kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Utazás   /  

A 3 legszebb völgy Magyarországon

A 3 legszebb völgy Magyarországon
Tavaszi kiránduláshoz

Ha az első tavaszi napsugarak mellett friss levegőre szomjazol, vedd célba az ország leggyönyörűbb völgyeit.

Szerző: Ádám Viktória, Árbócz Lilla
Forrás: Femina.hu

Bármily felemelő érzés is felkapaszkodni az ország legmagasabb csúcsaira, a hegyek és dombok vadregényes világában megbújó, védett és békés völgyek csendes szépségéhez és nyugalmához kevés természeti táj fogható. Ha a mozgás öröme mellett számodra a látvány sem utolsó szempont a tökéletes kirándulóhely tekintetében, vezessen utad tiszta források és patakok mentén, a következő három csodaszép völgyben.

Napsugarak és hóvirágmezők: Váli-völgy

A fővárostól mindössze negyven-ötven kilométerre elhelyezkedő Váli-völgy ideális úti cél, amennyiben budapesti vagy, és nem akarsz órákat tölteni az utazással, ugyanakkor egy könnyű túra keretében szeretnéd felfrissíteni tested, vagy épp csak gyönyörködnél a festői szépségű vidék apró csodáiban, a rügyező fák ágai között átszűrődő első tavaszi napsugarakban.

A Dunántúl tájegységéhez tartozó, az évi napsütéses órák tekintetében is élen járó, teraszos völgyben részben a Váli- és Szent- László-víz teszi mesebelivé a tájat, ugyanakkor a Vértes és a Tatai-Váli-árok közelsége is kalandos kirándulásokra csábít.

A völgy kulturális látnivalókban is gazdag - itt található többek között a bicskei Batthyány-kastély, a váli Ürményi-kastély, illetve a martonvásári Brunszvik-kastély -, emellett a lovas turizmus jelentette kikapcsolódási lehetőségekbe is belekóstolhatsz, köszönhetően a völgyben elhelyezkedő ősi település, Kajászó lovardájának. Tavasszal mindemellett - ahogy egész évben - az Alcsúti Arborétum is megér egy kiadós sétát, ahol közel két hektáron gyönyörködhetsz a hét hóvirágfaj 24 fajtájából álló egybefüggő hóvirágmezőben. Figyelem, a hóvirág védett növény, ne szedd le, inkább csak gyönyörködj benne.

Vadregényes betyárvidék: Cuha-völgy

A Magas-Bakony egyik méltán közkedvelt kirándulóhelye a közel négy kilométer hosszú, sziklás völgy, melynek legszebb része a számtalan védett növény- és állatfaj számára menedéket jelentő Cuha-völgyi Kirándulóerdő, illetve - az erdei tanteremmel is büszkélkedő - Tanösvény.

Ide kirándulj a pároddal! 15 romantikus piknikezőhely itthon
Ide kirándulj a pároddal! 15 romantikus piknikezőhely itthon
14 gyönyörű hegyvidéki kirándulóhely itthonLillafüred, az ország legromantikusabb kirándulóhelye10 kirándulóhely itthon, ha a hidegben is kimozdulnál10 kirándulóhely itthon, ami ősszel is gyönyörűA 10 legvirágosabb hely MagyarországonAz ország leggyönyörűbb arborétumaiA kormány szerint minden magyarnak látnia kelleneA 15 legromantikusabb magyar kisváros16 tökéletes, romantikus hely itthonAz ország 10 legszebb természeti csodája

A vadregényes, eldugott, vízmosásokkal tarkított völgyet nem csupán közúton, de a Porva-Csesznek és Vinye települések között, három alagúton és két völgyhídon áthaladó, a Bakonyt átszelő Cuha-patak mentén döcögő millenniumi vasúton is megközelítheted, melynek útvonalát tartják az egyik legszebbnek Magyarországon.

Ha itt jársz, semmiképp sem szabad kihagynod a völgy északi kijáratának közelében található, a hírhedt bakonyi betyár, Savanyú Jóska búvóhelyeként elhíresült Betyárpamlag-barlangot, az éltető vizet adó, a természet tiszta ízét jelentő Kőpince-forrást, a Zörög-tetőt, valamint az Ördög-rétet, mely talán a Cuha-patak legszebb szurdoka, bejáratánál a Zsiványbarlanggal, mely sziklaüreg egykor az üldözőbe vett betyárok számára szolgált menedékként.

Vízesések és gesztenyefasorok: Ilona-völgy

A Mátrában található, a Parád-Recsk közötti útról megközelíthető Ilona-völgy hazánk egyik természeti kincsekben leggazdagabb területe. Az utat többek között egy másfél kilométer hosszú, elsősorban vadgesztenyékből álló fasor kíséri, melyet gróf Károlyi Mihály telepített a századfordulón, a Parád-Recsk fasorral egy időben.

A völgy földtani érdekességeit mutatja be továbbá a 6,5 kilométer hosszú tanösvény, melynek mentén állomások jelzik a felfedezésre váró nevezetességeket, például az Etelka-tárót, a Timsós-fejtést, az Ördöggátakat, valamint a mind közül kiemelkedő, a hegység egyik legszebb hidrológiai képződményeként jellemezhető Ilona-völgyi vízesést, mely hazánk vízesései közül a legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhatag a maga tíz méterével.

A páratlan növény- és állatvilággal jellemezhető völgy hatalmas fenyői, tölgyei és platánjai között tett séta mellett a gyógyvizéről híres Parád látnivalóit sem szabad kihagyni, legyen szó a népi építészeti értékekről, a népi mesterségeket, a helyi lovashagyományokat és a palóc kultúrát bemutató látványosságokról vagy épp a kocsimúzeumról.

Még nincs hozzászólás

A 3 legromantikusabb tó itthon - Bújjatok el a világ elől!

A következő három bűbájos, romantikus, gyönyörű környezetben fekvő tó egész biztos elvarázsol.
Utazás

3 hely, ahová elsőként érkezik meg a tavasz

Tökéletes helyet keresel az első tavaszi kiránduláshoz? Íme, három gyönyörű vidék, ahol nem várat magára sokat a kikelet.
Utazás
Tisztítókúra

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.