kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

3 varázslatos fürdőváros az országban

3 varázslatos fürdőváros az országban
Az egész család jól szórakozhat!

Gyógyulás, feltöltődés, ellazulás - egyikből sem szenvedsz majd hiányt, ha felkeresed ezeke a helyeket.

Szerző: n.a.
Forrás: Femina.hu

Hazánk igazi fürdőnagyhatalom Európában, hiszen számtalan helyen kiváló gyógyvíz tör fel a felszínre. Ha ki szeretnéd használni ennek jótékony hatásait, illetve a vízimádók táborába tartozol, és tökéletes kikapcsolódási lehetőséget keresel, vedd célba Magyarország következő különleges fürdővárosainak valamelyikét.

Zalakaros
Harkány
Hajdúszoboszló

Az egész családnak: Zalakaros Gyógy-, Élmény- és Strandfürdő

A Kis-Balatontól délre, festői környezetben fekszik hazánk egyik legnépszerűbb gyógyfürdőhelye, Zalakaros. A mindössze 1625 lelket számláló, legkisebb magyar város gyógyító forrása 1962 óta ismert, ugyanis ekkor bukkantak az olajkutatók a település 96°C-os hévizére. A fürdő 32-36°C-ra lehűtött vizében 36-féle elem és vegyület található, melyek gondoskodnak a fürdőzők felfrissüléséről és gyógyulásáról. A zalakarosi hévíz gyógyírt jelenthet a kimerültségre, a reumás bántalmakra, illetve az ízületi, idegrendszeri és nőgyógyászati betegségekre is.

A 2000-ben lezajlott fejlesztéseknek köszönhetően a gyógy- és élményfürdő jelenleg Magyarország hatodik legnagyobb ilyen jellegű intézménye, ahol a gyermekekkel érkező családokat is szívesen fogadják, hiszen rengeteg gyerekrendezvény és program várja az érdeklődőket.

Gyógyulás és felfrissülés: Harkány Gyógy- és Strandfürdő

A harkányi fürdőközpont a Dél-Dunántúl legjelentősebb, legjobban kiépített és legrégebbi gyógyfürdője. A harkányi gyógyvizet állítólag már a törökök is jól ismerték, ám egy időre feledésbe merült a földnek eme különleges kincse. A helyi legendák szerint igazi meglepetésnek számított, amikor 1823-ban a környékbeli mocsarak lecsapolásán fáradozó egyik munkás lába véletlenül meggyógyult, mivel munka közben a vízben állt.

A hír gyorsan elterjedt, majd Batthyány Antal 1824-ben fürdőházat építtetett itt. 1866-ban pedig Zsigmondy Vilmos bányamérnök artézi kutat fúratott, ahonnan 60°C-os víz tört fel. A 2003-ban teljesen felújított harkányi gyógyfürdő kénes vize egyaránt alkalmas a reumás, az ízületi és a bőrbetegségek kezelésére, de akkor is tökéletes úti célt jelent a város, ha csupán pihenni akarsz.

Idővel kiszárad a Balaton? 20 érdekes tény, amit nem tudtál róla
Idővel kiszárad a Balaton? 20 érdekes tény, amit nem tudtál róla
A 10 legkedveltebb magyar strandA 15 legnépszerűbb hely a BalatonnálA legnépszerűbb nyaralóhelyek MagyarországonA 15 legromantikusabb magyar kisvárosA kormány szerint minden magyarnak látnia kelleneA 7 legdurvább illemtanbaki, ha külföldön vagy16 tökéletes, romantikus hely itthonLillafüred, az ország legromantikusabb kirándulóhelye10 kirándulóhely itthon, ha a hidegben is kimozdulnálA világ 16 gyógyító, csodatévő helye

Élmény, minden mennyiségben: Hungarospa Hajdúszoboszló

Budapest és Debrecen felől is könnyen megközelíthető az Alföld nemzetközi hírű üdülőhelye, Hajdúszoboszló. A 23 ezer lakosú város neve már 1075-ben szerepelt egy I. Géza korából származó oklevélben.

A török időkben Szoboszló község ugyan elpusztult, de Bocskai István 1606-os adománylevelében 700 lovas hajdújának adományozta a területet. A hajdúk katonai településnek alakították ki a községet, de amikor II. Rákóczi György oldalán 1660-ban hadba vonultak a budai pasa ellen, a törökök elpusztították a helységet.

Hajdúszoboszló életében az újabb nagy változás a 20. században következett be, amikor 1925-ben földgáz utáni kutatás közben 73-38°C-os gyógyvízre bukkantak, mely alapjaiban változtatta meg a város életét.

A sót, jódot, brómot, szódát és egyéb értékes anyagokat tartalmazó hévíz ízületi és ideggyulladások, érszűkület, visszértágulat, több fajta bőrbetegség, nőgyógyászati problémák és nehezen gyógyuló csonttörések gyógyítására is alkalmas.


A 30 hektár területű fürdőkomplexumot 1999-ben kezdték felújítani, és azóta több látványos elemmel, továbbá egy, a fürdő területéről megközelíthető vízi élményfürdővel és több csúszdával gyarapodott.

Közép-Európa legnagyobb területű strandját hatalmas, pálmafákkal szegélyezett, igazi tengerparti hangulatot árasztó hullámfürdő teszi még izgalmasabbá.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült. Képek: www.bad-zalakaros.hu; www.hungarospa-rt.hu; www.harkanyfurdo.hu.

Még nincs hozzászólás

4 bűbájos tóparti kirándulóhely Magyarországon: már ilyenkor is gyönyörűek

Nem kell nyárnak lennie ahhoz, hogy a vízparton jól érezd magad.
Utazás

Az ország 4 legizgalmasabb tanösvénye

A friss levegőn és a természeten túl igazán különleges látnivalókkal akarsz találkozni utad során?
Utazás
Bőrmegújító program

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.