kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Mennyivel ér kevesebbet a fizetés?

Így változtak a bérek a tavalyihoz képest
Kevesebb pénz marad az emberek zsebében?

A KSH gyorsjelentése alapján is egyre kevesebbet ér a fizetésünk.

Szerző: Klimó Petra
Forrás: Femina.hu

Az elemzők szerint nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakultak a keresetek júniusban.

A nemzetgazdaságban - a legalább ötfős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - a bruttó átlagkeresetek 4,4, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 1,6%-kal haladták meg az előző év azonos időszakait - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből.

Átlagfizetések

A jelentés szerint a bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban állóknál 220 700 forint volt. A keresetekben most is mutatkoztak különbségek attól függően, hogy a gazdaság mely szektoráról van szó.

A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 231 800 forintot kerestek, míg a közszférában nem közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak fizetése 209 500 forint volt. A közfoglalkoztatottak átlagosan 73 600 forintot kaptak.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 4,4%-kal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest. A versenyszférában 7%-kal nőttek az átlagkeresetek. A költségvetés területén csökkent az átlagbér, de ennek oka a közfoglalkoztatás súlyának növekedése volt, amely hatását kiszűrve átlagosan 2,8%-os volt a bruttó keresetek növekedése.

Az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset nemzetgazdasági szinten 142 700 forint volt, 1,6%-kal magasabb az előző évinél: ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 99 ezer, a szellemi foglalkozásúaké pedig 188 ezer forint.

A 232 500 forintos nemzetgazdasági szintű, átlagos havi munkajövedelem 3,3%-kal volt több, mint az előző év azonos időszakában. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya pedig átlagosan 5,1% volt.

15 trükk, hogy te legyél a főnök kedvence
15 trükk, hogy te legyél a főnök kedvence
7 munkahelyi baki, ami az állásodba kerülhetEzek a világ legjobban fizető szakmái7 gyakori hiba, amivel könnyen alááshatod a karrieredetTestbeszéd a munkahelyen15 életbevágóan fontos illemszabályÍgy lehetsz népszerű a munkahelyeden!Képeken a világ legbefolyásosabb nőiPénzért végzett a családjával az őrült nőA férfi, aki 300 évig élt: feltalálta a fiatalság elixírjét?Csak a képeken vette észre a fotós, hogy mit fényképezett le: elállt a szava

Hol keresnek a legtöbbet?

A legtöbbet fizető gazdasági ág a tavalyi adatokhoz képest nem változott: továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység áll a lista elején, ez 466 300 forintos kerestet jelent, ezt követi az információ és kommunikáció 410 300 forinttal, valamint az energiaipar 391 100 forinttal. A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás - itt 139 300 forint -, a humán-egészségügyi, szociális ellátás - ahol 146 600 forint -, illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat - 158 200 forint - területein dolgozók kerestek.

Állások, ahol fizetésemelést is kaphatsz

Ha olyan pályára képzed, vagy képzed át magad, amire különösen nagy a kereslet, nem kell aggódnod a reálbérek alakulása miatt, hiszen fizetésemelésre is jó kilátásaid vannak.

Ezek az elmúlt évek legkeresettebb állásai: százezreket kaphatsz

Az elmúlt két évben nem sokat változott a legkeresettebb szakmák, munkakörök összetétele. Szakértőnk elmondja, melyek ezek, és mit érdemes tenni a jó fizetésért.

Dátum: 2012. január 13.
Készítette: Femina.hu

Mit mondanak az elemzők?

Az elemzők nagyjából egybehangzóan nyilatkoztak arról, hogy az eredmények a várakozásoknak megfelelően alakultak. Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője kifejtette, hogy a bruttó bérek júniusban a várakozások szerint, 4,1%-kal nőttek a májusi 6,4% után. A nettó bérek növekedése 1,6% volt, ami viszont 3,8%-os reálbércsökkenést jelent.

Elemzésében arra is rámutatott, hogy a családi adókedvezményekkel együtt nagyobb lehetett a nettó bérek növekedése, emellett a közfoglalkoztatás felfutása miatti összetételhatás szintén lefelé torzítja az átlagot, ezért kisebb a reálbércsökkenés mértéke.

A versenyszférában 7,2%-ra lassult a bérnövekedés az előző havi 9,4%-ról, míg a rendszeres bérnövekedés 7,3% volt az előző havi 9,6% után, ami Suppan szerint továbbra sem utal bérjellegű inflációs nyomásra a gazdaságban. Az elemző éves átlagban 4,5-%os bérnövekedésre számít.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője kifejtette, a nettó bérek növekedése továbbra is kisebb a bruttónál, főként az adóváltozások miatt. Németh szerint a fogyasztás szempontjából nem túl kedvező, hogy a reálbérek a magas infláció miatt visszaestek, így az embereknek kevesebb jövedelme marad.

Azt pedig kimondottan kedvezőtlennek tartja, hogy az adatok szerint a magánszektor kevesebb embert tud alkalmazni. Havi szinten is csökkent a foglalkoztatottak száma, pedig a nyári időszakban a szezonális munkák miatt alapvetően nőnie kellene az elemző szerint.

Még nincs hozzászólás

Mennyibe kerül 1 liter benzin?

Tovább emelkedik az üzemanyag ára, de még így is kisebb mértékben drágul, mint a cigaretta.
Terasz

Így változik a túlórapénz augusztustól

A kötetlen munkarendben dolgozók búcsúzhatnak a túlórapénztől, de másokét is szabadságra válthatják.
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.