kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Bírságok a buszon

Megbüntetnek, ha így szállsz fel a buszra - A legtöbben nem tudnak a szabályról

Az utazásnak szigorú feltételei vannak. Te ismered ezeket?

Forrás: Femina.hu

A buszjáratok díjszabása közel sem nevezhető kedvezőnek, ennek ellenére nem érdemes bliccelned, mert komoly büntetés lehet a vége.

Ugyanakkor nemcsak érvénytelen utazási szelvények esetén bírságolhatnak, hanem egyéb vétségek miatt is büntetést kaphatsz. Tudd meg, melyek ezek!

Amiért bírságot kaphatsz

Érvénytelen utazási szelvény

Azzal mindenki tisztában van, hogy a menetjegy, valamint a bérletszelvény nemcsak az érvényességet, hanem az utazás hosszát is szabályozza. Mindenképpen érdemes tehát ügyelned arra, milyen időtartamra szólnak, és milyen hosszú szakaszon történő utazásra jogosítanak fel. Ezek megszegése ugyanis 8 ezer forintos bírságot jelent.

Amennyiben kedvezményesen veszed igénybe a Volán járatait, arra is figyelj, hogy ennek érvényes tanúsítványa is nálad legyen, ellenkező esetben szintén pénzbüntetésre számíthatsz.

A poggyász mérete

Kézipoggyász tekintetében leginkább arra kell ügyelned, hogy tömege nem haladhatja meg a 10 kilót, és egyik irányban sem lehet terjedelmes. Arra szintén oda kell figyelned, hogy a többi utas mozgását ne akadályozza, biztonságukat se veszélyeztesse, valamint nem tehet kárt a járműben. Ha kézipoggyászként be nem vihető tárgyat viszel a buszba, a díjszabásban meghatározott pótdíj fizetésén túl az esetlegesen okozott károk megtérítésére is köteleznek.

Nem megfelelő magatartás

A járatokon nemcsak a poggyászodra kell ügyelned, hanem arra is, hogy ruházatoddal sem veszélyeztetheted a jármű tisztaságát. A dohányzási tilalom megszegése szintén pótdíj kifizetésével jár: az autóbuszon, valamint az állomás területén is szigorúan tilos rágyújtani. Ezen kívül a járatokon történő jegyvizsgálatot sem akadályozhatod.

Állatok helytelen szállítása

A Volán szabályzata azt is részletesen ismerteti, hogy milyen állatok vihetőek fel a buszra, valamint ez milyen feltételekkel történhet. Kutyát például kizárólag pórázzal és szájkosárral lehet szállítani. Utóbbi alól kivételt jelent, ha segítő ebről van szó, valamint ezt igazolni is tudod.

Így spórolj a benzinen, a vonat- és buszjegyen!
Így spórolj a benzinen, a vonat- és buszjegyen!
A 15 legromantikusabb magyar kisvárosAz ország 10 legszebb természeti csodája7 titokzatos föld alatti hely Magyarországon15 misztikus várrom Magyarországon10 kirándulóhely itthon, ha a hidegben is kimozdulnálAz ország 10 legromantikusabb kastélya10 hely itthon, amire a magyarok a legbüszkébbekA 10 legvirágosabb hely MagyarországonA legnépszerűbb nyaralóhelyek Magyarországon14 gyönyörű hegyvidéki kirándulóhely itthon

A bírságok mértéke

Az utazásra vonatkozó szabályok megsértése esetén 8 ezer forintos pótdíjat kell fizetned. Amennyiben ennek 30 napon belül nem teszel eleget, további 12 ezer forintos pótdíjat szabnak ki. Ha viszont az ellenőrzés során nem tudod átadni a menetjegyedet vagy bérletedet, de korábban megváltottad azt, 15 napon belül felmutathatod a Volánnál. Ilyen esetben a borsos pótdíj helyett az 1300 forintos utólagos bemutatási díjat kell kifizetned.

Ezekért is megbírságolhatnak: meglepő szabályok buszon és vonaton

Őrizd meg jegyed az utazás végéig, mert a távolsági buszokon is ellenőrizhetnek. Bírságot a nem megfelelő állapotban lévő bérletért is kiszabhatnak!

Még nincs hozzászólás

Legjobb luxushotelek

Nézd meg képeken, milyen helyeket választanak!
Utazás

Alig ismert utazási kedvezmények a vonaton

Vannak kedvezmények, melyekről jóval kevesebben tudnak.
Utazás
90 napos fogyókúraprogram
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.