kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Vállalkozás indítása önerő nélkül

Vállalkozás indítása önerő nélkül
Milyen támogatások segítenek?

Már elszántad magad álmaid megvalósítására, de üres a zsebed? Íme, három tipp a kezdőtőkéhez!

Forrás: Femina.hu

A bankok és hitelintézetek sosem adtak szívesen támogatást az üres zsebű álmodozóknak, most pedig különösen nem, amikor a válság még mindig érezteti hatását.

Ám abban az esetben, ha van egy innovatív ötleted és hozzá átgondolt üzleti terved, nem lehet gond a kezdőtőke előteremtése.

Mostanra a hitelintézetek, a bankok, az alapítványok és az állami szervek is belátták, hogy a fellendülés érdekében a fiatal vállalkozókat nem elijeszteni, hanem inkább segíteni kell. Természetesen a helyzet kevésbé fényes, ha egyetlen fillér nélkül vágsz bele álmaid megvalósításába, de még így is van pár lehetőség, mellyel előteremtheted a szükséges pénzt.

Előbb az ötlet és a tervezés, utána jöhet a pénz

A sikeres üzletemberek, akik egykor szintén üres zsebű álmodozóként kezdték, egy vállalkozás beindítását öt lépésben foglalják össze, melyek között az önrészt még csak nem is említik. Szerintük a legfontosabb maga az ötlet: egy kreatív elgondolás már fél siker. Ehhez kell kiválasztanod a megfelelő társasági formát, mely elsősorban attól függ, hogy az üzletbe egyedül vagy társsal vágsz-e bele. Természetesen nem elhanyagolható tényező a tevékenység jellege, a piaci státusz, a célszerű adózási forma és a felelősségvállalás megosztása sem.

Ezek után kezdődik a papírmunka, vagyis a bürokrácia útvesztőjének végigjárása: ügyintézés az illetékes önkormányzatnál, információgyűjtés, engedélyek kiváltása, kérelmek benyújtása, vállalkozói igazolvány megszerzése. Csak ezek után indul be a valódi számolgatás és költségtervezés, vagyis egy reális és precíz üzleti terv elkészítése. Ezen a ponton dől el, hogy vállalkozásod beindításához konkrétan mennyi kezdőtőkére is lenne szükséged.

Önerő nélkül a hitelek felvételéhez olykor biztosítékot kell adnod - ingatlant vagy földterületet -, az állami intézmények támogatásához vagy pályázatok elnyeréséhez azonban még erre sem lesz szükséged.

Tipp
A sikeres üzletemberek azt vallják, hogy sosem szégyen segítséget kérni, kérdezősködni és tanulni mások hibájából. Keress magadnak egy mentort - valakit, aki már jártas hasonló vállalkozásban -, és kérd ki a tanácsát!

Munkaügyi központok támogatása

A munkaügyi központok önfoglalkoztatóvá válást segítő kamatmentes tőkejuttatása számodra is elérhető. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat akár hárommillió forintos tőkejuttatással is segítheti a munkaügyi központnál regisztrált munkanélküliek vállalkozóvá válását, ám az állami támogatás megszerzése nem könnyű. Erre akkor pályázhatsz, ha a munkaügyi központ legalább három hónapja álláskeresőként tart nyilván, és a jövőben egyéni vállalkozás keretében vagy őstermelőként szeretnél boldogulni. A kamatmentes tőkejuttatás feltétele valamilyen biztosíték: anyagi vagy ingatlan, lényeg, hogy elérje a tervezett beruházás 20%-át.

A vállalkozni kívánó álláskeresőket a hivatal képzésekkel és tanácsadással is támogatja. A szakértők abban az esetben ajánlják ezt a támogatási formát, ha kreatív vagy, mersz némi kockázatot vállalni, és konkrét terved, céljaid vannak. A támogatás megítéléséhez egy üzleti tréningen is részt kell venned.

Ha tanácsra van szükséged saját vállalkozás indításában, vagy vállalkozási hitellel kapcsolatban, keresd a Diamond Financial Groupot!

Hazai és uniós pályázati források

Mióta térdig járunk a válságban, csak azt hallani, hogy pénzt szerezni egyedül pályázatokkal lehet, azokat benyújtani és főleg megnyerni viszont nem egyszerű feladat. Jobb, ha egyszerre több vasat tartasz a tűzbe, vagyis minden lehetőséget kihasználsz, hogy legalább egy bejöjjön közülük. A pályázatírást viszont tanulni kell, mivel sokszor már a legkisebb formai hiba kizárást jelenthet.

Ha egyedül nem megy, ne ess kétségbe, bátran kérj segítséget. Maguk a pályázat kiírói is eligazíthatnak, de nem árt akár dörzsölt pályázatírókat sem megkérdezned, ők jól ismerik azokat a kulcsszavakat, melyekre a bírálók rábólintanak. A pályázatokhoz fedezetet, önerőt nem kell felmutatnod, de átgondolt üzleti tervet igen. Egy jó pályázat elcsípéséhez folyamatosan figyelned kell a híreket, a szakmai és kormányzati internetes oldalakat, mert pályázat tekintetében sosem lehetsz eléggé résen.

A legátfogóbb pályázatfigyelő portál a Pafi, de művészeti jellegű tevékenység támogatásához a Nemzeti Kulturális Alapnál is sok kiírást találsz. A Pályázatsúgót szintén érdemes meglátogatnod, ha kreatív terved van. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal a műszaki és tudományos végzettségű fiatalok vállalkozásait támogatja 5LET elnevezésű projektjével.

2010-re kétmilliárd forint a keret, melyből minimum ötmilliót igényelhetsz, és maximum 150 milliót kaphatsz. Jó hír, hogy 2010-ben Új Magyarország Kishitel Programok néven új feltételekkel folytatódik a Gazdaságfejlesztési Operatív Program is, tízmilliósból 50 millióssá bővült kerettel, melyre mostantól az egyéni és kisvállalkozók is pályázhatnak. A programban közreműködik a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és több hitelintézet. A pályázatok benyújtása egészen 2013-ig folyamatos.

Banki hitel kezdő kisvállalkozóknak

A vállalkozásod beindításához mindenképp pénzre van szükség, ráadásul egy vállalkozásnak már akkor is vannak működési költségei, ha még nincs is bevétele. Lesznek fix járulékfizetési kötelezettségeid, a könyvelő, az ügyvéd, a kérelmek díja. Amíg nem indul be az üzlet, ezeket a költségeket önrész híján elő kell teremtened.

Támogatás hiányában a vállalkozások indításának és működtetésének legfőbb finanszírozói a bankok. Mivel a hitelként felvett pénz gyakorlatilag a vállalkozásod tartozása, ezért a lehető legjobb ajánlatot kell megtalálnod. Egyéni vállalkozóknak a bankok többnyire csak egy év aktív működés és árbevételi igazolás ellenében adnak hitelt, de magánemberként bármikor felvehetsz kölcsönt.

Az aktuális lehetőségek közül a szabadon felhasználható személyi vagy privát kölcsönöket érdemes választanod, melyet az összes nagyobb bank kínál. Néhány százezertől három-ötmillióig kaphatsz kezdőtőkét álmaid megvalósításához, fix törlesztőrészlettel, kezes vagy fedezet nélkül.

A CIB, a K&H és a Budapest Bank is nyújt kölcsönt hasonló kondíciókkal, de arra számíts, hogy a vállalkozásról önkormányzati igazolást, tőled pedig minimum féléves munkaviszonyt és jövedelemigazolást kérhetnek. Egymillió forintos hitel esetén mindössze 25-32 ezer forint lehet a havi részleted, de a futamidő hosszú, öt vagy hat év is lehet.

Vannak azonban fedezetet igénylő hitellehetőségek is. Készpénzt itt sem kell felmutatnod, de mást - ingatlant vagy földtulajdont - igen. Ezek értékétől függ a felvehető kölcsön mértéke is. Az OTP Sprint hitele például kifejezetten kezdő egyéni vállalkozóknak lett kitalálva, mellyel akár öt nap alatt pénzhez juthatsz - maximum ötmillióhoz -, amennyiben az összes igazolásodat és üzleti tervedet benyújtod.

Még nincs hozzászólás

Neked is jár plusz 20 ezer forint! - Jogtalanul keresünk kevesebbet

Azonos végzettséggel, ugyanannyi munkáért kevesebbet viszel haza, mint férfikollégád? Meglehet.
Terasz

Ezen a 7 másodpercen múlik a jövőd! - Ha állást keresel

Hét másodperc alatt egy idegen kész véleményt alkothat rólad. Az első benyomás így sorsdöntő.
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.