kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Szent Erik svéd király

Nem úgy halt meg, ahogy hitted! Brutálisan meggyilkolták a svéd királyt
Most derült ki!

Szent Erik nem egy csatában vesztette életét.

Forrás: Femina.hu

IX. Erik svéd király halálának körülményeit egészen idáig homály fedte: keringtek ugyan legendák és elméletek róla, de korabeli források nem említették.

Szent Erik koponyája és koronája

Egy 1290-ben született feljegyzés az egyetlen írás, amely az 1156-ban született uralkodó utolsó perceiről szól, és idáig nem lehetett tudni, van-e alapja.

Megvizsgálták a csontokat

Két lehetséges elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy hogyan vesztette életét az azóta Svédország védőszentjévé avatott IX. Erik Jedvardsson király, aki jóságos térítőként és törvényhozóként volt ismert. Az egyik feltevés, hogy az uralkodó csatában hunyt el, a másik pedig egy legenda, amelyet Erik halálának vélt, 1160-as időpontjához képest 130 évvel később vetettek papírra.

Eszerint a király erőszakos halált halt: ellenfelei a dán trónkövetelő, Magnus Henriksson vezetésével éppen akkor támadták meg, amikor Krisztus mennybemenetele ünnepén misét hallgatott. Erik a mise után meg akart küzdeni a támadókkal, de túl kevés harcos volt vele. Támadói leterítették, és egyetlen csapással átvágták a nyakát.

Az uppsalai egyetem kutatói most úgy döntöttek, hogy utánajárnak a történetnek, és korszerű módszerekkel megvizsgálták Erik fennmaradt csontjait, amit az uppsalai dómban őriznek. A vizsgálat a történészek számára értékes eredményeket hozott.

Gyilkosság áldozata lett a király

Többször is megvizsgálták már Erik földi maradványait, legutóbb 1946-ban, ám a tudomány annyit fejlődött azóta, hogy a mostani módszerekkel sokkal részletesebb képet kaptak a kutatók a hajdani királyról. Kiderült, hogy a két legenda közül az egyik tévedés, a másik viszont igaz: tudományosan alátámasztották, hogy Erik fejét levágták, mert egyes nyakcsigolyákon látszik, hogy azokat átmetszették.

Még azt is bebizonyították, hogy a szent a földön hasalt a végzetes pillanatban, erről a lábán futó sebek iránya tanúskodik. Emellett megállapították, hogy 171 centiméter magas, jól táplált, erős férfi volt, aki körülbelül 35-40 éves korában vesztette életét.

Információ: Wikipédia

2 hozzászólás
agyas       2016-03-19 11:05
3.
A béke poraira szerencséje volt,hogy nem rákban kellett elhunynia,mennyi szenvedéstől szabadult meg!!
obsitos       2016-03-19 09:09
2.
Mindössze 14 évig jártam különböző iskolákba, de elfelejtették  a dicső történelem tanárok még csak megemlíteni is Szent Erik királyt,  a piszkok ! Utoljára Vörös Eriket hallottam, de Ő viking volt, biztosan haonlóan halt meg ! Azért jó volt elolva... tovább »

Új állatok felfedezése

Több mint 200 új fajt fedeztek fel a kelet-himalájai régióban.
Terasz

6000 éves várost tártak fel Bulgáriában

Bulgáriában hatezer éves várost tártak fel, a hozzá tartozó temetővel.
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.