kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Változások buszon, vonaton

Borsos jegyárak, megszűnő kedvezmény?
Változások várhatók a buszokon, vonatokon

Már mindenki a közösségi közlekedés változásairól beszél.

Szerző: MTI
Forrás: MTI

Folyamatosan halad a közösségi közlekedés átalakítása - jelentette ki Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - NFM - infrastruktúráért felelős államtitkára az MTI érdeklődésére.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a közösségi közlekedés kapacitásának racionalizálása már korábban megtörtént, vagyis igyekeztek csökkenteni a buszok és vonatok párhuzamos közlekedését, valamint a kihasználtság szerinti járatritkításra is sor került.

Jelenleg a társaságok szerkezetének átalakítása zajlik, többek között a Volán társaságok regionalizálása, valamint a pályavasút és a személyszállítás elkülönítése.

Várhatóan január elejére alakul ki az új struktúra, mely mentén továbbműködnek a cégek, azonban várhatók további olyan változások is, melyek jelentős mértékben érinthetik a lakosságot.

Már most drágítottak

Az államtitkár elmondása szerint a közösségi közlekedés átalakítása során a versenyképesebb utazási tarifákban is érvényesíteni kívánják a vasút előnyét.

Az első módosítások, melyek alapján drágultak az öt kilométeres távolságra szóló buszjegyek, egyes vonalakon pedig pótdíjakat is bevezettek, már szeptember 1-jétől hatályba léptek.

10 hely itthon, amire a magyarok a legbüszkébbek
10 hely itthon, amire a magyarok a legbüszkébbek
Így spórolj a benzinen, a vonat- és buszjegyen!A 10 legvirágosabb hely Magyarországon14 gyönyörű hegyvidéki kirándulóhely itthon15 meseszép hely BudapestenA kormány szerint minden magyarnak látnia kelleneA 15 legromantikusabb magyar kisvárosLillafüred, az ország legromantikusabb kirándulóhelyeAz ország 10 legszebb természeti csodája15 misztikus várrom Magyarországon10 kirándulóhely itthon, ha a hidegben is kimozdulnál

Mi lesz a kedvezményekkel?

Völner Pál azonban kiemelte, hogy további nagy feladat az utazási kedvezmények felülvizsgálata. Ennek az előkészítése többnyire megtörtént, azonban a kedvezményrendszer átalakítása a valutaalappal történő tárgyalások részét képezi, ezért ennek függvényében döntés várhatóan majd az ősszel születik.

A Nemzetközi Valutaalappal történő tárgyalásokon a magyar kormány az utazási kedvezmények esetében azt szeretné elérni, hogy a sok évtizeddel ezelőtt kialakult és megörökölt helyzetben ne legyenek drasztikus változások, hiszen a magyar társadalom teherviselő-képességét mindenképpen figyelembe kell venni a szabályozás kialakításánál. Azonban jelenleg még nincs garancia arra, hogy nem fognak további utazási kedvezményeket is megszüntetni.

Mit szólsz a változásokhoz?

2 hozzászólás
kismacs       2012-09-15 15:55
3.
Teljesen egyet értek, a közlekedés mind a MÁV mind a VOLÁN berkeiben a béka feneke alatt van. Sajnos mind a kettőt van szerencsém "élvezni" A MÁV vezet, minden vonat késik, indok nincs, intercity csatlakozás nem érem el, csak vállrándítás, persze a p... tovább »
válasz a 2. kommentre (dominjoli - 09-09)
dominjoli       2012-09-09 20:55
2.
Tisztelt Érintettek! Felhivom figyelmüket arra, a nem kis tényre, hogy Magyarországon törvény irja elő az esélyegyenlőséget. Ez a Máv szolgáltatásaira is vonatkozik. Bizonyitani tudom, hogy ezzel nem rendelkezik, de nem is látom igyekezetét a betart... tovább »

Hungarikumok

Íme, hét különleges hungarikum, melyre joggal lehetünk büszkék. Nézd végig őket!
Utazás
Tisztítókúra

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.