kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Tízmilliókkal támogatja az örökbefogadást a kormány

Tízmilliókkal támogatja az örökbefogadást a kormány

A népszerűsítésre ítéltek meg 25 millió forintot. Egyre több a meddő pár, egyszerűsödött az eljárás.

Szerző: MTI/Femina
Forrás: MTI

Országos programsorozat indul az örökbefogadás lehetőségének népszerűsítésére, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 25 millió forintot biztosít egyedi támogatásként az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítványnak - Ágota - e célra - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

Az alapítvány országos, 2013. május 31-ig tartó programsorozatot indít, a közlemény szerint ennek célja a népszerűsítés mellett a nevelőszülővé és befogadó szülővé válásra való felkészülés segítése, az élet szentségének védelme. A programsorozat keretében konferenciákat, előadásokat tartanak több helyszínen.

Egyre több a meddő pár

Felmérések szerint egyre több meddő pár van Magyarországon, akik nem tudnak gyermeket vállalni. A rendelkezésre álló adatok szerint 2002-ben még 836 örökbefogadás volt, majd ez a szám folyamatosan csökkent a következő években, de 2011-ben már ismét nyolcszáz fölé emelkedett.

A kormány több eszközzel próbál tenni az örökbefogadás népszerűsítéséért. Egyszerűsítették az örökbefogadási eljárást, bevezették az örökbefogadói gyes intézményét, amely alapján  azok, akik három-hat éves gyermeket fogadnak örökbe, fél évig otthon maradhatnak a gyermekkel.

Könnyebb lett az apai elismerés jegyzőkönyvbe foglalása, így az bármely gyámhatóságnál, kormányablaknál, külföldön a tiszteletbeli konzulnál is intézhető. Emellett az új szabályozás - az eddigiekkel szemben - lehetőséget biztosít arra, az örökbefogadott felkeresse a vér szerinti testvérét anélkül, hogy ahhoz a vér szerinti szülők hozzájárulását kérné.

A második Orbán-kormány női tagjai
A második Orbán-kormány női tagjai
Orbán Viktor nem szégyelli a szenvedélyétA politikusok is pihennek néhaKépek! Tüntetések országszerteA második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntéseiFotók - Így focizik Orbán Viktor2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekbenPolitikusok válásaiA kormány szerint sokkal könnyebb lesz a családok életeBajnai Gordon, ahogy csak ritkán látodÍgy nézett ki Devecser a katasztrófa után

További változások

Bővül a származás megismeréséhez való jog is, hiszen a gyámhatóság köteles lesz tájékoztatni a kérelmezőt arról, hogy őt örökbe fogadták-e, él-e a vér szerinti szülője, illetve van-e testvére, féltestvére.

Új elem, hogy a vér szerinti szülő egészségügyi adatairól a gyámhatóság az adatkezelőtől való adatlekéréssel, anonimizált formában - az örökbefogadott kérelmére - tájékoztatja az örökbefogadottat, illetve annak törvényes képviselőjét.

Ez eddig a vér szerinti szülő felkutatásával valósulhatott meg. Egyszerűsödik a külföldön történt örökbefogadás hazai elismerése is. A hatóságok névváltozatási kérelmek formájában évente 25-30 ilyen üggyel szembesülnek.

4 hozzászólás
kata77       2013-01-31 15:45
5.
Sziasztok!En az angliai orokbe fogadasrol szeretnek tobb informaciot megtudni.Sajnos nekem mar 18 eve nem sikerul teherbe esnem,es arra az elhatarozasra jutottunk a ferjemmel,hogy megprobalunk orokbe fogadni egy gyermeket,de nem tudjuk hogy pontossan... tovább »
válasz a 4. kommentre (kiss281 - 01-07)
kiss281       2013-01-07 16:13
4.
Mi tavaly januárban fogadtunk örökbe egy újszülött babát. Kb. két évet vártunk rá, de előtte többször is ajánlott ki gyermekeket ( 1-6 év közöttiek voltak) a helyi tegyesz. Nekem akkor úgy tűnt, hogy az állam minél előbb meg akar szabadulni a gyermek... tovább »
válasz a 2. kommentre (megjegyzes - 01-06)
Drea       2013-01-07 02:11
3.
Semmi gond,az EU-n belul is lehet orokbe fogadni Pl.angliaban,mar holnap,minden gond nelkul,a gyerek 18 eves koraig heti 500 font fizetest adnak,a leheto legmagasabb juttatasokat,es 10 ezer fontot,a gyerek 18 eves koraban. Nem muszaly ezt Magyar-ors... tovább »
válasz a 2. kommentre (megjegyzes - 01-06)

Dúró Dóra terhes

Dúró Dóra második gyermeke májusban érkezik, Bertha Szilvia a nyolcadik hónapban van.
Terasz

Képek! Dúró Dóra és kislánya, Gyurcsány és a Sukoró-ügy

Heti képes összefoglaló a legérdekesebb eseményekről, Gyurcsánytól Dúró Dóráig.
Terasz
Anya és gyerek

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.