kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Változások buszon, vonaton

Borsos jegyárak, megszűnő kedvezmény?
Változások várhatók a buszokon, vonatokon

Már mindenki a közösségi közlekedés változásairól beszél.

Szerző: MTI
Forrás: MTI
2012.09.09.

Folyamatosan halad a közösségi közlekedés átalakítása - jelentette ki Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - NFM - infrastruktúráért felelős államtitkára az MTI érdeklődésére.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a közösségi közlekedés kapacitásának racionalizálása már korábban megtörtént, vagyis igyekeztek csökkenteni a buszok és vonatok párhuzamos közlekedését, valamint a kihasználtság szerinti járatritkításra is sor került.

Jelenleg a társaságok szerkezetének átalakítása zajlik, többek között a Volán társaságok regionalizálása, valamint a pályavasút és a személyszállítás elkülönítése.

Várhatóan január elejére alakul ki az új struktúra, mely mentén továbbműködnek a cégek, azonban várhatók további olyan változások is, melyek jelentős mértékben érinthetik a lakosságot.

Már most drágítottak

Az államtitkár elmondása szerint a közösségi közlekedés átalakítása során a versenyképesebb utazási tarifákban is érvényesíteni kívánják a vasút előnyét.

Az első módosítások, melyek alapján drágultak az öt kilométeres távolságra szóló buszjegyek, egyes vonalakon pedig pótdíjakat is bevezettek, már szeptember 1-jétől hatályba léptek.

10 hely itthon, amire a magyarok a legbüszkébbek
10 hely itthon, amire a magyarok a legbüszkébbek
Így spórolj a benzinen, a vonat- és buszjegyen!15 meseszép hely Budapesten14 gyönyörű hegyvidéki kirándulóhely itthonA 10 legvirágosabb hely MagyarországonA kormány szerint minden magyarnak látnia kellene14 gyöngyszem falu távol a világtól10 kirándulóhely itthon, ha a hidegben is kimozdulnálAz ország leggyönyörűbb arborétumaiA 15 legromantikusabb magyar kisvárosLillafüred, az ország legromantikusabb kirándulóhelye

Mi lesz a kedvezményekkel?

Völner Pál azonban kiemelte, hogy további nagy feladat az utazási kedvezmények felülvizsgálata. Ennek az előkészítése többnyire megtörtént, azonban a kedvezményrendszer átalakítása a valutaalappal történő tárgyalások részét képezi, ezért ennek függvényében döntés várhatóan majd az ősszel születik.

A Nemzetközi Valutaalappal történő tárgyalásokon a magyar kormány az utazási kedvezmények esetében azt szeretné elérni, hogy a sok évtizeddel ezelőtt kialakult és megörökölt helyzetben ne legyenek drasztikus változások, hiszen a magyar társadalom teherviselő-képességét mindenképpen figyelembe kell venni a szabályozás kialakításánál. Azonban jelenleg még nincs garancia arra, hogy nem fognak további utazási kedvezményeket is megszüntetni.

Mit szólsz a változásokhoz?

2 hozzászólás
kismacs       2012-09-15 15:55
3.
Teljesen egyet értek, a közlekedés mind a MÁV mind a VOLÁN berkeiben a béka feneke alatt van. Sajnos mind a kettőt van szerencsém "élvezni" A MÁV vezet, minden vonat késik, indok nincs, intercity csatlakozás nem érem el, csak vállrándítás, persze a p... tovább »
válasz a 2. kommentre (dominjoli - 09-09)
dominjoli       2012-09-09 20:55
2.
Tisztelt Érintettek! Felhivom figyelmüket arra, a nem kis tényre, hogy Magyarországon törvény irja elő az esélyegyenlőséget. Ez a Máv szolgáltatásaira is vonatkozik. Bizonyitani tudom, hogy ezzel nem rendelkezik, de nem is látom igyekezetét a betart... tovább »

Hévíz a legnépszerűbb vidéki magyar város 2011-ben

Kiderült, melyik magyar városba látogatott el a legtöbb utazó.
Utazás
Femina mesék és színezők
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.