kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Piri reisz térképe

Félelmetes! Ez a férfi olyasmit tudott, amire az emberiség csak 300 évvel később jött rá

Fontos dolgokat vetett papírra a férfi, aki megelőzte a korát.

Forrás: Femina.hu

1929-ben az isztambuli Topkapi-palota irattárában dolgozó kutatók egy térképmaradványra bukkantak, ám a leletnek egészen az ötvenes évekig nem tulajdonítottak jelentőséget. 1956-ban aztán egy török tengerésztiszt egy másolatot adott ajándékba az amerikai haditengerészet térképészeti hivatalának, és ekkor már a legnevesebb földrajztudósok figyelmét is felkeltette a rajz. Kiderült, hogy a világtérképet egy oszmán török tengernagy és térképész, Piri reisz készítette 1513-ban, ám olyasmit is jelölt rajta, amit a tudomány akkori állása szerint még nem sejthetett volna. Íme, a térkép!

Ennyi maradt Piri reisz 1513-as, feltehetően őz- vagy gazellabőrre festett világtérképéből: egy 65×90 centiméteres darab, melynek jobb felső részén Afrika, bal oldalon pedig Dél-Amerika partvonala látható. Ezeken kívül rejtélyes módon megjelenik rajta az Antarktisz partvonala is, annak ellenére, hogy azt csak az 1800-as években fedezték fel.

Forrás: hu.wikipedia.org
Kattints a képre a nagyításhoz!
Kattints a képre a nagyításhoz!
Kattints a képre a nagyításhoz!
Kattints a képre a nagyításhoz!
Kattints a képre a nagyításhoz!
1 / 4

Még több érdekes papír a múltból

A Himnusz eredeti kéziratát a Széchenyi könyvtárban őrzik, de mivel közkincs, most nálunk is megnézheted a kottával együtt!

A legfontosabb tudnivalók a munkaügyi perről

Úgy érzed, a munkaadód nem éppen a Munka Törvénykönyvében foglaltak szerint jár el? Ha a helyzetet másképp nem tudod megoldani, munkaügyi pert is indíthatsz. Szakértőnktől megtudhatod, hogyan és mikor tanácsos ezt a megoldást választanod.

Még nincs hozzászólás

Indiai pálmalevél kéziratok

Tudni akarod, hogyan alakul az életed? Van rá lehetőség!
Terasz
Terasz dokumentumtár
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.