kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Munkahelyvédelmi akcióterv

Munkahelyvédelmi akcióterv: most akkor kinek mennyi jár?

Sokan érdeklődnek a munkahelyvédelmi akcióterv iránt, tudj meg róla mindent.

Szerző: Oroszi Babett
Forrás: Femina.hu

A kormány eddigi tervei közül a legtöbbet talán a munkahelyvédelmi akciótervtől vár. Cikkünkben a kormany.hu-n található hivatalos tájékoztatás alapján bemutatjuk a terv munkavállalókra vonatkozó részleteit.

Kit érint?

Az akcióterv eredményeként a munkáltatók kedvezményeket kapnak a szociális hozzájárulási adóból és a szakképzési hozzájárulásból. Ezeket az alábbi csoportok esetében vehetik igénybe.

 • 25 év alattiak.
 • 55 év felettiek.
 • Szakképzetlenek.
 • Tartós álláskeresők.
 • Kisgyerekes munkavállalók.

Milyen kedvezményt kapnak a 25 év alattiak?

A 25 év alattiak után után a munkáltatónak a 27%-os szociális hozzájárulás helyett, illetve a 1,5%-os szakképzési hozzájárulás helyett összesen 14%-os adót kell fizetni. Tehát a járulékkedvezmény mértéke 14,5%.

Nő a kedvezmény mértéke, ha az alkalmazott 25 év alatti fiatal pályakezdőnek minősül. Ebben az esetben a munkáltató két éven keresztül teljes mentességet élvez a munkáltatói közteher megfizetése alól.

Ki minősül pályakezdőnek?

Pályakezdőnek az minősül, aki legfeljebb 180 nap biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal rendelkezik. Vagyis a 180 napba nem számít be az alkalmi, idénymunka és az iskolaszövetkezetben végzett munka.

Mit kapnak az 55 év felettiek?

Ugyanazt, amit a 25 év alattiak, tehát a 28,5% helyett utánuk 14%-ot kell fizetni.

A második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntései
A második Orbán-kormány legmeghatározóbb döntései
Orbán Viktor nem szégyelli a szenvedélyétFotók - Így focizik Orbán Viktor2011 őszének legizgalmasabb közéleti pillanatai képekbenA kormány szerint sokkal könnyebb lesz a családok életeA politikusok is pihennek néhaVezető politikusaink - Tarlóstól VonáigOrbán Viktor cipő nélkül dekázgat a Parlament udvaránÍme, a 6,8 milliárd forintból felújított Szent Imre Kórház belülrőlMagyar miniszterelnökök a rendszerváltás ótaOrbán Viktor belföldi útjai képekben

Mit kapnak a szakképzettség nélküliek?

Ugynazt, amit a 25 év alattiak és az 55 év felettiek, tehát a 28,5% helyett utánuk 14%-ot kell fizetni.

Kik tartoznak a szakképzetlenek közé?

Takarítók, ablaktisztítók, kukások, szemétgyűjtők, rakodók, pultfeltöltők, árufeltöltők, kézi csomagolók, portások, őrök, mérőóra-leolvasók, gyorséttermi eladók, hordárok, csomagkihordók, konyhai kisegítők, háztartási alkalmazottak, parkolóőrök, pedálos vagy kézi hajtású gépek vezetői, kubikosok.

Egy szakképzetlen dolgozó meddig kapja a kedvezményt?

Addig, amíg szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatják.

Mit kapnak a tartós munkanélküliek?

Utánuk a munkáltatói közteher mértéke a foglalkoztatás első két évében 28,5% helyett 0%, a harmadik évben 14%.

Kik számítanak tartós munkanélkülinek?

Azok, akiket a foglalkoztatását megelőző kilenc hónapban legalább hat hónapig álláskeresőként tartott nyilván a munkaügyi központ.

Mi van azokkal, akiket közben közmunkára küldtek?

A közfoglalkoztatási jogviszony alatt a munkavállaló nem számít álláskeresőnek, a törvény előírása alapján azonban a kilenc hónapos referencia-időszak meghosszabbodik a közfoglalkoztatás időtartamával, így a munkavállaló nem veszíti el a közfoglalkoztatást megelőzően, álláskeresőként szerzett jogosultsági idejét.

Mit kapnak a kismamák?

A gyermekgondozási díj folyósítását követően, illetve a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy azt követően foglalkoztatott munkavállalók után a foglalkoztatás első két évében a munkáltatói teher 28,5% helyett 0%, a foglalkoztatás harmadik évében 14%.

Kik számítanak kismamának?

Akik gyest kaptak, gyedet vagy gyermeknevelési támogatást.

Egy kismama meddig igényelheti a támogatást, a gyermek hány éves koráig?

A kedvezmény érvényesítésének végső időpontja minden esetben az ellátás  megszűnését követő 45. hónap utolsó napja. Ez több mint három és fél év. Ha gyessel számolunk, akkor az három évig jár, tehát a kismama a gyermek hat és fél éves koráig igényelheti. Akkor is, ha közben már talált munkát, bár ebben az esetben azt kell nézni, mikor szűnt meg a támogatás, és ehhez kell hozzáadni a 45 hónapot.

Mekkora fizetésig jár?

Te bármennyit kereshetsz, ilyen korlát nincs, viszont a munkáltató csak 100 ezer forintos bruttó bérig érvényesítheti a kedvezményt. Tehát hiába keresel többet, nem kapsz több kedvezményt, csak annyit, amennyi 100 ezer forintig jár.

Mi van, ha kevesebbet keresek, mint bruttó 100 ezer forint?

Akkor addig jár a kedvezmény, amennyit keresel. Például havi bruttó 95 ezer forintonál legfeljebb 95 ezer forintig.

Csak az veheti igénybe a kedvezményt, akinek nincs munkája?

Nem, az akció nemcsak az új alkalmazottakra, hanem a jelenleg foglalkoztatottakra is érvényes.

Milyen papírokat kell beszereznem?

25 év alatti és 55 év feletti munkavállalóknál, valamint a szakképzettséggel nem rendelkezőknél a kedvezmény érvényesítéséhez nincs szükség külön igazolás kiállítására. Tartósan álláskereső, illetve kisgyermekes munkavállaló alkalmazása esetén a munkáltatónak rendelkeznie kell a jogosultság fennállását tanúsító igazolással. Ezt az igazolást az alkalmazott tartósan álláskereső személy könnyedén beszerezheti a munkaügyi központtól, illetve a kisgyermekes munkavállaló az anyasági ellátást folyósító szervtől.

Nőtt a nettó béred 2012-ben?
vagy

Mi van, ha részmunkaidőben dolgozom, vagy arra vesznek fel?

A kedvezmény részmunkaidő esetén is ugyanúgy jár azzal a feltétellel, hogy az igénybe vehető kedvezmény felső bruttó 100 ezer forintos plafonját a részmunkaidő és a teljes munkaidő arányában csökkenteni kell. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkáltató a napi hat órában foglalkoztatott után bruttó 75 ezer forintig, a napi négy órában foglalkoztatott után bruttó 50 ezer forintig érvényesítheti a kedvezményt.

Mikortól igényelehti a munkáltató a kedvezményt?

2013. január 1-jétől bármikor, év közben is.

3 hozzászólás
abraka       2012-10-27 23:09
4.
Tudnál konkrét példát is mondani vagy csak vagdalkozni bele a világba?
válasz a 3. kommentre (adrob - 10-16)
adrob       2012-10-16 11:36
3.
A  Fidesz korány mást mond és  mást tesz  a  munkahely teremtés és megvédés érdekében!! Egy  lúzer banda!!
hammurapi       2012-10-14 11:27
2.
Látom még nincs hozzászólás..... Hol vannak a hőbölgők és ócsárolók ilyenkor??? Szar lehet olyan cikket olvasni amibe nem lehet belekötni....

A kormány új akcióterve

Az iparban nem hoz változást, munkahelyeket nem teremt. De legalább a célja értékelendő.
Terasz

690 milliót költenek a munkahelyvédelmi terv reklámozására

690 milliót költenek a munkahelyvédelmi terv népszerűsítésére.
Terasz
Változások és jogszabályok

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.