, melynek több mint tíz hektárján, a hatalmas tölgyek és gesztenyefák alatt béke és csend uralkodik.

16 tökéletes, romantikus hely itthon
16 tökéletes, romantikus hely itthon
Az ország 10 legromantikusabb kastélyaA 15 legromantikusabb magyar kisváros10 kirándulóhely itthon, ha a hidegben is kimozdulnálA világ 15 leggyönyörűbb palotájaLillafüred, az ország legromantikusabb kirándulóhelye15 misztikus várrom Magyarországon10 hely itthon, amire a magyarok a legbüszkébbekKépeken a világ 10 legfélelmetesebb kísértetkastélyaA 10 legvirágosabb hely MagyarországonA legnépszerűbb nyaralóhelyek Magyarországon

A filmesek is imádják

Bár végeztek felújítási munkálatokat, a kastély ma is romos, ez azonban tökéletessé teszi egy igazi ódon, vadromantikus, misztikus időutazáshoz. Különös hangulata és látványos megjelenése miatt érthető, hogy a filmeseknek is nagy kedvence a hely, amellett azonban, hogy hazai videoklipeket forgattak benne, valamint ez volt a központi helyszíne a magyar származású rendező, Csupó Gábor Holdhercegnő című filmjének, Styria címmel egy külföldi stáb is forgatott itt játékfilmet.

Világhírűvé azonban ezeken túl Angelina Jolie első rendezése, A vér és méz földjén című háborús szerelmi történet tette, melynek egyes jeleneteit 2010-ben a kastélyban vették fel. Mindemellett arról is felröppentek hírek, hogy Jolie megvenné a kastélyt, vagy épp egy házat Turán, azonban ezek később légből kapottnak bizonyultak.

A pálmaház a Holdhercegnő című filmben
A kastély lépcsői ugyanebben a filmben

Jelenleg a kastélyban nem folynak filmforgatási munkálatok, így a nagyközönség számára október 31-ig reggel 9 és 19 óra között, utána pedig délután 16 óráig nyitva áll. Az október 29-30-i hétvégén pedig Halloween-programokkal, boszorkányokkal, jósnőkkel és koncertekkel várják az érdeklődőket - külön érdekesség, hogy ugyanekkor Angelina Jolie rendhagyó önéletrajzi könyvének bemutatóját és képanyagának kiállítását is itt tartják meg.

Képek: www.orszagalbum.hu, zosco, juhaszj, DonPipi; hu.wikipedia.org Shossberger-kastély szócikke, Fgg, Civertan.

Szerinted jó, ha gyógyszálló lesz a kastélyból?

Még nincs hozzászólás

Furcsa lelet a Gödény-domb belsejében - Kit temettek a magyar piramisba?

A kunhalmok hazánk legtitokzatosabb helyei közé tartoznak. Ez a domb is.
Utazás

Mit üzen az univerzum? Különös fényjelenségek a magyar templomokban

Íme, két magyar templom, mely a bolygó energiavonalaival és az égitestekkel is kapcsolatban áll.
Utazás
Femina mesék és színezők

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.