kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

A világ legfestőibb kertje

A világ legfestőibb kertje
Tündérszép képekkel

Vízililiomok, színek és szépség, minden mennyiségben. Ha pár perc békére vágysz, gyönyörködj te is Monet varázskertjében!

Szerző: P.S.
Forrás: Femina.hu

Ha egy utazó átmegy Claude Monet Givernyben található kertjének japán hídján, úgy érezheti, mintha egy impresszionista festménybe lépett volna be. A napfény és a színek szerelmese ebben a városkában, egy pazar kerttel körülvett rózsaszínű udvarházban élt és alkotott 1883 és 1926 között. Szenvedélyesen szerette a kertjét, melyet időközben tökéletesen helyreállítottak: az elbűvölő virágokat három évszakon át csodálhatja meg a nagyközönség.

Festői út Givernybe

Az impresszionisták onnan kapták a nevüket, hogy Claude Monet megfestett egy ködös normandiai tengerparti helyszínt Impresszió, napfelkelte címmel. Monet a környéken nevelkedett, és a szabad ég alatt festett, hogy rátaláljon tulajdon útjára, megkeresse a fény megragadásának módját.

Le Havre-ból kiindulva az ideutazók is felfedezhetik maguknak az ihletet adó tájakat, Deauville és Trouville tengerparti fövenyeseit, Honfleur halászfalvát, utána pedig folytathatják útjukat az Alabástrom-part mentén kelet felé Dieppe-ig, majd megnézhetik az étretat-i és fécamp-i szirteket.

Ezek a helyszínek idevonzották Monet impresszionista társait: Pissarrót, Manet-t, Degas-t, Renoirt és Herthe Morisot-t. Az útvonal ezután az ország belsejébe vezet: Rouenba, ahol Monet megfestette nevezetes sorozatát a székesegyház oromzatáról. A Szajnán felfelé haladva lehet eljutni Givernybe, ahol élete második felét töltötte a mester. Itt található az általa féltő gondoskodással kialakított kert is, melynek ihletésére festette vízililiom-sorozatát.

Belülről sugárzó szépség

A mértani elrendezésű franciakertektől eltérően itt a virágok színáradata a murvával felszórt utakig ér, és elborítja a lugasokat, mint ahogy a Monet-képeken is. Ez volt az a hely, ahol az impresszionisták - Sisley, Cézanne, Pissarro, Manet és Renoir - felállították festőállványaikat a szabadban. Ez önmagában is merész tett volt, ha a festészet hagyományaira gondolunk.

Legendás tájak: Normandia és Bretagne
Legendás tájak: Normandia és Bretagne
8 lenyűgöző, látványos tengerpart20 meglepő érdekesség Máltáról, amiről talán nem is hallottálVarázslatos helyek GörögországbanA világ legszebb kertjeiA 10 legnépszerűbb nyaralóhely 2011-benA legszebb horvát tengerpartok20 legendás úti cél a filmek szerelmeseinekA 8 legviccesebb hely a bolygónA világ 15 leggyönyörűbb palotájaKépeken a leggazdagabbak nyaralói: nem házakat, szigeteket vesznek

Az a mód, ahogyan a fény- és időjárási viszonyok változását a különböző napszakokban megörökítették, megnyitotta az utat a modern festészet felé. Még Monet sem volt képes azonban azonnal megragadni ezt a belülről sugárzó szépséget.

„Időre volt szükségem, hogy megértsem vízililiomaimat - írta. - És akkor, egy csapásra rabul ejtett a tó varázsa. Azóta nem volt szükségem más modellre.” A kert mellett a ház sem elhanyagolható, a falakon például a festő által gyűjtött színes japán nyomatok függnek.

Impresszionista túra

Givernyben Monet háza áprilistól októberig fogadja az utazókat, de leginkább tavasszal és nyáron érdemes idelátogatni, ekkor virítanak ugyanis a kert virágai a legszebben. Hétvégéken túl nagy a tömeg, de a híres kert - a tó a vízililiomokkal, a japán hidak és a szomorúfüzek - még ekkor is alkalmas a békés elmélkedésre.

Ha az elsődleges úti cél Párizs, onnan vonattal is el lehet jutni Giverny-be, ekkor Vernonnál kell leszállni. Normandiában emellett a Seine-Maritime megyei önkormányzat is nagyszerű impresszionista túrákat szervez. Az igazán hiteles tapasztalat érdekében a legjobb Givernyben a Le Bon Maréchal nevű kávéház-panzióban megszállni, melynek mindössze három szobája van, de ide járt Monet is a barátaival.

Érdemes ellátogatni a Givernyi Amerikai Képzőművészeti Múzeumba is, ahol az amerikai festők 1750 óta napjainkig készült képei, egyebek között Mary Cassatt, Winslow Homer és James McNeill Whis alkotásai láthatók.

Cikkünk a Geographia Kiadó Életre szóló kalandok - 500 látnivaló a világ minden tájáról, illetve Patricia Schultz 1000 hely, amit látnod kell című könyve alapján készült. Utóbbi a Vince Kiadó gondozásában jelent meg.

Még nincs hozzászólás

Ahol az angyalok megjelennek - A kontinens csodája

Gargano térsége csodás jelenéseiről is híres, emellett a kontinens egyik legérintetlenebb vidéke.
Utazás

Képeken Európa leggyönyörűbb tengerpartja

Azúrkék tenger, csodaszép part menti út, buja kertek, idilli falvak. Az Amalfi-part tökéletes választás.
Utazás
Letölthető edzéstervek

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.