kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

Az ország legfélelmetesebb tava

Az ország legfélelmetesebb tava
A türkiz gyöngyszem titkai

Hazánk egyik legszebb fekvésű helyére vagy kíváncsi? Nézd meg a szép és ijesztő rudabányai tavat!

Szerző: Kovács Diána
Forrás: Femina.hu

Türkizkék, kristálytiszta víz, meredek sziklafalakkal határolt partszakasz - nem egy szokásos magyar táj jellemzői ezek. Mégis létezik ilyen hely az országhatárokon belül, egy, a mediterrán vidékek tengerszemeinek szépségével vetekedő természeti csoda. A rudabányai bányató hazánk legkülönlegesebb és egyben legfélelmetesebb tava.

Az ország legmélyebb tava

A Kazincbarcikától 15 kilométerre fekvő Rudabánya főként a helyi ásatásokról és az itt megtalált, tíz millió évvel ezelőtt élt, emberszabású ősmajommal, a Rudapithecus hungaricus-szal kapcsolatos leletekről híres. Azonban az ásatásokon túl ennek a mindössze 3100 lelkes, egykor virágzó bányavárosnak több országos jelentőségű látványossága is van.

Ezek közül a legszebb az 1985-ben bezárt külszíni vasércbánya utolsó munkahelyén, a Vilmos és az Andrássy II. bányarész találkozásánál keletkezett bányató. A geológiai különlegességnek számító tó hossza körülbelül 300 méter, átlagos szélessége 80 méter, legnagyobb mélysége pedig megközelíti a 60 métert, így ezzel hazánk legmélyebb állóvizeként tartják nyilván, ami miatt sokakban ébreszt félelmet.

Kedvelt filmforgatási helyszín

Különleges látványa miatt a filmforgatások kedvelt helyszíne, ügyes beállításokkal akár egy fülledt trópusi tengerpart, de sötétedéskor félelmetes, elhagyatott, lakatlan sziget látványát is képes utánozni. Bár a magánkézben van, szabadon látogatható, csak jelezni kell a Rudabányai Múzeumnak. Az ő engedélyükkel behajthatsz a hoz vezető magánúton autóval is, és leparkolhatsz közvetlenül a parton.

Bár a szép tiszta víznek nehéz ellenállni melegebb idő esetén, a fürdőzés egész évben tilos, a rendkívül hideg hőmérséklete és hirtelen mélyülő partja, valamint a vízfelszín alatt rejtőzködő, halálos sziklák miatt.

16 tökéletes, romantikus hely itthon
16 tökéletes, romantikus hely itthon
Lillafüred, az ország legromantikusabb kirándulóhelye10 kirándulóhely itthon, ha a hidegben is kimozdulnál10 kirándulóhely itthon, ami ősszel is gyönyörű14 gyönyörű hegyvidéki kirándulóhely itthonA 15 legromantikusabb magyar kisvárosA 10 legkedveltebb magyar strandA 10 legvirágosabb hely MagyarországonA 15 legnépszerűbb hely a BalatonnálA legnépszerűbb nyaralóhelyek MagyarországonAz ország leggyönyörűbb arborétumai

Talán ezért is érdemes inkább ősszel vagy tavasszal meglátogatni a tavat, ilyenkor ugyanis nem csábít fürdésre, viszont a part menti növényzet színpompás látványa még lenyűgözőbb, mint nyáron.

A múzeum állandó megbízással rendelkezik a és a külszíni vasércbánya megtekintésének engedélyezésével kapcsolatosan. Elérhetőségei a következők: 3733 Rudabánya, Petőfi utca 24., telefon: 06 (48) 353-151.

Két kihagyhatatlan látnivaló a környéken

Ha kigyönyörködted magad a bányatóban, ne indulj haza anélkül, hogy megcsodálnád a település többi nevezetességét is. Rudabánya a középkorban virágzó bányaváros volt, ekkor építették katedrális méretű, 33 méter hosszú templomát, kora gótikus stílusban.

A 15. században késő gótikus stílusban átépítették, majd a törökök pusztítása miatt részben megsemmisült, de a 16 században a reformátusok az épen maradt nyugati harmadát helyreállították.

A református templomban ma is látható a középkorból fennmaradt, 14. századi kovácsoltvas kapu, a gótikus falképtöredék, a mérműves ablak, valamint Perényi István és Saurer Erhard vörösmárvány síremléke, melyek miatt hazánk jelentős egyházi emlékei közé tartozik.

A templom különlegessége még a 18. századi festett kazettás famennyezet, melyet az 1970-es években végzett restaurálás mentett meg az enyészettől.

A város másik kihagyhatatlan látnivalója a Megyei Bányászati Múzeum, mely fennállásának fél évszázada alatt több ezer dokumentumot, térképet, fotót és tárgyat gyűjtött össze, melyek felölelik a történelmi Magyarország érc- és ásványbányászatának egészét. Láthatsz itt az őskorból fennmaradt pattintott és csiszolt kőeszközöket, cserépedényeket, a réz- és bronzkor gazdag fémművességéből származó csákányokat, vésőket, a középkorból nyeles ékeket, kalapácsokat.

A későbbi korokból is rengeteg érdekességet láthatsz, valamint a bányásztársadalom tagolódását, különböző csoportjainak életmódját, eredeti használati tárgyait és bútorait is megismerheted.

A múzeum másik részében ásvány- és őslénygyűjteményt láthatsz, ahol egyrészt a magyarországi bányahelyek legszebb ásványaiból álló válogatásban gyönyörködhetsz, másrészt megnézheted a világhírű Rudapithecus hungaricus leleteinek másolatait is.

Képek: www.rudabanya.hu.

Még nincs hozzászólás

A legszebb őszi kirándulóhelyek - Szerintünk

Gyönyörű helyeket keresel őszi kiránduláshoz? Ha nem tudsz dönteni, íme, a szerkesztőség kedvencei!
Utazás
90 napos fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.