kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Munkaszüneti napok 2012-ben

Munkaszüneti napok 2012-ben
Megszaporodnak a hosszú hétvégék

Sok lesz az ünnepekhez kapcsolt hétvége, de öt szombaton dolgozhatsz.

Forrás: Femina.hu

A pihenőnapok tekintetében a korábbiaknál szerencsésebbnek mondható a 2012-es év, hiszen a munkavállalók szempontjából kedvezőbben oszlanak el a munkaszüneti napok és ünnepek: mivel egy kivételével hétfőre, keddre vagy csütörtökre esnek, nyolc hétvége nyúlik majd hosszabbra.

A Munka Törvénykönyve összesen tíz munkaszüneti napot határoz meg egy évben, mégpedig január 1-jét, március 15-ét, húsvéthétfőt, pünkösdhétfőt, augusztus 20-át, október 23-át, november 1-jét, valamint december 25-ét és 26-át.

 

Október közepén jelent meg a Magyar Közlönyben a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete a 2012. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről, mely szerint öt áthelyezett munkanap lesz. Mégpedig úgy, hogy az ünnepek és a hétvégék közé beékelődött munkanapokat kiadják - tehát meghosszabbítják velük a pihenőidőt -, ám az általuk nyert szabadságot a rendeletben előírt szombati napokon kell majd ledolgozni.

 

A naptár szerinti munkarendtől való eltérés

Az NMG rendelete a kihirdetését követő nyolcadik napon lépett hatályba, és 2012. december 31-éig lesz érvényes. Úgy tűnik, csupán egyetlen áthelyezett munkanapban tér el attól a tervezettől, mely korábban a Kormány.hu oldalán jelent meg. A változtatás ellenére is öt pihenőnappal bővül a munkarend, tehát a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel lehet számolni.

Január-március

Január 1-je sajnos vasárnapra esik, de a csütörtöki március 15-e után plusz pihenőnapnak számít majd a március 16-ai péntek, mely a hétvégével együtt négynapos ünneppé duzzad. A kimaradt pénteket azonban március 24-én, szombaton kell majd ledolgoznod.

Magyar politikusok egykor és most
Magyar politikusok egykor és most
Orbán Viktor nem szégyelli a szenvedélyétA politikusok is pihennek néhaFotók - Így focizik Orbán ViktorMagyar miniszterelnökök a rendszerváltás ótaPolitikusok válásaiA második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntéseiOrbán Viktor cipő nélkül dekázgat a Parlament udvaránOrbán Viktor belföldi útjai képekbenKépek! Uniós országok, ahol még mindig tiltott az abortusz2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekben

Április-május

Mivel május 1-je keddre esik, április 30-án, hétfőn, szintén otthon maradhatsz, vagyis a hétvégével együtt ismét négy napot nyersz majd a regenerálódásra. A rendelettervezetben még a május 5-ei szombat szerepelt munkanapként, később azonban átírták, így a munka ünnepe és a hétvége közé ékelődött, a szabaddá vált napot április 21-én, szombaton szükséges pótolnod. Viszont április 9-én ott lesz a húsvéthétfő, május 28-án pedig a pünkösdhétfő, melyek ismét egy-egy hosszú hétvégét eredményeznek.

Augusztus

Augusztusban nem tér el a munkarend a naptáritól, hiszen az augusztus 20-ai ünnep hétfői napon lesz, így nem ékelődik be áthelyezhető munkanap a hétvége és a munkaszüneti nap közé. Itt a húsvéthoz és a pünkösdhöz hasonlóan háromnapos hétvégét kapunk.

Október

Az október 23-a is egy keddi napot jelez a naptárban, ennek köszönhetően felszabadul a hétfőd, tehát október 20-ától, szombattól élvezheted a hosszú hétvégét. Ám emiatt október 27-én munkába kell állnod, hogy ledolgozd a kölcsönbe kapott október 22-ei pihenőnapot.

November

A csütörtöki halottak napja úgyszintén hosszú hétvégét generál majd, mert a november 2-ai péntek megmarad pihenőnapnak, melynek következményeként november 10-én, szombaton kell majd munkával foglalkoznod.

December

A karácsony 2012-ben ötnapos ünneppé növi ki magát, hiszen december 25-e keddre, míg december 26-a szerdára esik. Ezáltal 24-én már nem kell bemenned a munkahelyedre, vagyis az így nyert háromnapos hétvégéd plusz két nap karácsonnyal bővül. Ám a szabaddá vált hétfő vonzata az, hogy december 15-én muszáj dolgoznod.

Kivételek

Az új évben tehát összesen nyolc hosszú hétvégét karikázhatsz be a naptáradban, ám valójában kilenccel számolhatsz. A Pénzcentrum.hu a Nemzetgazdasági Minisztérium Kommunikációs Titkárságától értesült arról, hogy a szintén hétfői napra eső december 31-e is pihenőnapnak lesz nyilvánítva. Ám, mivel cserébe a következő szombatot kellene ledolgozni, és az már 2013-ba nyúlik át, nem lehet róla rendelkezni a 2012-es rendeletben, ezért nem szerepel benne.

Vezető politikusaink - Tarlóstól Vonáig
Vezető politikusaink - Tarlóstól Vonáig
A kormány szerint sokkal könnyebb lesz a családok életeBajnai Gordon, ahogy csak ritkán látodKépek! Tüntetések országszerteÍgy nézett ki Devecser a katasztrófa utánFotók! Áder János, ahogy csak ritkán láthatodNői képviselők a parlamentbenKépgaléria! Stohl az ítélethirdetés előtt, közben és utánaAkiknek az élet maga a pokolÍme, a 6,8 milliárd forintból felújított Szent Imre Kórház belülrőlElkészült a mintaház Kolontáron

A korábbi évekhez hasonlóan a rendelet hatálya ezúttal sem terjed ki a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatónál, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjére.

Az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók számára pedig július 1-jével bővült a Munka Törvénykönyvében felsorolt munkaszüneti napok köre 2011-ben, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának kezdeményezésére. A törvény a Semmelweis-napot a foglalkoztatási - munkaviszonyban vagy közalkalmazotti - jogviszonyban álló érintett dolgozóknak biztosítja.

6 hozzászólás
FeherRozsa13       2013-03-25 12:20
7.
Szia Sebata, itt a 2013-as: www.femina.hu/terasz/munkaszuneti_napok_2013_ban
válasz az 5. kommentre (sabata - 03-25)
Cinderella       2013-03-25 11:01
6.
Ha megnézed, ez egy tavalyi cikk, szóval akkor még aktuális volt.
válasz az 5. kommentre (sabata - 03-25)
sabata       2013-03-25 06:53
5.
..bocsánat de nem 2013-at írunk, vagy a pártunk és kormányunknál vissza felé forog az idő kereke??

Ez vár ránk jövőre: új pártok, új törvények - Heti összefoglaló

A héten több új részletet is megismerhettünk a készülő törvénytervezetekből.
Terasz

Nagy a baj: százmilliókkal csökkentette a támogatást a minisztérium

Veszélyben a téli hajléktalanellátás, mert kevesebb a pénz.
Terasz
Anya és gyerek

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.