kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Mennyivel ér kevesebbet a fizetés?

Így változtak a bérek a tavalyihoz képest
Kevesebb pénz marad az emberek zsebében?

A KSH gyorsjelentése alapján is egyre kevesebbet ér a fizetésünk.

Szerző: Klimó Petra
Forrás: Femina.hu

Az elemzők szerint nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakultak a keresetek júniusban.

A nemzetgazdaságban - a legalább ötfős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - a bruttó átlagkeresetek 4,4, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,6%-kal haladták meg az előző év azonos időszakait - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből.

Átlagfizetések

A jelentés szerint a bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban állóknál 220 700 forint volt. A keresetekben most is mutatkoztak különbségek attól függően, hogy a gazdaság mely szektoráról van szó.

A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 231 800 forintot kerestek, míg a közszférában nem közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak fizetése 209 500 forint volt. A közfoglalkoztatottak átlagosan 73 600 forintot kaptak.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 4,4%-kal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest. A versenyszférában 7%-kal nőttek az átlagkeresetek. A költségvetés területén csökkent az átlagbér, de ennek oka a közfoglalkoztatás súlyának növekedése volt, amely hatását kiszűrve átlagosan 2,8%-os volt a bruttó keresetek növekedése.

Az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset nemzetgazdasági szinten 142 700 forint volt, 1,6%-kal magasabb az előző évinél: ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 99 ezer, a szellemi foglalkozásúaké pedig 188 ezer forint.

A 232 500 forintos nemzetgazdasági szintű, átlagos havi munkajövedelem 3,3%-kal volt több, mint az előző év azonos időszakában. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya pedig átlagosan 5,1% volt.

15 trükk, hogy te legyél a főnök kedvence
15 trükk, hogy te legyél a főnök kedvence
7 munkahelyi baki, ami az állásodba kerülhetEzek a világ legjobban fizető szakmái7 gyakori hiba, amivel könnyen alááshatod a karrieredetTestbeszéd a munkahelyen15 életbevágóan fontos illemszabályÍgy lehetsz népszerű a munkahelyeden!Képeken a világ legbefolyásosabb nőiPénzért végzett a családjával az őrült nőA férfi, aki 300 évig élt: feltalálta a fiatalság elixírjét?Csak a képeken vette észre a fotós, hogy mit fényképezett le: elállt a szava

Hol keresnek a legtöbbet?

A legtöbbet fizető gazdasági ág a tavalyi adatokhoz képest nem változott: továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység áll a lista elején, ez 466 300 forintos kerestet jelent, ezt követi az információ és kommunikáció 410 300 forinttal, valamint az energiaipar 391 100 forinttal. A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás - itt 139 300 forint -, a humán-egészségügyi, szociális ellátás - ahol 146 600 forint -, illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat - 158 200 forint - területein dolgozók kerestek.

Állások, ahol fizetésemelést is kaphatsz

Ha olyan pályára képzed, vagy képzed át magad, amire különösen nagy a kereslet, nem kell aggódnod a reálbérek alakulása miatt, hiszen fizetésemelésre is jó kilátásaid vannak.

Ezek az elmúlt évek legkeresettebb állásai: százezreket kaphatsz

Az elmúlt két évben nem sokat változott a legkeresettebb szakmák, munkakörök összetétele. Szakértőnk elmondja, melyek ezek, és mit érdemes tenni a jó fizetésért.

Dátum: 2012. január 13.
Készítette: Femina.hu

Mit mondanak az elemzők?

Az elemzők nagyjából egybehangzóan nyilatkoztak arról, hogy az eredmények a várakozásoknak megfelelően alakultak. Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője kifejtette, hogy a bruttó bérek júniusban a várakozások szerint, 4,1%-kal nőttek a májusi 6,4% után. A nettó bérek növekedése 1,6% volt, ami viszont 3,8%-os reálbércsökkenést jelent.

Elemzésében arra is rámutatott, hogy a családi adókedvezményekkel együtt nagyobb lehetett a nettó bérek növekedése, emellett a közfoglalkoztatás felfutása miatti összetételhatás szintén lefelé torzítja az átlagot, ezért kisebb a reálbércsökkenés mértéke.

A versenyszférában 7,2%-ra lassult a bérnövekedés az előző havi 9,4%-ról, míg a rendszeres bérnövekedés 7,3% volt az előző havi 9,6% után, ami Suppan szerint továbbra sem utal bérjellegű inflációs nyomásra a gazdaságban. Az elemző éves átlagban 4,5-%os bérnövekedésre számít.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője kifejtette, a nettó bérek növekedése továbbra is kisebb a bruttónál, főként az adóváltozások miatt. Németh szerint a fogyasztás szempontjából nem túl kedvező, hogy a reálbérek a magas infláció miatt visszaestek, így az embereknek kevesebb jövedelme marad.

Azt pedig kimondottan kedvezőtlennek tartja, hogy az adatok szerint a magánszektor kevesebb embert tud alkalmazni. Havi szinten is csökkent a foglalkoztatottak száma, pedig a nyári időszakban a szezonális munkák miatt alapvetően nőnie kellene az elemző szerint.

Még nincs hozzászólás

Így változik a túlórapénz augusztustól

A kötetlen munkarendben dolgozók búcsúzhatnak a túlórapénztől, de másokét is szabadságra válthatják.
Terasz

Mit nem szabad kérdezni az állásinterjún?

Jó benyomást kelt, ha kérdezel az interjún, de nem mindegy, mit.
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.