kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

A világ legfestőibb kertje

A világ legfestőibb kertje
Tündérszép képekkel

Vízililiomok, színek és szépség, minden mennyiségben. Ha pár perc békére vágysz, gyönyörködj te is Monet varázskertjében!

Szerző: P.S.
Forrás: Femina.hu

Ha egy utazó átmegy Claude Monet Givernyben található kertjének japán hídján, úgy érezheti, mintha egy impresszionista festménybe lépett volna be. A napfény és a színek szerelmese ebben a városkában, egy pazar kerttel körülvett rózsaszínű udvarházban élt és alkotott 1883 és 1926 között. Szenvedélyesen szerette a kertjét, melyet időközben tökéletesen helyreállítottak: az elbűvölő virágokat három évszakon át csodálhatja meg a nagyközönség.

Festői út Givernybe

Az impresszionisták onnan kapták a nevüket, hogy Claude Monet megfestett egy ködös normandiai tengerparti helyszínt Impresszió, napfelkelte címmel. Monet a környéken nevelkedett, és a szabad ég alatt festett, hogy rátaláljon tulajdon útjára, megkeresse a fény megragadásának módját.

Le Havre-ból kiindulva az ideutazók is felfedezhetik maguknak az ihletet adó tájakat, Deauville és Trouville tengerparti fövenyeseit, Honfleur halászfalvát, utána pedig folytathatják útjukat az Alabástrom-part mentén kelet felé Dieppe-ig, majd megnézhetik az étretat-i és fécamp-i szirteket.

Ezek a helyszínek idevonzották Monet impresszionista társait: Pissarrót, Manet-t, Degas-t, Renoirt és Herthe Morisot-t. Az útvonal ezután az ország belsejébe vezet: Rouenba, ahol Monet megfestette nevezetes sorozatát a székesegyház oromzatáról. A Szajnán felfelé haladva lehet eljutni Givernybe, ahol élete második felét töltötte a mester. Itt található az általa féltő gondoskodással kialakított kert is, melynek ihletésére festette vízililiom-sorozatát.

Belülről sugárzó szépség

A mértani elrendezésű franciakertektől eltérően itt a virágok színáradata a murvával felszórt utakig ér, és elborítja a lugasokat, mint ahogy a Monet-képeken is. Ez volt az a hely, ahol az impresszionisták - Sisley, Cézanne, Pissarro, Manet és Renoir - felállították festőállványaikat a szabadban. Ez önmagában is merész tett volt, ha a festészet hagyományaira gondolunk.

Legendás tájak: Normandia és Bretagne
Legendás tájak: Normandia és Bretagne
8 lenyűgöző, látványos tengerpart20 meglepő érdekesség Máltáról, amiről talán nem is hallottálVarázslatos helyek GörögországbanA világ legszebb kertjeiA 10 legnépszerűbb nyaralóhely 2011-benA legszebb horvát tengerpartok20 legendás úti cél a filmek szerelmeseinekA 8 legviccesebb hely a bolygónA világ 15 leggyönyörűbb palotájaKépeken a leggazdagabbak nyaralói: nem házakat, szigeteket vesznek

Az a mód, ahogyan a fény- és időjárási viszonyok változását a különböző napszakokban megörökítették, megnyitotta az utat a modern festészet felé. Még Monet sem volt képes azonban azonnal megragadni ezt a belülről sugárzó szépséget.

„Időre volt szükségem, hogy megértsem vízililiomaimat - írta. - És akkor, egy csapásra rabul ejtett a tó varázsa. Azóta nem volt szükségem más modellre.” A kert mellett a ház sem elhanyagolható, a falakon például a festő által gyűjtött színes japán nyomatok függnek.

Impresszionista túra

Givernyben Monet háza áprilistól októberig fogadja az utazókat, de leginkább tavasszal és nyáron érdemes idelátogatni, ekkor virítanak ugyanis a kert virágai a legszebben. Hétvégéken túl nagy a tömeg, de a híres kert - a tó a vízililiomokkal, a japán hidak és a szomorúfüzek - még ekkor is alkalmas a békés elmélkedésre.

Ha az elsődleges úti cél Párizs, onnan vonattal is el lehet jutni Giverny-be, ekkor Vernonnál kell leszállni. Normandiában emellett a Seine-Maritime megyei önkormányzat is nagyszerű impresszionista túrákat szervez. Az igazán hiteles tapasztalat érdekében a legjobb Givernyben a Le Bon Maréchal nevű kávéház-panzióban megszállni, melynek mindössze három szobája van, de ide járt Monet is a barátaival.

Érdemes ellátogatni a Givernyi Amerikai Képzőművészeti Múzeumba is, ahol az amerikai festők 1750 óta napjainkig készült képei, egyebek között Mary Cassatt, Winslow Homer és James McNeill Whis alkotásai láthatók.

Cikkünk a Geographia Kiadó Életre szóló kalandok - 500 látnivaló a világ minden tájáról, illetve Patricia Schultz 1000 hely, amit látnod kell című könyve alapján készült. Utóbbi a Vince Kiadó gondozásában jelent meg.

Hogy hat a karma a szerelmi életedre?

Nahóczky Ilona asztrológus beavat a szerelemi karma minden titkába. Segítségével megtudhatod, hogy kit rendelt neked a sors, illetve azt is, hogyan tudod a legjobban kihasználni lehetőségeidet.

Még nincs hozzászólás

Horvátország télen is vár

Te vajon ismered őket, voltál már itt? Kattints, és kiderül!
Utazás

Mont Saint Michel

Eddig is igazi csoda volt, most pedig egészen elképesztő. Nézd meg a képeket!
Utazás
Szerelmes idézetek
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.