kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

4 elragadó kirándulóhely Magyarországon

4 elragadó kirándulóhely Magyarországon

Legyen az bűbájos falu, tóvidék, a legszebb város vagy épp misztikus várrom, ismerünk négy helyet, melyet te sem hagyhatsz ki!

Szerző: K.O.,P.M.
Forrás: Femina.hu

Magyarország ezernyi csodáját felfedezni egy élet épphogy elég, így, ha úgy érzed, kissé lemaradtál, ideje, hogy nekivágj az országútnak. Ha a sok táj és hangulat láttán azt sem tudod, merre indulj, tölts el egy napot - vagy akár többet is - a következő négy varázslatos helyen!

Tapolca
Szenna
Várgesztes
Dinnyés

Apró város romantikusoknak: Tapolca

A Dunántúl egyik leghangulatosabb városának tartott, Veszprém megyében található Tapolca a vizeknek köszönheti népszerűségét, egyben kialakulását is. Szlávul a neve is hévizet jelent. Az alatta és az egész környék alatt meghúzódó barlangvilágot is a karsztvíz alakította. A város hangulati központja a Malom-tó és az annak malomkereket hajtó, lezúduló vize, melyet a Kistó gyűjt egybe.

A település legnevezetesebb látványossága mindemellett a gyalogszerrel, egyes részein pedig csónakkal is bejárható Tavas-barlang, valamint a tapolcai forgószínpadnak nevezett lélegzetelállító körkép, mely a Tapolcai-medencében körültekintő utazó elé tárul: a tanúhegyek egyedülálló látványa. Bár a térségre jellemző, egykor nagy volumenűnek számító bányászat elapasztotta Tapolca vizeit, mára sikerült orvosolni a problémát, és a kis település gyönyörűbb, mint valaha.

Ha egy andalító, romantikus délutánt szeretnél eltölteni valahol, majd a barlangtúra fáradalmait egy tóparti, hangulatos vendéglőben kipihenni, mindenképp vedd célba Tapolcát!

Múlt és jelen határvidéke: Szenna

A Somogy megyei kis falut csendje és békéje miatt is érdemes felkeresni, ám leginkább különleges szabadtéri néprajzi gyűjteményéről híres. Nem csak az országban, de valószínűleg a világban is egyedülállónak számít, nem csak anyagát, de helyzetét, létrejöttét és élő jellegét tekintve is.

Ide kirándulj a pároddal! 15 romantikus piknikezőhely itthon
Ide kirándulj a pároddal! 15 romantikus piknikezőhely itthon
A 15 legromantikusabb magyar kisvárosAz ország 10 legszebb természeti csodája10 kirándulóhely itthon, ha a hidegben is kimozdulnálA 10 legvirágosabb hely Magyarországon14 gyönyörű hegyvidéki kirándulóhely itthon14 gyöngyszem falu távol a világtólAz ország leggyönyörűbb arborétumaiLillafüred, az ország legromantikusabb kirándulóhelye10 hely itthon, amire a magyarok a legbüszkébbek10 kirándulóhely itthon, ami ősszel is gyönyörű

A korabeli paraszti épületek restaurálása az 1970-es évek környékén kezdődött meg: a magot a kicsiny, de gyönyörű református templom adta, majd az első, mellette található házakhoz hozzávett - részben helyi - házakkal együtt jött létre az egyutcás falu, melynek minden háza kissé elfordul, és a templom felé néz. A főépületek a hagyományos magyar falusi élet rendje szerint helyezkednek el, hármas tagolásúak, és négy helyiség található bennük.

Előbb a szinte lakatlan, mintegy csak reprezentálásra szolgáló tisztaszoba, középen, egyetlen bejárat gyanánt a füstös konyha, mely olykor lakókonyhaként is szolgált, mögötte, a szelvényében kamra, végül a hálóhelyiség. Mindegyik ház talpasház. Ez a páratlan látványosság, melynek kialakítása is példamutató, elsőként nyerte el az Európai Unió műemlék-helyreállításokat elismerő Europa Nostra-díját.

Vár a világ legszebb végén: Várgesztes

Ha a Komárom-Esztergom megyei Vértessomlón járva úgy döntesz, hogy nekivágsz a Vértes eleinte meredeknek tűnő ormainak, egy érintetlen szépségű zsákfaluba visz majd az utad, ahonnan nem vezet tovább út, azonban a vidék szépségében gyönyörködve nagy a valószínűsége, hogy ezt cseppet sem bánod majd.

Várgesztesről csak ösvény tart a négyszáz méter magasságot kis híján elérő Vár-hegyre. Odafönt több korábbi épület maradványaira épült a 14. századi gótikus monstrum, mely eredetileg nem védelmi célt szolgált, csupán vadászkastélyként emelték, így kész csoda, hogy egy ideig állta a törökök ostromát - 1543-ban jutott csak oszmán kézre, akkor fel is égették, a hozzá tartozó faluval egyetemben.

Az ország 10 csodaszép nemzeti parkja
Az ország 10 csodaszép nemzeti parkja
A 15 legnépszerűbb hely a BalatonnálA legnépszerűbb nyaralóhelyek MagyarországonA kormány szerint minden magyarnak látnia kellene16 tökéletes, romantikus hely itthon7 titokzatos föld alatti hely Magyarországon15 misztikus várrom MagyarországonÍgy spórolj a benzinen, a vonat- és buszjegyen!A 10 legkedveltebb magyar strandIdővel kiszárad a Balaton? 20 érdekes tény, amit nem tudtál rólaA világ legszebb nemzeti parkjai

De bizonyságául annak, hogy még az oly eredményes hódítók, mint a törökök sem voltak híján a hanyagságnak, a várat nem sikerült teljes mértékben elpusztítani, sőt, viszonylag jó állapotban tekintheti meg az erre tévedő vándor. A települést és a várat az Esterházyak népesítették be újra, nekik is köszönhető, hogy a gyönyörű természeti környezetben fekvő Várgesztes ma Magyarország egyik leginkább virágzó községe.

A madarak és a tavak birodalma: Dinnyés

A Velencei-tó sarkában húzódik meg a bűbájos kis település, Dinnyés, szinte észrevétlenül, egy még inkább megbúvó másik tóra figyelve. Ez a Nádas-tó, mely lényegében a Velencei-tó természetes folytatása lenne, ha nem választaná el a két vizet egy keskeny földsánc. A táj azonban ettől még vadregényesebbé válik.

A Velencei-tóhoz hasonlóan a Nádas-tó, így Dinnyés élővilága is páratlan, így akkor is érdemes idelátogatnod, ha a hűsítő csobbanás mellett a természet legjavába is szeretnél belekóstolni.


Az itteni Madárvárta a maga nemében talán a legnevezetesebb az egész országban, emellett Dinnyés nemzeti kutatóhely, így, ha nem pont nyáron akarod bejárni, ne lepődj meg, ha a nádasból időről időre egyetemisták és környezetórán részt vevő általános iskolások kisebb csoportjai bukkannak elő. Ha te is szeretnéd alaposabban megismerni a táj élővilágát, lesz rá lehetőséged, köszönhetően a környezet- és természetvédelmi bemutatóparknak.

A kis falu műemlékekben nem túl gazdag, a régmúlt építészeti örökségét mindössze a lassan kétszáz éves klasszicista templom jelenti, mely azonban annál különlegesebb.

Cikkünk Kaiser Ottó és Papp Márió Magyarország 1000 csodája című könyve alapján készült. Képek: tapolca.hu; hu.wikipedia.org; gesztes.hu; muzeum.hu.

Még nincs hozzászólás

A 3 legromantikusabb tó itthon - Bújjatok el a világ elől!

A következő három bűbájos, romantikus, gyönyörű környezetben fekvő tó egész biztos elvarázsol.
Utazás

3 olcsó, de meseszép hazai nyaralóhely

Legyen szó szabadságról vagy épp egy hosszú hétvégéről, a következő izgalmas és pénztárcabarát helyeken jól fogod érezni magad!
Utazás
Szerelmes idézetek

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.