kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Így utazhatsz ingyen

Így utazhatsz ingyen
Kipróbáltuk!

Szeretnél utazgatni, de nem akarsz vagyonokat költeni a szállásra? Nem is kell, sőt, akár ingyen is bejárhatod a világot. Eláruljuk, hogyan!

Szerző: Boros Mariann
Forrás: Femina.hu

A világhálónak köszönhetően otthon, kedvenc foteledben ülve is válogathatsz az úti célok között, néhány kattintással pedig akár az egész utazást megszervezheted.

Ha azonban az utazási irodák ajánlatai helyett személyes tapasztalatokkal bőven rendelkező, barátságos és készséges helyiek segítségére bíznád magad, akik ráadásul még szállást is biztosítanak, szörfölj bátran a neten - de ezúttal a kanapék között!

Mi is az a couchsurfing?

A couchsurfing - magyarul kanapészörf - egy remek találmány, melynek segítségével ingyen szálláshoz juthatsz a világ bármely táján. Az internetes kanapékeresés ötlete egy amerikai fiútól, Casey Fentontól származik, aki Izlandon tervezett eltölteni néhány napot, a drága hotelek helyett azonban kedvezőbb szállás után akart nézni.

Helyi ismerős híján találomra e-mailt küldött 1500 izlandi diáknak, hátha akad valakinél egy ágy, amin elalhat pár napig. A furcsa levélre rengeteg segítőkész válasz érkezett, a kalandos kirándulás után pedig Casey úgy döntött, legközelebbi utazásához is inkább kedves idegenek segítségét kéri. Innen ered tehát a kanapészörf, melynek 2004-es indulása óta több mint egymillióan köszönhetik ideiglenes szállásukat, nem utolsósorban pedig a számtalan felejthetetlen élményt és a kedves ismerősöket.

Hogyan működik?

A www.couchsurfing.org leginkább egy közösségi portálhoz hasonlít. Ide azonban nem kell meghívó, néhány kattintással bárki regisztrálhat, akinek van egy felesleges kanapéja, amit szívesen osztana meg az utazókkal. Fontos, hogy a rendszer nem adok-kapok alapon működik,  tehát szálláskeresésnél nem akadály, ha neked nincs lehetőséged másokat befogadni.

Kiadó kanapé nélkül is bátran regisztrálhatsz, és akkor is, ha fölös ágyad ugyan nincs, de szívesen kalauzolnád az országodra, városodra kíváncsi látogatókat.

A regisztráció során alapadataid megadása után kiválaszthatod, hogy utazni szeretnél-e, vagy te látnál-e másokat vendégül - természetesen a két lehetőséget egyszerre is választhatod. A kanapékeresésnél és a kanapékínálásnál is megadhatod a leendő másik fél paramétereit: behatárolhatod nemét, korát, illetve még sok minden mást is, ami fontos lehet. Profilodat tovább bővítheted adatokkal, képekkel, mesélhetsz élményeidről, felteheted kérdéseidet másoknak, de akár még barátokra is szert tehetsz.

Mire figyelj kanapékereséskor?

Ha még kezdő szörfös vagy, érdemes néhány dologra odafigyelned, ami megkönnyíti a kanapék közötti válogatást. Először ki kell választanod az országot, ahova utazni szeretnél, de város szerint is szűkítheted a keresést. Ha nem csak a magad részére keresel szállást, érdemes a férőhelyek számát is figyelembe venned. Kereshetsz a lehetséges vendéglátók között nem és kor vagy akár fotó alapján is. 

A világ 29 legnépszerűbb turistacélpontja
A világ 29 legnépszerűbb turistacélpontja
A világ 20 leghatalmasabb látnivalója8 lenyűgöző, látványos tengerpartA természet 15 szemet gyönyörködtető csodájaA világ 23 megdöbbentő, földöntúli tájaA világ legszebb nemzeti parkjaiA világ 7 legmodernebb csodája: ilyen lesz a jövőKépeken a világ 10 legfélelmetesebb kísértetkastélyaA világ legszebb kertjeiA világ legbizarrabb hoteljei A világ 15 legszebb őszi tája

Fontos, hogy hetekkel, sőt, akár hónapokkal a tervezett utazás előtt kezdj el keresgélni, nehogy túl későn kapj észbe, és esetleg szállás nélkül maradj. Bármennyire is úgy érzed, hogy megtaláltad azt a vendéglátót, akihez szívesen mennél, jobb, ha több embernek is írsz, mivel számolnod kell azzal, hogy nem alkalmas neki az időpont, esetleg már foglalt a kanapéja.

Ha kiválasztottad a számodra legszimpatikusabb kanapétulajdonosokat, nincs más hátra, mint az, hogy megfogalmazd a kedves e-maileket, melyekben kiadó fekhelyük felől érdeklődsz. Bár a weboldal már magyarul is elérhető, alapnyelve az angol, így, ha nem beszéled leendő szállásadód nyelvét, angolul írj. Ha e-mailben már megbeszéltétek a részleteket, cseréljetek telefonszámot is, hogy az utazás során is el tudjátok érni egymást.

Mennyire biztonságos?

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy a kanapészörf biztonságos módja-e a szálláskeresésnek. Néhány levélből és fényképből nyilván nem kaphatsz 100%-os képet leendő szállásadódról, mások véleménye azonban - hasonlóan például a licitálóoldalakhoz - a segítségedre lehet. Lehetőség van ugyanis arra, hogy utazásod után véleményt írj vendéglátódról, és te is elolvashatod mások értékeléseit. Ez a fajta visszaigazolás egyfajta biztonságot nyújt, és akár a választást is megkönnyítheti.

Mi is kipróbáltuk

A couchsurfing élményéből a Femina újságírói sem akartak kimaradni, minek eredménye egy két hetes felejthetetlen nyári couchsurfing-túra lett Európában. A szálláskeresést nem bíztuk a véletlenre, de a rengeteg e-mail meghozta gyümölcsét: Rómától Párizsig minden városban várt minket egy-egy kanapé. A vendéglátók egytől egyig szeretettel fogadtak bennünket, és olyan helyekre vittek el, melyeket, bár az útikönyvekben nem szerepelnek, vétek lett volna kihagyni. A hangulatos kiskocsmákban megkóstolhattuk a helyi italspecialitásokat, szállásadóink pedig igyekeztek hagyományos nemzeti konyhájuk ízeivel is kedvünkben járni.

Az utazás alatt rengeteg új ismerőst szereztünk, néhányukkal a mai napig tartjuk a kapcsolatot, és reméljük, minél hamarabb meglátogatnak minket, hogy ők is kipróbálhassák a magyar kanapékat.

Vendéglátóként is életre szóló élményekkel gazdagodhatsz, hiszen még a lakásodból sem kell kitenned a lábad, hogy szeletet kapj más nemzetek kultúrájából. Ha van egy szabad ágyad vagy kanapéd, számodra biztosan nem nagy teher egy-két éjszakára nélkülözni, valakinek pedig kincset érhet.

Ha pedig egyszer te is kanapészörfössé válsz, átérzed majd a jelentőségét, és egész biztos, hogy szívesen vendégül látod azt a valakit, aki éppen a te matracodon hajtaná álomra fejét, és akivel meglehet, hogy életre szóló barátságot kötsz.

2 hozzászólás
anonymous       2009-12-14 09:20
3.
Erről még nem is hallottam, de tetszik a dolog.
obsitos       2009-12-13 17:35
2.
Erről jut eszembe: Hans és Günther beszélgetnek egy bajor sörözőben : - Te, Hansi, képzeld , a magyarok milyen vendégszeretőek ! Áll az ember a pályaudvar előtt, tétovázva, hogy merre tovább; odagördül egy elegáns autó, vezetője szállást, vacsorát, e... tovább »

Ahol hallani a kísértetek hangját - Turisták ezrei keresik fel

Kísértetek, kővé vált alakok, felejthetetlen élmények - bármilyen félelmetes is, ezt a helyet látnod kell.
Utazás

Így spórolj tízezreket - És szórakozz közben!

Szeretnél utazgatni, de félted a pénztárcád? Ne tedd! Jó, ha tudod, hogy számos jobbnál jobb kedvezmény közül válogathatsz.
Utazás
90 napos fogyókúraprogram
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.