kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Telefonadó: így lázad a nép Matolcsy 2 forintja ellen

Telefonadó: így lázad a nép Matolcsy 2 forintja ellen

Az emberek blogokon, kommentekben lázadnak, szinte mindenki az adóelkerülésen gondolkodik.

Szerző: Oroszi Babett
Forrás: Femina.hu

Először az origo.hu szellőztette meg, aztán a konvergenciaprogramban a kormány is elismerte, hogy percenkénti, sms-enkénti 2 forintos telefonadót tervez bevezetni már idén júliustól.

Skype, Viber

A telefonadóról számtalan cikk, blogbejegyzés született. Az írásokhoz érkező több száz komment alapján kijelenthető, szinte mindenki azon kezdett el gondolkodni, hogyan tudná elkerülni a 2 forintos pluszbefizetést.

A kommentelők között találtunk olyat, aki már most lemondta vezetékes telefonjának előfizetését, mivel eddig csak azért tartotta meg, mert ingyen beszélhetett barátaival, szeretteivel a vonalon. 

Többen kevésbé drasztikus megoldásban gondolkodnak, az előfizetés megszüntetése helyett az internetes telefonálásra, illetve a Viberen keresztül az ingyenes, szintén internetalapú sms-ezésre helyeznék a hangsúlyt, ráadásul nemcsak azért a bizonyos 2 forintos pluszköltségét, egyszerűen csak azért, mert "nem akarnak még 2 forintot sem Matolcsynak adni", hogy finanszírozzák "a dilettáns gazdaságpolitika" költségeit.

Íme, egy jellemző komment az egyik blogról:

"A tervezett két forint nem vágna földhöz, sőt, segítene spórolni annyiban, hogy esetleg mikor a boltban vagyok, nem beszélek az otthoniakkal négy-öt-hat-tíz alkalommal, hogy mit vegyek, hanem lediktáltatnám egy tételben. Viszont a tudat miatt, hogy le akarnak venni, tiltakozni fogok, és optimalizálni a hívásaimat, ami miatt nem csak a 2 Ft többlet sem folyik be utánam, hanem még az ÁFA is kevesebb lesz. Ma estétől a skype automatikusan indul a géppel, csökkentve az adófizetési kötelezettségemet. Ez után még az olyan hívások is kiesnek a körből, hogy lépj fel a skype-ra!"

Vannak olyanok is, akik úgy vélekednek: ez a 2 forint nem fogja a telefonálási szokásokat átalakítani, főleg, mert például a Skype még mindig nem tud tökéletes minőségű telefonbeszélgetést nyújtani.

Ezért kell többet fizetned 2012-től
Ezért kell többet fizetned 2012-től
A második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntései2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekbenPolitikusok válásaiOrbán Viktor nem szégyelli a szenvedélyétFotók - Így focizik Orbán ViktorA kormány szerint sokkal könnyebb lesz a családok életeA politikusok is pihennek néhaBajnai Gordon, ahogy csak ritkán látodKépek! Tüntetések országszerteÍgy nézett ki Devecser a katasztrófa után

"Azért mindegyik ilyen poszt elfelejti kihangsúlyozni, hogy a mobilnetes skypeolás városon kivül/mozgó járművön nem igazán működik rendesen.
Ha engem hivnak/én hivok valakit, akkor nem akarok 20 évvel ezelőtti hangminőséget, és állandó újratárcsázást... inkább kifizetem a +2 Ft-ot, amit remélem gyógyszerre költ Kuszaszem" - írja egy másik kommentelő.

15 ezerről 20 ezer forint

Hogy a többség hogy dönt végül, az majd csak az adó bevezetése után derül ki. Ami biztos, hogy például egy olyan, most még havi 15 ezer forintba kerülő előfizetésnél, amiben 800 perc lebeszélhető, további 800 sms elküldhető, és extraként további 800 sms vagy perc felhasználható, a díj az 15 ezer forintról hirtelen 20 ezer forintra emelkedik - 4800 forint lesz a pluszadó -, vagyis harmadával nagyobb összeg szerepel majd a számlán, mint azelőtt.

Előfizetés-alapú adó miatt lobbiznak a távközlési cégek

Közben a távközlési cégek egy olyan megoldásért lobbiznak a kormánynál az Index értesülései szerint, ami lehetetlenné tenné az adóelkerülést. Ez lenne az előfizetés-alapú adó.

A lap szerint több távközlési vállalat is próbálja elérni a kormánynál, hogy forgalomalapú díjazás helyett inkább előfizetésenként vesse ki a tervezett telefonadót.

Ez előfizetésenként a lap számításai szerint 300 forint lenne, ami főként azoknak fájna, akiknek most alig 1-2 ezer forintba kerül az előfizetése.

A kommenteket nem korrektúráztuk, azokat változtatás nélkül közöltük.

170 hozzászólás
laposvas       2012-08-09 16:50
171.
elsején jött az sms, hogy töltsem fel a kártyámat, mert nem fedezi a "dominónap" vagy milyen kedvezményes csomagot, vagyis a havi 450,- vagy már nem is tudom mennyi összeget. azóta sem töltöttem fel. pont leszarom. aki akar felhív, és ott a facebook ... tovább »
AAnyUU       2012-08-09 14:35
170.
Az egyszerű tények: Megkaptam a szolgáltatómtól az első telefonadós számlát: 2.300 Ft szolgáltatás (nettó előfizetési díj) után fizetek 385 ft tel.adót (KEDVEZMÉNNYEL!!!) és a kétszeri ÁFÁt. Számszerűen a 2.300 Ft adója 1.111 Ft... Köszönöm királyun... tovább »
Mariann70       2012-07-05 15:11
169.
Egyetértek.
válasz a 168. kommentre (kn5077a - 07-04)

Milyen formájú a popsid? Ebben a nadrágban lesz tökéletes

Kicsi? Nagy? Lapos vagy gömbölyded? Minden fenékformához létezik egy előnyös nadrágfazon!
Szépség és divat
Anya és gyerek

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.