kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Az ország 5 legszebb kirándulóhelye

Az ország 5 legszebb kirándulóhelye
Ilyenkor gyönyörűek!

A szeptember az egyik legtökéletesebb időpont egy-egy kellemes délutáni kiránduláshoz.

Szerző: K.O.,P.M.
Forrás: Femina.hu

Az olcsó repülőjegyek és a filléres last minute utazások világában az ember hajlamos megfeledkezni saját hazájáról. Pedig Magyarország éppen olyan szép látnivalókkal büszkélkedhet, mint a környező országok, csupán fel kell fedezni őket. Mi megtettük, és el is áruljuk, mi az az öt csoda, amit feltétlenül érdemes legalább egyszer felkeresned!

Tapolca
Rám-szakadék
Grassalkovich-kastély
Szilvásvárad környéke

A barlangok barlangja: a tapolcai Tavasbarlang

A Tapolca és környéke alatt húzódó barlangrendszert a karsztvizek alakították ki az évezredek alatt - a város neve szlávul is épp hévizet jelent. A város hangulatos központja a Malom-tó, illetve az annak malomkereket hajtó, lezúduló vizét egybegyűjtő Kistó, legfőbb látványossága pedig a Tavas-barlang.

A történetét tekintve igen régi időkre visszanyúló Tapolca 1871-ben elvesztett városi rangját a bányászatnak köszönhetően nyerte vissza, ám ez nem csak áldás, hanem átok is volt egyben: a bányászat éppen a vizeket apasztotta el, így a Malom-tó és a Tavas-tó is utánpótlás nélkül maradt. Szerencsére a helyzet ma már sokkal jobb, így mindenképp érdemes megnézni a barlangokat a városban, majd gyönyörködni a tapolcai forgószínpadnak is nevezett lélegzetállító körképben, mely a várost körülvevő tanúhegyeknek köszönhető.

A rettegett hely: a Rám-szakadék

A mindig is túlzó megnevezésekkel operáló magyar kartográfia e kivételes esetben kicsinyítően fogalmaz. A hegységnek nevezett pilisi dombok e természeti tüneményét kis szakadéknak nevezni. A Rám-szakadék azonban ennél jóval több: torokszorító, embert próbáló képződmény. Félelmetesen gyönyörű - a kifejezés szó szerint vett értelmében.

Egy forrás vize szalad lefelé benne, a Dunába tartó szelídebb Malom-patak vizébe. A vad és mély völgybevágás zúgókon át sodró vizében kell felfelé lábalnia annak, aki be akarja járni. És a megpróbáltatások csak fokozódnak.

Ide kirándulj a pároddal! 15 romantikus piknikezőhely itthon
Ide kirándulj a pároddal! 15 romantikus piknikezőhely itthon
10 kirándulóhely itthon, ha a hidegben is kimozdulnálAz ország 10 legszebb természeti csodájaA 10 legvirágosabb hely Magyarországon14 gyönyörű hegyvidéki kirándulóhely itthon14 gyöngyszem falu távol a világtólAz ország leggyönyörűbb arborétumaiA 15 legromantikusabb magyar kisvárosLillafüred, az ország legromantikusabb kirándulóhelye15 misztikus várrom MagyarországonAz ország 10 legromantikusabb kastélya

A felső szakasz valósággal a túrázóra borul, és a patak zúgói is vízesésekké magasodnak - némelyik közülük a hét méteres magasságot is meghaladja. Egyszer az életben azért végig kell menni rajta - mindenkinek!

A legnagyobb pompával: a Grassalkovich-kastély

Gödöllő kincse az egyetemváros, illetve a városhoz tartozó Máriabesnyő kegyhelye mellett az önmagában is világszámnak számító Grassalkovich-kastély. Grassalkovich Antal 26 évesen szerzett bárói, majd 11 évvel később grófi rangot magának. A főváros körül, a törökök utáni tisztázatlan állapotokat és a pusztulást kihasználva, lassacskán egységes birtokrendszert vásárolt magának.

Ennek központjaként látott hozzá gödöllői főhadiszállásának kiépítéséhez, majd 1751-re nagyjából el is készült vele - máig beszélik azt a valószínűleg csak legendának számító történetet, hogy Erdélyből hozatott sóval hintette be az utat, hogy a vendégül hívott Mária Terézia szánkóval járhassa be a birtok látványosságait.

Később kastélytemplom, lovarda, istállószárny, sörház és narancsház épült az addig háromszárnyas, U-alakú épülethez, mellyel megszületett a barokk kastélyépítészet új stílusa, amit máig gödöllői stílusnak neveznek a határokon túl is.

A hagyományok íze és illata: Hollókő

Hollókő a Világörökség oltalma nélkül sem menekülhetett meg az örökkévalóságtól. Tinódi Lantos Sebestyén egyik legszebb históriás éneke, A Budai Ali basa históriája egyszer és mindenkorra halhatatlanná tette várának történetét.

A Világörökség magyar helyszínei
A Világörökség magyar helyszínei
15 meseszép hely BudapestenA világ 15 leggyönyörűbb palotájaA világ 20 leghatalmasabb látnivalója7 titokzatos föld alatti hely MagyarországonÍgy spórolj a benzinen, a vonat- és buszjegyen!10 hely itthon, amire a magyarok a legbüszkébbekKépeken a világ 10 legfélelmetesebb kísértetkastélya10 kirándulóhely itthon, ami ősszel is gyönyörűA 15 legnépszerűbb hely a BalatonnálA legnépszerűbb nyaralóhelyek Magyarországon

Később, ahogy emlékeit a kis falu kezdte ékszerként viselni, rohamos gyorsasággal vált kultúrtörténeti érdekességből a régió, az ország, végül az egész világ csodált kincsévé. Hazánkban az elsők egyikeként, 1887-ben vált a Világörökség részévé.
A település történelmi része, a várhegy alatt meghúzódó ófalu területén semmi sem bolygatta az eredeti faluszerkezetet.

Szinte automatikusan alakult múzeumfaluvá a terület, miközben a hétköznapi élet sem hagyta el. A házak különféle néprajzi, helytörténeti, foglalkozásköri gyűjteményeknek adnak otthont, egy részük pedig emlékház, vendéglő lett. A pár száz lakó emellett a környező kisparcellákon folytatja a hagyományos szőlőművelést is.

A természet remekműve: Szilvásvárad környéke

A karsztok működési elve szerint a fennsíkos hegytető kiterjedt felszínére hulló csapadék nyomtalanul eltűnik: a talaj beomlott természetes kútjai, víznyelői, a töbrök és dolinák gondoskodnak erről. A víz a levegő széndioxidját feloldva savas lesz, ez az enyhe sav pedig apránként oldja a mészköves, üledékes talajt. Munkája közben a víz így megdöbbentő méretű barlangrendszereket alakíthat ki. A Szilvásvárad melletti hegy belsejében legalábbis ez a helyzet. Ám a hegy lábánál, a hegyalja szoknyafodraiban, körös-körül előtörve súlyos lesz számára a teher, lerakja hát. Az oldott mészkő finom mintázatban folyamatosan lerakódik, így laza kőszövet marad a forráspatakok felső szakaszán.

A víz maga építi medrét, zuhogóit, vízesésfalait. Pontosan ez történt Szilvásvárad határában, a Szalajka-völgyben a Szalajka-patakkal is - bár egy kicsit az ember is besegített. Így a végeredmény nemcsak szép, de hasznos is: a Fátyol-vízesés csodájának létrehozásán túl a pisztrángnevelés feladatait is megoldja.

Cikkünk Kaiser Ottó és Papp Márió Magyarország 1000 csodája című könyve alapján készült.

Még nincs hozzászólás

Felújított Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Ismét látogatható az egyik legkülönlegesebb magyar hely.
Utazás

Erdélyi kulturális látnivalók

A varázslatos természet mellett a kulturális emlékezet is Erdélybe hív.
Utazás
Sminkiskola
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.