kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Szervét Tibor interjú

Szervét Tibor 3 férfi miatt került hatalmas nyomás alá

Hamarosan bemutató, a színész körül ezért nő a feszültség. Tudd meg, hogyan oldja meg. (x)

Szerző: Chernel Erika
Forrás: Femina.hu

Hogy fér meg együtt három férfi egy színpadon? Mitől tartalmas és élvezetes egy próbafolyamat? Miből meríthet energiát az ember a legstrapásabb időszakokban is? A Thália Színház közelgő bemutatója kapcsán Szervét Tiborral beszélgettünk erőfitogtatásról, inspiráló eszmecserékről és kikapcsolódásról.

- A Thália Színház március 5-én mutatja be az Amerikai bölény című darabot, amelynek egyik érdekessége, hogy csak férfiak szerepelnek benne. Ez a felállás megkönnyíti vagy inkább nehezíti a közös munkát?

- Nem is annyira a helyzet nehézsége vagy könnyűsége felől közelíteném meg ezt a kérdést: sokkal inkább azt emelném ki, ami számomra nagyon kedves ebben a munkafolyamatban. Először is összesen négy férfiról beszélhetünk, mert a rendezőnk, Sebestyén Aba is szervesen kapcsolódik a csapatunkhoz. Mi négyen az első perctől kezdve teljesen normálisan, egészségesen, sokszor konfrontatívan, de mégis rendkívül hasznosan, előremutatóan tudunk együtt dolgozni, és ez egy nagyon klassz dolog.

- Általában nehezebben fér meg több dudás egy csárdában?

- Tudja, amikor a férfiak egymás között dolgoznak, abban sok nehézség is tud lenni: egy ilyen helyzet akár járhatna fölösleges izmozással is, de a mi esetünkben erről szó nincs. A mi együttműködésünk sokkal inkább szól szellemről, együtt gondolkodásról, színházi minőségekről, arról, hogy ki hogyan lát egy helyzetet, drámainak vagy éppen ironikusnak érez egy-egy pillanatot, vagy arról, hogy ki mire következtet a szereplők egy-egy megnyilvánulásából - és jó így dolgozni.

Nagyon szeretem, amikor nyílt konfliktus van egy próbafolyamatban, ezért is tartom kifejezetten élvezetes, inspiráló munkának ezt a mostanit. Kezdettől fogva nagy viták jellemezték a próbákat, de a nézetkülönbségek soha nem veszekedést jelentettek, hanem valódi eszmecserét, és én ezt olyan ritkán élem meg, hogy most kifejezetten hálás vagyok érte. Ráadásul rengeteg humor jelenik meg a próbákon, reméljük, majd az előadásban is.

- Az Amerikai bölény sajtótájékoztatóján azt mondta: az anyag egyik nehézségét az adja, a karakterek több aspektusból is megközelíthetőek. Ebben a darabban ön az ócskásüzlet tulajdonosát alakítja. Milyen figura Donny?

- Annak idején már az olvasópróbán legalább három különböző megközelítés elhangzott vele kapcsolatban. Az egyik szerint Donny egy maffiózó, a másik nézőpont szerint egy megöregedett gyerek, a harmadik vélemény az volt, hogy márpedig itt mindenki latens homoszexuális tendenciákkal élő férfiember. Lehet, hogy mind a három megközelítés érvényes, ugyanakkor - és ez adja a darab egyik szépségét és nehézségét is egyben - a szöveg nem ad egyértelmű választ.

A mi feladatunk, hogy erre rájöjjünk, és közösen megfejtsük, hogy mikor melyik Donny beszél: a céltudatos kereskedő, a fogadott fiát nagyon mélyen szerető apa, netán az ifjú tanítványát a bűnözők világába bevezetni próbáló mester szólal meg ebből az összetett és nagyon izgalmas karakterből.

- Szavaiból ítélve egy meglehetősen intenzív, komoly koncentrációt igénylő, kimerítő próbafolyamat finiséhez közelednek.

- Két dolog miatt rendkívül fárasztó időszak ez a mostani. Egyrészt rengeteg energiát igényel az állandó felfedezés, miután a szöveg maga sokkal kevesebb evidenciát kínált, mint amennyit egy hagyományos színdarab kínálna. Másrészt egy átlagosabb munkafolyamatban a próbán bemegyek a színpadra a saját jeleneteimre, azután kijövök, gondolkodom egy kicsit, szusszanok egyet, majd egy óra múlva visszamegyek a következő jelenetemet próbálni, addig pedig dolgoznak a többiek.

Ebben a darabban állandóan a színpadon vagyok, ami azt jelenti, hogy tíztől kettőig megállás nélkül kell gondolkodnom, ráadásul van is min, és ez szellemileg borzasztóan fárasztó. Ráadásul a próbákon túl esténként általában előadásom van, ami még sűrűbbé teszi a napjaimat.

- Miből merít energiát ebben a strapás időszakban?

- Egyrészt próbálok eleget aludni, másrészt igyekszem a lehetőségekhez képest minél több időt együtt tölteni a szeretteimmel, mert ha velük együtt vagyok, az mindig nagyon jó, és maximálisan kikapcsol. Sajnos azt kell mondanom, hogy emellett minden más ügy - úgymint a barátságok ápolása, a bevásárlásba való besegítés vagy éppen a rendrakás az autóban - harmad- vagy negyedragú kérdéssé minősülnek ezekben a hetekben, és ezért a bemutatóhoz közeledve időnként rám tör egy ilyen "jesszus, sose lesz időm semmire"-hangulat, merthogy ilyenkor tényleg minden erőmmel és idegszálammal a munkámra összpontosítok.

Képek forrása: Thália Színház/Csatáry-Nagy Krisztina

Még nincs hozzászólás
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.