kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Kiderült: egy újabb segély megszüntetését tervezi Matolcsy

Kiderült: egy újabb segély megszüntetését tervezi Matolcsy
Ez a támogatás szűnhet meg

Várhatóan búcsút mondhatunk a helyi ápolási díjnak is.

Szerző: Oroszi Babett
Forrás: Femina.hu

A kormány tavaly már megvonta azt a jogot az önkormányzatoktól, hogy méltányosság alapján állapíthassanak meg helyi lakásfenntartási támogatást a rászorultaknak, ezen kívül mintegy 10 milliárd forinttal csökkentették a "méltányossági segélyekhez" való hozzájárulást is.

A gyakorlat várhatóan folytatódik, a konvergenciaprogramban ugyanis azt írják, "továbblépésként 2013-tól mindössze egyetlen krízissegélyezés maradna az önkormányzatok saját hatáskörében". Az a dokumentumból nem derül ki, hogy melyik lesz ez a segély.

Nehéz az értelmezés

Egy önkormányzati forrással beszélgetve kiderült, a konvergenciaprogramban szereplő mondatokat nem tudja értelmezni, olyan ugyanis nincs, hogy krízissegély - volt a válság után, de azóta már megszűnt -, és nincs külön olyan kategória sem, hogy méltányossági segély.

Az önkormányzatokat bizonyos segélyek kifizetésére kötelezik, ilyen egyébként a lakásfenntartási támogatás is, amit most is kötelezően kell adni, a tiltás csak a helyben megállapított segélyre vonatkozik.

Emellett vannak olyan támogatások, melyeket rászorultság alapján, saját hatáskörben nyújthat az önkormányzat: Debrecenben például a 65 év felettiek öt alkalommal ingyen látogathatják a város gyógyfürdőjét, strandfürdőjét.

Az önkormányzat támogatja a hármas vagy többes ikrek szüleit is - három éven át gyermekenként havi 5 ezer forinttal -, és a városban van továbbá úgynevezett kelengyetámogatás, ami 15 ezer forint. Mindemellett lehetőség van igényelni rászorultsági közgyógyellátást is. Az itt élő tehetséges gyerekek tíz hónapon keresztül 5 ezer forintot kapnak, a 101. életévüket betöltő polgárok pedig egy alkalommal 50 ezer forintot. Az önkormányzat emellett beszáll a 70. életévüket betöltők szemétszállítási díjába is.

Kerestük a Belügyminisztérium önkormányzatokkal foglalkozó államtitkárságát, hogy megtudjuk, Matolcsy György mit is érthetett az alatt, hogy méltányossági segély, ám ezt a BM sajtóosztályán nem tudták megmondani. A BM-től a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz irányítottak minket, magyarázatuk szerint azért, mert ide tartoznak a szociális ügyek.

Akiknek az élet maga a pokol
Akiknek az élet maga a pokol
Így nézett ki Devecser a katasztrófa utánA második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntései2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekbenÍgy élnek a hajléktalan nőkPolitikusok válásaiA kormány szerint sokkal könnyebb lesz a családok életeOrbán Viktor nem szégyelli a szenvedélyétA politikusok is pihennek néhaBajnai Gordon, ahogy csak ritkán látodKépek! Tüntetések országszerte

A NEFMI sajtóosztálya közölte: "a szociális törvényben szabályozott, méltányossági alapon is adható ellátás a méltányossági ápolási díj és a méltányossági közgyógyellátás". A tervek szerint tehát ezekből az egyik a jövőben teljesen megszűnik.

A konvergenciaprogramban az egyik meg nem nevezett díj megszüntetésének bejelentése után azt írják: a rászorulók ellátásában jelentős az állami szerepvállalás, és háttérbe szorul a hozzátartozók felelőssége - azaz az állam ott is helytáll, ahol egyébként ez például a rászoruló gyermekeitől is elvárható lenne. Ennek megszüntetése, a hozzátartozói felelősség növelése a kormány kifejezett célja. Ebből arra lehet következtetni, hogy a kormány nem a közgyógyellátás, hanem az ápolási díj megszüntetésén gondolkodik.

Helyi közgyógyellátást rászorultsági alapon az a szociálisan nehéz helyzetben lévő személy kaphat, akinek gyógyszerköltsége magasabb, mint havi 7125 forint. A támogatást csak Debrecenben mintegy három-négyezer fő veszi igénybe, a segély maximális összege a városban 12 ezer forint.

Vezető politikusaink - Tarlóstól Vonáig
Vezető politikusaink - Tarlóstól Vonáig
Magyar miniszterelnökök a rendszerváltás ótaFotók - Így focizik Orbán ViktorOrbán Viktor belföldi útjai képekbenFotók! Áder János, ahogy csak ritkán láthatodNői képviselők a parlamentbenKépgaléria! Stohl az ítélethirdetés előtt, közben és utánaOrbán Viktor cipő nélkül dekázgat a Parlament udvaránÍme, a 6,8 milliárd forintból felújított Szent Imre Kórház belülrőlElkészült a mintaház KolontáronPolitikusok és családjuk

A helyi ápolási díj szintén a szociálisan rászorultaknak jár, illetve közülük azoknak a hozzátartozóinak, akik 18. életévét betöltött, tartósan beteg személy gondozását végzik. A méltányosságból megállapított ápolási díj összege 23 600 forint.

Az ápolási díjat több önkormányzat már most megszüntette, így tett Debrecen is, A városban a tartósan beteg - legalább 18 éves - személyek ápolói áprilistól nem kapnak méltányossági támogatást.

Ezt az önkormányzat a Matolcsy által is említett, az önkormányzatok szociális ellátásokra fordítható keretének csökkentésével magyarázta. A súlyosan fogyatékos vagy 18 év alatti, tartósan beteg személy ápolására igénybe vehető ápolási díj továbbra is jár az érintetteknek.

50 hozzászólás
leilacs       2012-10-02 10:40
51.
rettenetes, ami itt folyik.
ditke60       2012-09-28 15:42
50.
Idézek: " a rászorulók ellátásában jelentős az állami szerepvállalás, és háttérbe szorul a hozzátartozók felelőssége - azaz az állam ott is helytáll, ahol egyébként ez például a rászoruló gyermekeitől is elvárható lenne"  A gyermek ha rászoruló szüle... tovább »
harmatos55       2012-09-04 19:34
49.
Üzenem a nemrégiben nyilátkozott doktornőnek aki a rokkantnyugdíjasokról nyilatkozott és kioktatta őket vegye már elő az orvosi eskű szövegét olvassa el és mélyen szégyellje el magát a kollégáival együtt!! Van az a pénz amiért ezt a politika kedvéért... tovább »

Így igényelhetsz önkormányzati lakást - A 3 legfontosabb dolog

A lakásvétel ugyan körülményes, de az árak is jóval a piaci érték alatt lehetnek.
Otthon

Önkormányzatnál dolgozni jó: milliós jutalmakat osztanak

A Főpolgármesteri Hivatal és a Debreceni Önkormányzat sem sajnálja a pénzt, ha jutalmakról van szó.
Terasz
Anya és gyerek

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.