kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Kinek jár munkanélküli segély? - Pontosan hogyan igényelheted?

Kinek jár munkanélküli segély? - Pontosan hogyan igényelheted?

Lelkileg és anyagilag is gondot jelent, ha nincs állásod. Utóbbin segíthet az állam.

Szerző: Mondovics Pálma
Forrás: Femina.hu

A gazdasági válság tavaly hatalmas elbocsátási hullámot indított útjára, és egyben megnyirbálta az állami támogatásokat is, a hitelektől a családi pótlékig. A szakemberek szerint kilábalni látszunk a nehéz időszakból, és ma már egyre szaporodnak az álláshirdetések is, ám még mindig nagyon sokan vannak munka nélkül Magyarországon.

Ha te is állás nélkül maradtál, a legfontosabb teendőd - ha eddig még nem tetted meg -, hogy ezt jelezd a lakhelyed szerinti illetékes munkaügyi központnak, regisztrált munkanélküliként ugyanis támogatásokban és járadékokban részesülhetsz. Bár ezek összege nem túl magas, segítségükkel átvészelheted azt az időszakot, amíg új munkát keresel.

Álláskeresési járadék - legfeljebb kilenc hónapon át

A munkaügyi központoknak nem csak az a feladatuk, hogy számon tartsák a munkanélkülieket: első körben kötelességük utánajárni, hogy a jelentkező számára akad-e bárhol elhelyezkedési lehetőség. Az állami támogatások igénybevétele csak akkor lehetséges, ha valóban nincs olyan állás, ami megfelelne. Ekkor az úgynevezett álláskeresési járadékra vagy jogosult, abban az esetben, ha az utóbbi négy év alatt legalább 365 napi munkaviszonyt fel tudsz mutatni, és nem vagy nappali tagozatos hallgató.

Az álláskeresési járadék összege attól függ, hogy mennyi volt a kereseted a megelőző évben, pontosabban a kereseted alapján mennyi járulékot fizettek utánad. A járadékalap összegét az első időszakban - ez legfeljebb 91 napig tart - ez utóbbi alapján számolják ki, de nem lehet kevesebb a minimálbér 60%-ánál, valamint több annak 120%-ánál. A második szakaszban viszont összege egységesen a minimálbér 60%-a.

Jó, ha tudod!
A szabályok szerint öt munkaviszonyban töltött nap számít egy járulékos napnak - a járulékos időszak tehát az elmúlt négy év munkaviszonyának függvénye, de így is legfeljebb 270 napig jár.

Álláskeresési segély - 180 nap után

Ha nem tudsz elhelyezkedni az álláskeresési járadék folyósításának időszaka alatt, akkor, ha már 180 napja kapod a járadékot, álláskeresési segélyt is kérhetsz, amit a járadék megszűnése után 30 napon belül kell igényelned a munkaügyi központtól.

15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz
15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz
Ezért fogy el a fizetésed!7 dolog, amire szükséged van a fűtésszezonban!7 dolog, ami segít lakáshoz jutni: állami támogatások körképe7 bevált módszer a kiadások csökkentésére10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásbanA 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásbanSzívszorító képek: megdöbbentő helyek, ahol emberek élnekTúl párás a lakásod?Ilyen házakban élnek a leggazdagabbak13 hatékony folttisztító

Ezt a segélyt azonban már csak 90 napig veheted igénybe, összege a minimálbér 40%-a. Ha azonban az álláskeresési járadékod ennél kevesebb volt, akkor a kevesebb összeget kapod csak álláskeresési segélyként is.

RÁT és szociális segély - ha egyáltalán nem találsz munkát

Ha mindeközben sem sikerült elhelyezkedned, akkor sincs minden veszve, hiszen úgynevezett rendelkezésre állási támogatást - röviden RÁT - és szociális segélyt is igényelhetsz. Feltétel azonban, hogy a családodban az egy főre jutó havi, úgynevezett fogyasztási egység - ami nem egyenlő az egy főre jutó jövedelem összegével, mert ezt a törvény máshogy állapítja meg - ne haladja meg a 25 650 forintot.

Ha a feltételeknek megfelelsz, akkor a munkaügyi központ illetékese dönt arról, hogy az önkormányzattól igényelhető szociális segélyt vagy a rendelkezésre állási támogatást megkaphatod. Előbbit elsősorban - az egészségkárosultakon és az 55 éven felettieken kívül - azok kaphatják, akik kiskorú gyermeket nevelnek, és emellett több más feltétel is jogosulttá teszi őket a segélyre.

A RÁT-ban azok részesülhetnek, akik számára a munkaügyi központ nem tud közmunkát biztosítani, szociális segélyt nem kapnak, a fenti járadékokra pedig már nem jogosultak. Összege havonta egyenlő a nyugdíjminimum összegével - jelenleg 28 500 forint.

Mennyit keresünk? - Különbség férfiak és nők között

Kiderítettük, vajon ugyanazért a munkáért ugyanannyi fizetés jár-e a nőnek és a férfinak! Megdöbbentő eredmény!
 

Dátum: 2010. június 6.
Készítette: Femina.hu

Támogatás cégalapításhoz - ha vállalkoznál

Az állam - többnyire uniós forrásból - korábban is támogatta azokat, akik vállalkozni szerettek volna. Egy ideje azonban már azok is igénybe vehetnek bizonyos támogatásokat, akik munkanélküliként tervezik cég alapítását. A vissza nem térítendő támogatásra akkor pályázhatsz, ha - többek között - legalább három hónapja regisztrált álláskereső vagy.

Jó, ha tudod!
A cégalapítás támogatása új dolog, mely még az ország nem minden területén elérhető. Ezzel kapcsolatban, valamint a részletek felől a lakhelyed szerinti illetékes munkaügyi központban érdeklődj.

Mértéke hárommillió forintnyi tőke mellett akár hat hónapnyi minimálbérnek megfelelő összeg, mely egyben és külön-külön is pályázható.

Előbbit azonban azok igényelhetik, akik legalább a beruházás bruttó költségeinek 20%-ának megfelelő saját forrással vagy ennek megfelelő anyagi biztosítékkal rendelkeznek.

3 hozzászólás
EvelynneDeVille       2012-07-31 19:14
4.
Tudja esetleg valaki, hogy ha nappali tagozaton iskolába járok, de már OKJ-s képzésre, akkor regisztrálhatok a munkaügyi központban, mint állás kereső? 21 éves elmúltam, tehát már nem jár utánam családi pótlék sem.
andys81       2012-02-28 12:21
3.
Láthatod a dátumból, h régi. minek kéne törölni, szted minden lejárt újságot el kéne égetni? imádom az internet analfabétákat...
válasz a 2. kommentre (Susan61 - 02-28)
Susan61       2012-02-28 11:59
2.
Már elavult a cikk, vagy módosítani, vagy törölni kellene a hálóról

Előléptetés egyetlen szó miatt - Így használd!

A sikeres emberek titka nem feltétlenül a protekció és a szerteágazó kapcsolatrendszer. Sokkal inkább az, hogy képesek nemet mondani.
Terasz

Így szerezhetsz jól fizető állást külföldön! - Biztos módszerek a profiktól

Egyre inkább tetszik a gondolat, hogy külföldön vállalj munkát? Ha biztosra akarsz menni, a következőkre ügyelj!
Terasz
Terasz dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.