kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

3 lélegzetelállítóan szép hely Ausztriában

3 lélegzetelállítóan szép hely Ausztriában
Ugorj át a szomszédba!

Ha szeretnél friss levegőt szívni és gyönyörű tájakat megismerni, vedd célba Ausztriát!

Forrás: Femina.hu

Az öreg kontinens egyik legszebb és legvadregényesebb országának számító Ausztria nem véletlenül tudhat magáénak különös népszerűséget a magyar utazók körében - akár autóval vagy busszal utazol, akár vonattal kerekedsz fel, elég néhány óra, és máris az Alpok, az erdők és tavak birodalmában találod magad. Ha olyan tájait szeretnéd célba venni, melyek a Világörökségnek is fontos részét képezik, a következő hármat nem szabad kihagynod.

Wachau
Wachau
Semmering vasút útvonala
Hallstatt

Eposzok szülőföldje: Wachau

A folyók, a hegyek, a történelem, a kultúra és az élet ízes örömeinek kivételes harmóniájával jellemezhető alsó-ausztriai Wachau, pontosabban a wachaui kultúrtáj 2000 óta képezi az UNESCO Világörökség szerves részét. Az ízletes borairól, hangulatos szőlőtermesztő vidékeiről, nem utolsósorban pedig világhírű sárgabarackligeteiről ismert, harminc kilométer hosszú völgyszorost a Duna uralja, egészen a part mellett magasodó apátságával rabul ejtő Melktől a bűbájos, középkori óvárossal büszkélkedő Krems an der Donauig.

A világ egyik legszebb folyóvölgyeként emlegetett terület számos települése 11-12. századi kereskedőváros hangulatos piactérrel és megszámlálhatatlan kulturális kinccsel, melyek összhangjához a tökéletes hátteret a festői környezet, a hegyes-völgyes vidék és a folyó találkozásának ezerszínű, idilli bája adja meg. A völgy, mely helyszínéül szolgált az 1200 körül keletkezett hőseposznak, a Nibelung-éneknek is, tökéletes úti cél, ha a festői környezet és a kiadós túrák mellett a csendes, békés kis falvakban, városkákban szeretnél pihenni, de akkor is, ha az osztrák-német kultúrával szeretnél közelebbről megismerkedni.

Ég és föld között: a Semmering vasút útvonala

A Felső-Ausztria és Stájerország határán, Gloggnitz és Mürzzuschlag között húzódó, varázslatos tájakon átívelő vasútvonal egy valóságos kis birodalom ég és föld között, egyben pedig Európa egyik lélegzetelállító csodája. Az 1848 és 1854 között épült, 41 kilométeres vasútvonal a Semmering-hágó térségében található, és amellett, hogy Európa első hegyi vasútja volt, arról is híres, hogy 1998-ban az UNESCO is a Világörökség helyszíneinek listájára emelte.

15 mesebeli hely Szlovéniában
15 mesebeli hely Szlovéniában
Képeken Karintia 2 varázslatos ékszerdoboza: Millstatt és Klagenfurt Villach, a téli sportok kánaánjaA Világörökség magyar helyszíneiA világ 15 leggyönyörűbb palotájaA világ 20 leghatalmasabb látnivalója9 kihagyhatatlan hely, ha Brüsszelben jársz20 meglepő érdekesség Máltáról, amiről talán nem is hallottálAz ország 10 legszebb természeti csodájaÉlhető városok a világban: te szépnek tartod őket?A legszebb görög szigetek

A varázslatos hegyvidéki tájat átszelő vasút a mai 42 perces menetidő alatt - megépítése idejében ez még több mint két óra volt - 460 méter szintkülönbséget tesz meg, emellett pedig rendkívül változatos terepviszonyokon át vezet az útja, mely többek között 14 alagutat, 16 viaduktot - ezek közül több kétszintes -, több mint száz kőhidat és 11 vashidat is magában foglal.

A vasútvonal különlegessége továbbá, hogy a technikai megoldások semmit nem vesznek el a táj egyedülálló szépségéből, sőt, a tájépítészet remekeként a Semmering vasút utóbbival tökéletes összhangot teremt. Ennek is köszönheti, hogy a maga idejében valóságos mérnöki kuriózumnak számított.

Az Alpok gyöngyszeme: Hallstatt-Dachstein kultúrtáj

A Salzkammergut déli vidékén, a Dachstein-hegység északi felén található alpesi Hallstatt-Dachstein kultúrtáj 1997 óta tartozik a Világörökség helyszínei közé. A körülbelül 284 négyzetkilométeres terület festői szépségének, kétezer-háromezer méteres tengerszint feletti magasságának és változatos élővilágának köszönhetően az Alpok egyik legszebb vidéke.

Az egyedülálló természeti környezet a számos gleccser, a meredek hegyoldalak, az üde, zöld legelők és a vadvirágos rétek mellett olyan különlegességekkel kápráztatja el az idelátogatókat, mint a híres dachsteini jégbarlang, az ötven kilométer hosszú dachsteini mamutbarlang vagy a fjordhoz hasonlítható Hallstatti-tó. A kristálytiszta vizű, hegyvidéki tó mellett fekszik az alig több mint ezer lakost számláló Hallstatt, mely festői fekvése mellett a sóbányászat emlékeiről, gótikus-barokk történelmi városközpontjáról és mesebeli házikóiról híres.

A városka mindemellett egy furcsa, bár mindenképp egyedülálló kiállításnak is otthont ad: itt található a híres Beinhaus, vagyis Csontkamra, mely mintegy hatszáz, virágmintákkal színesre festett emberi koponyát foglal magában.

Még nincs hozzászólás

3 tündérszép, filléres őszi nyaralóhely - Néhány ezer forintért

Akár itthon, akár a határokon túl szeretnél néhány napot a pihenésnek szentelni, most olcsón megteheted.
Utazás

Ahol hallani a kísértetek hangját - Turisták ezrei keresik fel

Kísértetek, kővé vált alakok, felejthetetlen élmények - bármilyen félelmetes is, ezt a helyet látnod kell.
Utazás
Férfi ABC

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.