kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Gyurcsány plágiumügye: így védte Selmeczi a delikvenst

Gyurcsány plágiumügye: így védte Selmeczi a delikvenst

Selmeczi Schmitt esetében nem szólított fel lemondásra, most mégis. Mi történhetett?

Szerző: Oroszi Babett
Forrás: Femina.hu

Parlamenti beszédében új államfőnk, Áder János a kettős mérce alkalmazása ellen szólt, mint kérte, "egyszer az életben álljunk meg egy percre, és kérdezzük meg önmagunktól: vajon hova juthatunk egymás teljesítményének állandó semmibevételével, az igazság relativizálásával, egymás lekicsinylésével vagy épp a kettős mérce állandó alkalmazásával?"

Schmitt Pál
Gyurcsány Ferenc

Nem tudni, hogy a kettős mérce kapcsán Áder az elmúlt napok eseményeire gondolt-e, annyi bizonyos, hogy az alig pár héttel ezelőtti állapothoz képest a plágiumvád megítélése nagyot változott a fideszes politikusok körében.

Pár hónapja még minősíthetetlen bulvárkacsa volt egy plágiumvád

- Minősíthetetlen bulvárkacsa - így reagált még január közepén Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő arra a hírre, hogy a köztársasági elnök kisdoktori disszertációjának nagy része lopás.

Szijjártó Péter akkor azt közölte, méltatlannak tartja, hogy egy ilyen bulvárkacsába próbálják belekeverni a köztársasági elnököt, hozzátette továbbá, hogy szerinte "kissé gyanús és meglehetősen furcsa az ügy időzítése, hiszen egy nappal azután került nyilvánosságra ez a bulvárkacsa, hogy az államfő a diplomáciai vezetőknek tartott fogadáson nagyon határozottan kiállt Magyarország mellett a támadásokkal szemben.

Vajon a Hír TV riporterei is tollforgató terroristák?

- Legyen bármilyen kimenetele ennek az ügynek, az nem Schmitt Pálról szól, még csak véletlenül sem szól Schmitt Pál tudományos teljesítményéről, az ennek a kormányzó erőnek a lejáratására irányuló szándékról szól - folytatta februárban Kövér László házelnök, aki már a lemondás után a plágiumot felderítő újságírókat nyikhaj, senkiházi, tollforgató terroristának nevezte.

A témában megszólalt a Fidesz-frakció is, hangsúlyozva, hogy véleményük szerint egy tudományos munkát nem politikusoknak, hanem a témában jártas szakértőknek kell minősíteni. A tényfeltáró jelentés nyilvánosságra kerülése után Gulyás Gergely fideszes képviselő szintén nem foglalt állást, ehelyett azt mondta, meg kell várni a Semmelweis Egyetem döntését az ügyben.

 

A párt részéről pedig Selmeczi Gabriella az Index azon a kérdésére, hogy mit kellene tennie Schmitt Pálnak, ha kiderül, hogy plagizált, annyit mondott: "a történelemben nincsen ha”.

Gyurcsány is tagad, perrel fenyeget

Április végén aztán nagyot fordult a világ, hiszen Schmitt Páléhoz hasonló plágiumvád merült fel a régi nagy ellenség, Gyurcsány Ferenc esetében. A Hír TV számolt be arról, hogy a volt miniszterelnök szakdolgozata megegyezhet volt sógora munkájával, bár sem Gyurcsány dolgozata nincs meg, sem a sógor irományát nem mutatták be egyelőre. A plágiumgyanút erősíti ugyanakkor, hogy Gyurcsány ugyanazzal a címmel adta be dolgozatát, mint a sógor, és a bírálatok alapján ugyanazokat a hibákat is követhette el. Gyurcsány, csakúgy, mint Schmitt, tagad, perrel fenyeget, ebben nincs nagy különbség, ami viszont szembetűnő, az az, hogy ebben az ügyben mennyire másként reagál mind a KDNP, mind a Fidesz.

Mondjon le! Nem Schmitt, Gyurcsány

A Fidesz például ezúttal olyat tett, amit Schmitt esetében egyszer sem: lemondásra szólították fel a plágiummal vádolt delikvenst. Selmeczi Gabriella, aki szerint a történelemben nincs olyan, hogy ha, most azt közölte: ha a miniszterelnök nem hárítja el az őt ért vádakat, akkor a közéletből távoznia kell.

Selmeczi Gabriella, MTI Fotó: Beliczay László

Külön érdekes, hogy Selmeczi kitért arra is: véleménye szerint Gyurcsány Ferenc összeesküvés-elméleteket gyárt, amit be kellene fejeznie. A Fidesz szóvivője arról már nem beszélt, hogy hogyan vélekedik Szijjártó korábbi nyilatkozatáról, melyben az a Schmitt-ügy kapcsán - Gyurcsányhoz hasonlóan - politikai támadást sejtett.

A Schmitt-ügyben végig a köztársasági mellett álló KDNP ennél is tovább ment, ők ugyanis a tisztázást sem várnák meg. Mint közölték, jobb, ha a kormányfő még most visszavonul, és otthoni magányában keresi tovább az egyetemről megmagyarázhatatlan módon eltűnt szakdolgozatának saját példányát.

Lapunk megkereste a Fideszt és a KDNP-t, hogy megtudja: mi a különbség a két ügy között, ha Schmitt Pált nem szólították fel lemondásra egy ugyanilyen ügyben, akkor Gyurcsány Ferenctől miért kérik ezt, választ azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk. Ezt magyarázhatja az idő rövidsége is, az e-mailt ugyanis hétfő délután küldtük el. Amint megérkezik a válasz, természetesen közöljük.

Mostantól ciki lesz DK-snak lenni?

Az is izgalmas egyébként, hogy anno Gyurcsány Ferenc hogyan reagált a Schmitt-ügyre.

Vezető politikusaink - Tarlóstól Vonáig
Vezető politikusaink - Tarlóstól Vonáig
Magyar miniszterelnökök a rendszerváltás ótaA politikusok is pihennek néhaOrbán Viktor nem szégyelli a szenvedélyétFotók! Áder János, ahogy csak ritkán láthatodA második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntéseiFotók - Így focizik Orbán Viktor2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekbenOrbán Viktor belföldi útjai képekbenA kormány szerint sokkal könnyebb lesz a családok életeBajnai Gordon, ahogy csak ritkán látod

- Mostantól ciki lesz jobboldalinak lenni - vélekedett a volt miniszterelnök, miután bebizonyosodott, hogy megáll a plágiumvád Schmitt ellen. Ha kíváncsi vagy arra, hogy Gyurcsány alig egy hónapja még hogyan vélekedett, az alábbi videóban megnézheted.

A leadkép forrása: MTI Fotó, Beliczay László.

24 hozzászólás
satya57       2012-05-04 03:53
25.
Országimázst javitsunk mi és a politikusok???? Hol van olyan,hogy a bünösnek kell az ártatlanságát bizonyítani.Ez már nevetséges ami a Magyar politikában folyik.Nem kötödöm egyik párthoz sem,de jó lenne ha a kis emberek életét is megkönnyitenék már.... tovább »
coni       2012-05-03 17:34
24.
"Mostantól ciki lesz jobboldalinak lenni - vélekedett a volt miniszterelnök, miután bebizonyosodott, hogy megáll a plágiumvád Schmitt ellen."   Külföldön járva vagy a hazai média színvonalát tekintve azt tapasztalom, hogy mostantól ciki magyarnak l... tovább »
astron       2012-05-03 16:48
23.
Szerintem itt arról van szó,hogy bemutatást kaphatott mindneki hogy kár vádaskodni,mert mindenkinek van rejtegetnivalója. ha schmidnek mennie kellett,akkor takarodjon gyurcsány is.

Fotó! Schmitt Pál megmutatta magát

Összefoglalónkban megmutatjuk Schmitt Pál lemondott államfőt, a Die Hard 5 forgatását és Hoffmann Rózsa ideiglenes osztályfőnököt.
Terasz

Így védte még szerdán Schmitt Pált a fideszes Gulyás Gergely - A hét interjúja

Szerdán már mindenki tudta, hogy Schmitt másolt. Gulyás is.
Terasz
Változások és jogszabályok

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.