kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Tényleg el lehet hízni a fogamzásgátlótól? A nőgyógyász válaszol

Tényleg el lehet hízni a fogamzásgátlótól? A nőgyógyász válaszol

A fogamzásgátló tabletta az egyik legmegbízhatóbb védekező módszer, de sok tévhit kering róla.

Szerző: Varró Orsi
Forrás: Femina.hu

A fogamzásgátló tabletta az egyik legbiztonságosabb fogamzásgátló módszer, amennyiben stabil párkapcsolatban élsz - ha még nincs állandó partnered, akiben maximálisan megbízol, akkor természetesen az óvszer a legjobb megoldás, ez ugyanis a nemi úton terjedő betegségekkel szemben is védelmet nyújt.

Mivel az antibébi-tabletták hormont tartalmaznak, és leállítják a peteérést, sokan ódzkodnak tőlük - ráadásul a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban sok tévhit is kering a lányok között. Nőgyógyász szakértőnk most eloszlat néhányat.

Kérdés: Tényleg meg lehet hízni a fogamzásgátló tablettától?

A nőgyógyász válasza:

A modern, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettáktól maximum egy-két kilogrammot lehet hízni. Ez egészen biztos, sok ezer nőn végzett tanulmányok támasztják alá. Ha valaki ennél többet hízott, akkor az biztosan nem a tabletta miatt van, hanem más okok állnak a háttérben.

Kérdés: A fogamzásgátló mellett előfordulhat rendszertelen pecsételővérzés?

A nőgyógyász válasza:

Igen, ez főleg az első időszakban előfordulhat. Minél hosszabb ideig szed valaki fogamzásgátló tablettát, annál kevésbé valószínű, hogy előforduljanak ilyen pecsételővérzések. Nagyon ritkán olyan is megtörténik, hogy valaki bármilyen tabletta mellett és még tartós szedés után is pecsételget. Ez valóban kellemetlen, ilyenkor más védekezési módszert kell választani.

Gyakori fogamzásgátló módszerek
Gyakori fogamzásgátló módszerek
7 dolog, amit tudnod kell a szexről10 ok, amiért szeretjük az őszt9 dolog, amihez jogod van a sulibanTermészetes módszerek menstruációs görcsök enyhítésére10 dolog, amiről soha ne posztolj Facebookon: később megbánnád!10 tárgy a szobába, ami elhozza a szerelmet az életedbeSokat veszekszetek? Így kezeld a szüleidet!Iskolai babonák, hogy eggyel jobb jegyet kapj7 fotó, ami szebbé teszi a napodat: ők a legjobb pasik 30 alatt!7 árulkodó jel, hogy a pasinak csak szexre kellesz

Kérdés: Igaz, hogy ha valaki túl sokáig szed fogamzásgátlót, az később nem tud majd teherbe esni?

A nőgyógyász válasza:

A legújabb vizsgálatok azt igazolják, hogy még a nagyon hosszú távú tablettaszedésnek sincsenek kóros következményei, és szünetet sem kell tartani. Az egyetlen dolog, amire talán célszerű figyelni, hogy ha valaki teherbe szeretne esni, és abbahagyja a tabletta szedését, három hónapig érdemes nem hormonális fogamzásgátló módszert - például óvszert - alkalmazni.

Kérdés: Ha erős a menstruációm, és sokat görcsölök, akkor segíthet, ha fogamzásgátlót szedek?

A nőgyógyász válasza:

Igen, a fogamzásgátló tabletta általában csökkenti a menstruáció mennyiségét, egyeseknél teljesen meg is szűnik a vérzés, ez alkati kérdés. Az erős, fájdalmas menstruációval egyébként is érdemes felkeresni egy nőgyógyászt, aki segít megtalálni a számodra legideálisabb kezelést.

Még nincs hozzászólás

7 jel, amiből tudhatod, hogy a srác nem vesz téged komolyan - Vedd észre őket!

Vajon ő is a fellegekben jár? Vagy csak egy futó kalandként tekint rád?
Terasz

Szex védekezés nélkül: 72 órán belül még megelőzheted a bajt

Jobb előre gondolkodni, de, ha a dolgok mégsem a terv szerint alakultak, még mindig van remény.
Terasz
Sminkiskola

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.