kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Új bizonyíték a földönkívüliek létezésére: a csillagászok is megdöbbentek

Új bizonyíték a földönkívüliek létezésére: a csillagászok is megdöbbentek

A Tejútrendszerben több mint egymilliárd bolygó is lakható lehet.

Forrás: Femina.hu

A NASA a Discovery program keretében megépített Kepler űrtávcsövet 2009. március 7-én azzal a céllal bocsátotta útjára, hogy lakható bolygók és komplex életformák után kutasson a világűrben.

A Kepler űrtávcső a NASA grafikáján

A teleszkóp adatainak analízise alapján a kutatók már most felfedeztek 1235 naprendszeren kívül eső bolygót a Tejútrendszer Cygnus-, vagyis Hattyú-csillagképében, egy új tanulmány szerint pedig valószínűsíthető, hogy galaxisunkban a bolygók 1,2%-án is adottak lehetnek a feltételek arra, hogy azokon élet alakuljon ki.

Így könnyen lehet, hogy már most felfedeztek olyan bolygót, melyről később kiderül, hogy értelmes élet létezik rajta - mindenesetre ezen felfedezések új fejezetet nyithatnak az űrkutatás történetében.

Egymilliárd lakható bolygó

A galaxis bolygóinak 1,2%-a egy adott pillanatban több mint egymilliárd olyan világot jelent, amelyen létezhet az élet, ami a valószínűségszámítások alapján nagy esélyt mutat arra, hogy a földönkívüliek nem csak a tudományos-fantasztikus filmekben léteznek.

Már a kutatás ezen része is megdöbbentette a tudóstársadalmat, nem beszélve arról, hogy mit feltételez arról, hol találhatók legnagyobb sűrűségben lakható bolygók.

Az említett kutatást a Hawaii Egyetemen végezte el a NASA Asztrobiológiai Intézetének kutatója, Michael Gowanlock, számítógépes modellezés segítségével.

Így lakomázik egy csillag: 15 döbbenetes felvétel a világűrből
Így lakomázik egy csillag: 15 döbbenetes felvétel a világűrből
15 magyar találmány, ami megváltoztatta a történelmetCsak a képeken vette észre a fotós, hogy mit fényképezett le: elállt a szava7 fotó a világűrből, amit mindenkinek látnia kell legalább egyszerHíres űrhajósok7 rejtélyes eset, amire máig nincs magyarázat15 ember, aki megváltoztatta a történelmet15 alig ismert, izgalmas tény a pillangókrólPénzért végzett a családjával az őrült nőA férfi, aki 300 évig élt: feltalálta a fiatalság elixírjét?Minden idők legördögibb férfiúi

A Model of Habitability Within the Milky Way Galaxy, vagyis szabad fordításban a Tejútrendszer lakhatóságának modellezése című tanulmányában leírta, hogy, míg a galaxis magja a legveszélyesebb a bolygókra nézve, itt a legnagyobb az élet kialakulásának valószínűsége.

A Galaktikus Lakhatósági Zóna

A galaxis magjához közel sokkal gyakoribbak a szupernóva-robbanások, melyek sugárzása 6,5-98 fényévig terjedő távolságban képes sterilizálni a bolygók felszínét, illetve eltüntetni az ózonréteget, amennyiben az adott planéta rendelkezik ilyennel.

A káros hatás ellenére azonban a haldokló csillagok közelében nagy mennyiségben vannak jelen fémes, azokon belül is nehéz elemek, melyek alapvető fontosságúak a bolygó születéséhez.

Minél több a csillag, annál sűrűbb ezek jelenléte, így annál több lakható bolygó lehet jelen ezen a területen. Mivel azonban a galaxis magjában túl sok a robbanás, a lakhatósági zónát a kutatás a galaxismag határára teszi.

A Tejút középpontja

Mivel korábban úgy vélték, a magtól ennél jóval távolabb alakulhat csak ki élet, nem mindenki ért egyet, azonban számtalan csillagász gondolja úgy, hogy ez eddig az egyik legteljesebb vizsgálat a galaktikus lakhatósági zónáról, mely egyre nagyobb figyelmet kap tudományos körökben.

Vannak kutatók továbbá, akiknek vizsgálatai alapján megvan a valószínűsége, hogy a lakható bolygók mintegy egyharmada napszerű csillag körül kering, így ezek egy része Föld-szerű planétát is jelenthet. Így a fejlett élet gyakoribb lehet galaxisunkban, mint azt korábban bárki gondolta volna - a világ kíváncsian várja a legújabb fejleményeket.

Cikkünk információi a www.dailymail.co.uk tudományos rovatából származnak. Képek: nasa.gov

Szerinted is létezik a Tejútrendszerben értelmes élet?

19 hozzászólás
Lengyel       2012-01-27 22:44
20.
Az intelligens tervezőt neveztük el Istennek. Mivel evolúció nincs, az nem egy valós folyamat, csak egy Sci-Fi elmélet, ezért azt tényként említeni, s arra más elképzeléseket építeni; nem helyes, mert nem tudományos.A földi élet létrejöttében véletl... tovább »
válasz a 19. kommentre (xpl - 11-13)
xpl       2011-11-13 17:45
19.
Az értelmes életet először is a földön kellene keresni...   Istent elneveztük intelligens tervezőnek ?   A földihez hasonlóan gondolkodó, más világokkal is kommunikálni akaró élet a mi világunk idejére csak akkor jöhetett létre, ha ott is megtör... tovább »
tifany       2011-11-12 11:01
18.
Túlzottan is :)
válasz a 17. kommentre (kisvakond - 11-12)

Elképesztő fotók kerültek napvilágra a holdraszállásról - Eldöntik, igaz volt-e, vagy csalás

Döntő bizonyítékra vártak a kétkedők, és most lehet, hogy meg is kapták!
Terasz

Ezek a meteorok csapódhatnak be a Földbe 35 éven belül - A tudósok szerint jogos a félelem

A NASA szerint számos objektum ütközhet a Földdel a 21. században.
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.