kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

4 elragadó kirándulóhely Magyarországon

4 elragadó kirándulóhely Magyarországon

Legyen az bűbájos falu, tóvidék, a legszebb város vagy épp misztikus várrom, ismerünk négy helyet, melyet te sem hagyhatsz ki!

Szerző: K.O.,P.M.
Forrás: Femina.hu
2009.08.12.

Magyarország ezernyi csodáját felfedezni egy élet épphogy elég, így, ha úgy érzed, kissé lemaradtál, ideje, hogy nekivágj az országútnak. Ha a sok táj és hangulat láttán azt sem tudod, merre indulj, tölts el egy napot - vagy akár többet is - a következő négy varázslatos helyen!

Tapolca
Szenna
Várgesztes
Dinnyés

Apró város romantikusoknak: Tapolca

A Dunántúl egyik leghangulatosabb városának tartott, Veszprém megyében található Tapolca a vizeknek köszönheti népszerűségét, egyben kialakulását is. Szlávul a neve is hévizet jelent. Az alatta és az egész környék alatt meghúzódó barlangvilágot is a karsztvíz alakította. A város hangulati központja a Malom-tó és az annak malomkereket hajtó, lezúduló vize, melyet a Kistó gyűjt egybe.

A település legnevezetesebb látványossága mindemellett a gyalogszerrel, egyes részein pedig csónakkal is bejárható Tavas-barlang, valamint a tapolcai forgószínpadnak nevezett lélegzetelállító körkép, mely a Tapolcai-medencében körültekintő utazó elé tárul: a tanúhegyek egyedülálló látványa. Bár a térségre jellemző, egykor nagy volumenűnek számító bányászat elapasztotta Tapolca vizeit, mára sikerült orvosolni a problémát, és a kis település gyönyörűbb, mint valaha.

Ha egy andalító, romantikus délutánt szeretnél eltölteni valahol, majd a barlangtúra fáradalmait egy tóparti, hangulatos vendéglőben kipihenni, mindenképp vedd célba Tapolcát!

Múlt és jelen határvidéke: Szenna

A Somogy megyei kis falut csendje és békéje miatt is érdemes felkeresni, ám leginkább különleges szabadtéri néprajzi gyűjteményéről híres. Nem csak az országban, de valószínűleg a világban is egyedülállónak számít, nem csak anyagát, de helyzetét, létrejöttét és élő jellegét tekintve is.

Ide kirándulj a pároddal! 15 romantikus piknikezőhely itthon
Ide kirándulj a pároddal! 15 romantikus piknikezőhely itthon
14 gyöngyszem falu távol a világtól10 kirándulóhely itthon, ha a hidegben is kimozdulnál14 gyönyörű hegyvidéki kirándulóhely itthonAz ország leggyönyörűbb arborétumaiA 15 legromantikusabb magyar kisvárosA 10 legvirágosabb hely MagyarországonAz ország 10 legszebb természeti csodájaLillafüred, az ország legromantikusabb kirándulóhelye10 hely itthon, amire a magyarok a legbüszkébbek10 kirándulóhely itthon, ami ősszel is gyönyörű

A korabeli paraszti épületek restaurálása az 1970-es évek környékén kezdődött meg: a magot a kicsiny, de gyönyörű református templom adta, majd az első, mellette található házakhoz hozzávett - részben helyi - házakkal együtt jött létre az egyutcás falu, melynek minden háza kissé elfordul, és a templom felé néz. A főépületek a hagyományos magyar falusi élet rendje szerint helyezkednek el, hármas tagolásúak, és négy helyiség található bennük.

Előbb a szinte lakatlan, mintegy csak reprezentálásra szolgáló tisztaszoba, középen, egyetlen bejárat gyanánt a füstös konyha, mely olykor lakókonyhaként is szolgált, mögötte, a szelvényében kamra, végül a hálóhelyiség. Mindegyik ház talpasház. Ez a páratlan látványosság, melynek kialakítása is példamutató, elsőként nyerte el az Európai Unió műemlék-helyreállításokat elismerő Europa Nostra-díját.

Vár a világ legszebb végén: Várgesztes

Ha a Komárom-Esztergom megyei Vértessomlón járva úgy döntesz, hogy nekivágsz a Vértes eleinte meredeknek tűnő ormainak, egy érintetlen szépségű zsákfaluba visz majd az utad, ahonnan nem vezet tovább út, azonban a vidék szépségében gyönyörködve nagy a valószínűsége, hogy ezt cseppet sem bánod majd.

Várgesztesről csak ösvény tart a négyszáz méter magasságot kis híján elérő Vár-hegyre. Odafönt több korábbi épület maradványaira épült a 14. századi gótikus monstrum, mely eredetileg nem védelmi célt szolgált, csupán vadászkastélyként emelték, így kész csoda, hogy egy ideig állta a törökök ostromát - 1543-ban jutott csak oszmán kézre, akkor fel is égették, a hozzá tartozó faluval egyetemben.

Az ország 10 csodaszép nemzeti parkja
Az ország 10 csodaszép nemzeti parkja
A 15 legnépszerűbb hely a BalatonnálA legnépszerűbb nyaralóhelyek MagyarországonA kormány szerint minden magyarnak látnia kelleneÍgy spórolj a benzinen, a vonat- és buszjegyen!15 meseszép hely BudapestenAz ország 10 legromantikusabb kastélya16 tökéletes, romantikus hely itthon7 titokzatos föld alatti hely Magyarországon15 misztikus várrom MagyarországonA 10 legkedveltebb magyar strand

De bizonyságául annak, hogy még az oly eredményes hódítók, mint a törökök sem voltak híján a hanyagságnak, a várat nem sikerült teljes mértékben elpusztítani, sőt, viszonylag jó állapotban tekintheti meg az erre tévedő vándor. A települést és a várat az Esterházyak népesítették be újra, nekik is köszönhető, hogy a gyönyörű természeti környezetben fekvő Várgesztes ma Magyarország egyik leginkább virágzó községe.

A madarak és a tavak birodalma: Dinnyés

A Velencei-tó sarkában húzódik meg a bűbájos kis település, Dinnyés, szinte észrevétlenül, egy még inkább megbúvó másik tóra figyelve. Ez a Nádas-tó, mely lényegében a Velencei-tó természetes folytatása lenne, ha nem választaná el a két vizet egy keskeny földsánc. A táj azonban ettől még vadregényesebbé válik.

A Velencei-tóhoz hasonlóan a Nádas-tó, így Dinnyés élővilága is páratlan, így akkor is érdemes idelátogatnod, ha a hűsítő csobbanás mellett a természet legjavába is szeretnél belekóstolni.


Az itteni Madárvárta a maga nemében talán a legnevezetesebb az egész országban, emellett Dinnyés nemzeti kutatóhely, így, ha nem pont nyáron akarod bejárni, ne lepődj meg, ha a nádasból időről időre egyetemisták és környezetórán részt vevő általános iskolások kisebb csoportjai bukkannak elő. Ha te is szeretnéd alaposabban megismerni a táj élővilágát, lesz rá lehetőséged, köszönhetően a környezet- és természetvédelmi bemutatóparknak.

A kis falu műemlékekben nem túl gazdag, a régmúlt építészeti örökségét mindössze a lassan kétszáz éves klasszicista templom jelenti, mely azonban annál különlegesebb.

Cikkünk Kaiser Ottó és Papp Márió Magyarország 1000 csodája című könyve alapján készült. Képek: tapolca.hu; hu.wikipedia.org; gesztes.hu; muzeum.hu.

Még nincs hozzászólás

3 olcsó, de meseszép hazai nyaralóhely

Legyen szó szabadságról vagy épp egy hosszú hétvégéről, a következő izgalmas és pénztárcabarát helyeken jól fogod érezni magad!
Utazás

4 bűbájos, gyöngyszem falu Magyarországon

Nem csak a nagyvárosokban várnak izgalmas programok: járd be az ország legszebb falvait, és ismerd meg különös titkaikat!
Utazás
Terhesség hétről hétre
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.