kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Bírságok a buszon

Megbüntetnek, ha így szállsz fel a buszra - A legtöbben nem tudnak a szabályról

Az utazásnak szigorú feltételei vannak. Te ismered ezeket?

Forrás: Femina.hu

A buszjáratokkal sokkal több helyre lehet eljutni, mint vonattal, és elvileg nem lehet úgy felszállni a járműre, hogy ne legyen jegyed, hiszen a vezetőtől veszed vagy neki mutatod be, de azért van néhány apróság, amin könnyű elcsúszni.

Ugyanakkor nemcsak érvénytelen utazási szelvények esetén bírságolhatnak, hanem egyéb vétségek miatt is büntetést kaphatsz. Tudd meg, melyek ezek!

Amiért bírságot kaphatsz

Érvénytelen utazási szelvény

Azzal mindenki tisztában van, hogy a menetjegy, valamint a bérletszelvény nemcsak az érvényességet, hanem az utazás hosszát is szabályozza. Mindenképpen érdemes tehát ügyelned arra, milyen időtartamra szólnak, és milyen hosszú szakaszon történő utazásra jogosítanak fel. Ezek megszegése ugyanis 8 ezer forintos bírságot jelent.

Amennyiben kedvezményesen veszed igénybe a Volán járatait, arra is figyelj, hogy ennek érvényes tanúsítványa is nálad legyen, ellenkező esetben szintén pénzbüntetésre számíthatsz.

A poggyász mérete

Kézipoggyász tekintetében leginkább arra kell ügyelned, hogy tömege nem haladhatja meg a 10 kilót, és egyik irányban sem lehet terjedelmes. Arra szintén oda kell figyelned, hogy a többi utas mozgását ne akadályozza, biztonságukat se veszélyeztesse, valamint nem tehet kárt a járműben. Ha kézipoggyászként be nem vihető tárgyat viszel a buszba, a díjszabásban meghatározott pótdíj fizetésén túl az esetlegesen okozott károk megtérítésére is köteleznek.

Nem megfelelő magatartás

A járatokon nemcsak a poggyászodra kell ügyelned, hanem arra is, hogy ruházatoddal sem veszélyeztetheted a jármű tisztaságát. A dohányzási tilalom megszegése szintén pótdíj kifizetésével jár: az autóbuszon, valamint az állomás területén is szigorúan tilos rágyújtani. Ezen kívül a járatokon történő jegyvizsgálatot sem akadályozhatod.

Állatok helytelen szállítása

A Volán szabályzata azt is részletesen ismerteti, hogy milyen állatok vihetőek fel a buszra, valamint ez milyen feltételekkel történhet. Kutyát például kizárólag pórázzal és szájkosárral lehet szállítani. Utóbbi alól kivételt jelent, ha segítő ebről van szó, valamint ezt igazolni is tudod.

Így spórolj a benzinen, a vonat- és buszjegyen!
Így spórolj a benzinen, a vonat- és buszjegyen!
A 15 legromantikusabb magyar kisvárosAz ország 10 legszebb természeti csodája7 titokzatos föld alatti hely Magyarországon15 misztikus várrom Magyarországon10 kirándulóhely itthon, ha a hidegben is kimozdulnálAz ország 10 legromantikusabb kastélya10 hely itthon, amire a magyarok a legbüszkébbekA 10 legvirágosabb hely MagyarországonA legnépszerűbb nyaralóhelyek Magyarországon14 gyönyörű hegyvidéki kirándulóhely itthon

A bírságok mértéke

Az utazásra vonatkozó szabályok megsértése esetén 8 ezer forintos pótdíjat kell fizetned. Amennyiben ennek 30 napon belül nem teszel eleget, további 12 ezer forintos pótdíjat szabnak ki. Ha viszont az ellenőrzés során nem tudod átadni a menetjegyedet vagy bérletedet, de korábban megváltottad azt, 15 napon belül felmutathatod a Volánnál. Ilyen esetben a borsos pótdíj helyett az 1300 forintos utólagos bemutatási díjat kell kifizetned.

Még nincs hozzászólás

Utazás gyerekkel

Ha vonattal utaztok, érdemes kihasználni az engedményt.
Utazás

Alig ismert utazási kedvezmények a vonaton

Vannak kedvezmények, melyekről jóval kevesebben tudnak.
Utazás
Villámnarancs kúra

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.